ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη με ελληνική συμμετοχή

Η παχυσαρκία είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου θανάτου από Covid-19 για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες

Οι παχύσαρκοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τις παχύσαρκες γυναίκες για σοβαρή Covid-19 με πνευμονία, για διασωλήνωση και θάνατο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή τριών επιστημόνων ελληνικής καταγωγής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αρσέλια Γκέρσον-Τζιλ του Ιατρικού Κέντρου Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωξιολογίας «European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases», ανέλυσαν στοιχεία για 3.530 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό. Στη μελέτη συμμετείχαν οι Λεωνίδας Παλαιοδήμος και Δαμιανός Κοκκινίδης του Ιατρικού Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊσντάιν της Νέας Υόρκης, καθώς και ο Δημήτρης Καραμάνης του Πανεπιστημίου του Πειραιά.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, τόσο αυτοί με μέτρια παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 35) όσο και εκείνοι με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτης άνω του 40), έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά Covid-19, ενώ το ίδιο ισχύει μόνο για τις πολύ παχύσαρκες γυναίκες (με δείκτη άνω του 40).

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς, ιδίως οι άνδρες και οι πιο ηλικιωμένοι, που πέθαναν από κορονοϊό, είχαν υψηλότερα μέσα επίπεδα της ιντερλευκίνης IL-6 (μίας κυτταροκίνης που αποτελεί δείκτη συστημικής φλεγμονής στο σώμα) σε σχέση με όσους αρρώστησαν λιγότερο σοβαρά. Δεν διαπιστώθηκε, όμως, σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην IL-6 και την παχυσαρκία.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η φλεγμονή μπορεί να παίζει ρόλο στη βαριά νόσο Covid-19 και στον θάνατο, πιθανώς δεν εξηγεί γιατί η παχυσαρκία αποτελεί τόσο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, άρα άλλοι βιολογικοί μηχανισμοί ίσως εμπλέκονται στους παχύσαρκους, που τους καθιστούν πιο ευάλωτους στον κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.