ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για ειδικά προνόμια στους εμβολιασμένους

Υποχρεωτικός εμβολιασμός μέσω... κινήτρων;

Με τις εντατικές μονάδες των δημόσιων νοσοκομείων να κατακλύζονται από ανεμβολίαστους, κατά κύριο λόγο, διασωληνωμένους ασθενείς που δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο «πειθαναγκασμού» όσων διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν, με βασικό μοχλό τα κίνητρα που θα προσφέρονται στους εμβολιασμένους.

Παρότι στο Μαξίμου ακόμη «ζυγίζουν» το σχετικό σενάριο και δεν έχουν προσώρας αποφασίσει να το αναγάγουν σε κεντρική κυβερνητική στρατηγική, φοβούμενοι τις αντιδράσεις της κοινωνίας, πιλοτικά έχει αρχίσει η δοκιμή των κινήτρων. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι την ερχόμενη Δευτέρα τα γυμναστήρια θα ανοίξουν για όσους έχουν εμβολιαστεί, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα κολυμβητήρια, αποτελεί προείκασμα των κυβερνητικών προθέσεων.

«Γκάζι» στα εμβόλια

Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως πέραν του αμφιλεγόμενου διαχωρισμού των ανθρώπων σε εμβολιασμένους και μη, προσώρας τα προνόμια σε όσους έχουν κάνει εμβόλιο έχουν ένα βασικό ηθικό πρόβλημα: όσο τα εμβόλια δεν αποτελούν αγαθά προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, τόσο το να είναι κάποιος ανεμβολίαστος δεν αποτελεί μόνο επιλογή, αλλά και κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται. Ως εκ τούτου, αυτό το ηθικό θέμα και η αδικία που μπορεί να αισθανθούν πολίτες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν το εμβόλιό τους ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις, τις οποίες φοβούνται ιδιαιτέρως στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο η απάντηση σ’ αυτό τον προβληματισμό είναι η εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας: το πρόβλημα προμήθειας φαρμακευτικών σκευασμάτων έχει σχεδόν λυθεί και πλέον διεξάγονται περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί καθημερινά. Μάλιστα, το πρωί, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι ως τα τέλη Μαΐου θα έχουν καταστεί διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες από 30 ετών και άνω όλα τα εμβόλια, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε ότι στα τέλη του μήνα θα έχουν διεξαχθεί 5,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Τούτου δοθέντος, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει υπέρβαση του προβλήματος πρόσβασης που προσώρας έχουν αρκετοί πολίτες για τα εμβόλια.

Προβλήματα και ερωτήματα

Βεβαίως, τα πράγματα και πάλι δεν είναι τόσο απλά. Για παράδειγμα, η φουρνιά των «τριαντάρηδων», που εμβολιάζονται μαζικά με τα αδιάθετα σκευάσματα της AstraZeneca από την Μεγάλη Τρίτη, θα έχουν αποκτήσει ανοσία στα τέλη Ιουλίου, αφού μεσολαβεί ένα μεσοδιάστημα 10 εβδομάδων μεταξύ των δυό δόσεων και χρειάζονται περίπου και 2 εβδομάδες μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό για να αναπτυχθούν πλήρως τα αντισώματα. Επίσης, για τους πολίτες από 18 ετών έως 28, η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιούνιο –κάτι που σημαίνει ότι κι εκείνοι θα έχουν ανοσία από τον Ιούλιο. Κατά συνέπεια, το σχέδιο των προνομίων για τους εμβολιασμένους, αν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και χωρίς εξαιρέσεις, θα είναι εξαιρετικά άδικο τουλάχιστον ως τα μέσα του καλοκαιριού και σίγουρα θα πυροδοτήσει αντιδράσεις, που φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά ταύτα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός ήδη συζητά το θέμα με στενούς του συνεργάτες και τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό θα ανοίξει από Σεπτέμβριο για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί και, ενδεχομένως οι εκπαιδευτικοί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.