ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί η Κομισιόν διακόπτει τις παραγγελίες

Κορωνοϊός: Κανένα πρόβλημα με την 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας του εμβολίου της AstraZeneca για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση από αυτό το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και δεν επηρεάζεται η διαδικασία από την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να μην παραγγείλει νέες δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αυτό τόνιζαν σήμερα Δευτέρα κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι οι λόγοι που η Επιτροπή αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca δεν είναι ιατρικοί αλλά πολιτικοί. Εχουν δηλαδή σχέση με την πολιτική της εταιρείας και τις καθυστερήσεις στις παραλαβές που προκάλεσαν κρίση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, που είπε ότι μέχρι στιγμής στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί συνολικά 55 εκατομμύρια πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ότι είναι ένα ασφαλές εμβόλιο το οποίο και έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες για εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την απόφαση της Κομισιόν δεν επηρεάζουν τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού προγράμματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην παρούσα φάση, όλες οι χώρες συνεχίζουν να εμβολιάζουν τους πολίτες και με το σκεύασμα της AstraZeneca, παρά τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις όσον αφορά κυρίως τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις.

Τι θα γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca

Όλα δείχνουν πάντως ότι η συνεργασία της Ευρώπης με την εταιρεία που παράγει το εμβόλιο της AstraZeneca οδεύει προς το τέλος της. Το προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ. Ο κ. Σχοινάς είχε τονίσει ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech. Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Την απόφαση της Κομισιόν ακολούθησε και η στήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος την Κυριακή δήλωσε χαρακτηριστικά πως "για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.