ΕΛΛΑΔΑ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-29

Εμβολιασμοί: Τέλη Μαΐου διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44

Το τείχος προστασίας κατά του κορωνοϊού μέσω των εμβολιασμών χτίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Χθες ο αριθμός των πολιτών που εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα ήταν και πάλι πολύ υψηλός. Συγκεκριμένα το περασμένο 24ωρο εμβολιάστηκαν 113.024 άνθρωποι. Ετσι το συνολικό νούμερο των Ελλήνων που έχει εμβολιαστεί, ανέβηκε στα 3.760.640. Οι 2.507.242 εμβολιασμοί απ’ αυτούς έχουν πραγματοποιηθεί με τουλάχιστον 1 δόση, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 1.277.825.

Τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου η πλατφόρμα για ηλικίες 30-44

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε χθες για το ζήτημα του εμβολιασμού των 30ρηδων και 40άρηδων με εμβόλιο της επιλογής τους και τόνισε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού, που θα περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα από 30 έως 44 ετών, θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Αυτό θα γίνει αρχικά για τους 40-44 ετών και θα ακολουθήσουν οι 39-35 και οι 30-34 ετών.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι πιθανό εντός του Ιουνίου να ανοίξουν οι πλατφόρμες για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες των 25–29 και 19–24, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των ραντεβού και τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών, 63% των νοσηλευτών, και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών. Είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και στην ηλικία άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε και για το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων για τον Μάιο.

Pfizer: 2.150.000 δόσεις.
Moderna: 350.000 δόσεις.
Johnson & Johnson: 220.000 δόσεις αλλά και μια επιβεβαίωση για ακόμα 80.000 δόσεις.

Κανονικά η ροή από την AstraZeneca, η οποία «τελειώνει» για την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούνιο

Από την AstraZeneca ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι περιμένουμε κάποιες πρώτες παραδόσεις και επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες. Βέβαια, για τις παραδόσεις της εν λόγω εταιρείας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση, καθώς η ΕΕ ανακοίνωσε ότι δεν ανανεώθηκε η παραγγελία της Ενωσης για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για την περίοδο μετά τις αρχές Ιουνίου.

Πάντως, για την Ελλάδα, η 2η δόση του εμβολίου για όσους έχουν κάνει την πρώτη, είναι εξασφαλισμένη και ο εμβολιασμός τους θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Αυτό το έχουν διαβεβαιώσει τόσο ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Οι σκέψεις για ειδικά προνόμια για τους εμβολιασμένους

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτελεί βασικό όπλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και η επιτάχυνσή του ανοίγει τη συζήτηση για τη δυνατότητα όσων έχουν εμβολιαστεί να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστές, όπως για παράδειγμα οι συναυλίες. Ηδη έχει ειπωθεί από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών ότι υπάρχει η σκέψη το άνοιγμα των ιδιωτικών γυμναστηρίων να γίνει με την παρουσία πελατών που θα είναι εμβολιασμένοι.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε σύμφωνος με το να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι εμβολιασμένοι. Υπογράμμισε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και την πτώση της πανδημίας θα φύγουν σταδιακά και οι υπάρχοντες περιορισμοί.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το 98% των θυμάτων του κορωνοΐού δεν είχαν εμβολιαστεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει στοιχεία για το πόσοι από τα θύματα της πανδημίας, ήταν εμβολιασμένοι.

Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες σημείωσε ότι «η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα παρά μόνο αν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες».

Την ίδια στιγμή πάντως αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις που όπως όλα δείχνουν θα επιτραπούν από τις 14 Μαΐου, μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν εκτός νομού θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Σε όσους ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα
Σε όσους ταξιδέψουν στα νησιά

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.