ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ...ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η πλειονότητα των στελεχών του μπορεί να είναι άθεοι. Ο καλός Θεούλης όμως τους φέρθηκε καλά. Την εβδομάδα που προηγήθηκε της Ανάστασης του Ιησού -τη Μεγάλη Εβδομάδα- και αυτής που ακολούθησε -της Διακαινησίμου- δεν είχαμε κάποιο πολιτικό "φάλτσο" στελέχους ή εσωκομματικό συμβάν, που να φέρνει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα, σε δύο γεγονότα, στον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και τις πατέντες των εμβολίων, οι εντυπώσεις ήταν μάλλον καλές για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως για πρώτη φορά, μετά το 2014, κατάφερε να έχει ένα αξιόμαχο μπλοκ στην προχθεσινή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά. Η επιτυχία πιστώνεται σε δύο πρόσωπα. Στον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που κατάφερε, μετά την εκλογή των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, να κινητοποιήσει τις κομματικές δυνάμεις του Λεκανοπεδίου, και στην υπεύθυνη για τα εργασιακά θέματα, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που ενεργοποίησε το συνδικαλιστικό δίκτυο της Κουμουνδούρου και κυρίως της ΠΑΣΚΕ και του πρώην ΠΑΣΟΚ στην ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που έχουν απομακρυνθεί από την Χαριλάου Τρικούπη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η 6η Μαΐου είναι μόνο η αρχή για τη "μάχη των μαχών" να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να συνεχίσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο δρόμο. Ο πρώτος στόχος είναι να μην κατατεθεί το εργασιακό νομοσχέδιο. Ο δεύτερος, να μην ψηφιστεί ή να αλλάξει ριζικά ως απότοκο της πίεσης των συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και ο τρίτος, εφόσον ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί και να ακυρωθεί στην πράξη. Ως εκ τούτου στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε και προβλέπεται η ψήφισή του, "το πιθανότερο είναι να έχουμε συνεχείς κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και απεργίες", μάς λέει στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού. Μάλιστα, ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου, που επιμένουν στον αριστερό-ριζοσπαστικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσαν "το αντικυβερνητικό εργατικό μέτωπο, που θα συγκροτηθεί ενάντια στο νομοθέτημα του Κωστή Χατζιδάκη να μετασχηματιστεί και σε πολιτικό μέτωπο κατά της κυβερνήσεως".

Δυστυχώς, για αυτούς, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα τόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας όσο και ο Γιάννης Βαρουφάκης αρνούνται την πολιτική συμπόρευση. Το ίδιο και οι δύο αριστερές εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις (ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), στις οποίες συμμετέχουν αρκετά πρώην στελέχη ακόμη και πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί που φαίνεται να αποκομίζει κέρδη η Κουμουνδούρου είναι το ΚΙΝΑΛ καθώς το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, ενώ με ανακοινώσεις του είναι απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο, εντούτοις απείχε από τις κινητοποιήσεις, συντασσόμενο με την "ΓΣΕΕ των 3Α (άλαλη, άφαντη, απούσα)", όπως αποκαλεί την τριτοβάθμια οργάνωση των εργατοϋπαλλήλων, υπό τον Γιάννη Παναγόπουλου, παλαιός κοινοβουλευτικός και διακεκριμένο στέλεχος του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Οι συνδικαλιστές της άλλοτε κραταιάς ΠΑΣΚΕ, και ιδιαίτερα οι αξιωματούχοι, φαίνεται πως, για λόγους δύναμης και εξουσίας, αρχίζουν να μετακομίζουν από την (εκλογικά και δημοσκοπικά φθίνουσα) Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου. Σε αυτούς ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στα συνδικάτα. Όπως το ίδιο ελπίζει να κάνει και με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση, όπου επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σε δυνάμεις, όχι μόνον έναντι της ΝΔ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ.

Για το θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του covid-19, που έθεσε με επιτακτικό τρόπο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάϊντεν, ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται, (εν μέρει και δικαιολογημένα) δικαιωμένος αφού όταν το είχε θέσει ο ίδιος στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε, η αλήθεια είναι, χλευάσει. Βεβαίως, ο πολιτικός καυγάς για την πατρότητα (Τσίπρας ή Μητσοτάκης)της πρότασης σχετικά με την άρση της πατέντας των εμβολίων μάλλον αδικεί τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και πρωτίστως τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενώ στην αρχή απεδέχθη την πρόταση του καθηγητή Μόσιαλου και υπέγραψε μαζί του σχετικό άρθρο στη συνέχεια υπαναχώρησε, προφανώς επειδή συνετάχθη με την άποψη όσων χαρακτήρισαν την πρόταση ανέφικτη που πλήττει την ελεύθερη αγορά.

Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μετά και την πρόταση Μπάϊντεν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει πόντους επειδή, όπως μάς λέει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, "στη συνείδηση των πολιτών καταγράφεται με την πλευρά των προοδευτικών δυνάμεων, που υπεράνω βάζουν το συμφέρον της ανθρωπότητας και όχι με τους νεοφιλελεύθερους, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που για κορώνα τους έχουν την ελεύθερη αγορά και τα κέρδη των πολυεθνικών". Το ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες του θα συνεχίσουν να επικεντρώνουν την πολιτική αντιπαράθεση στον κορονοϊό και την πανδημία ακόμη και τώρα που ουσιαστικά έληξε η καραντίνα και ανοίγει ο τουρισμός. Και το κυριότερο τώρα που, όπως φαίνεται, θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων και αργά αλλά σταθερά αρχίζει να χτίζεται (και μέχρι το Φθινόπωρο να έχει επιτευχθεί) το, επιστημονικά επιθυμητό, τείχος ανοσίας. Το ερώτημα το θέτουν και στελέχη της αριστερής μειοψηφίας, τα οποία έχουν τη γνώμη ότι "η υπερβολή στην αντιπολιτευτική κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας μπορεί να εξαλείψει τα ωφέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας".

Επιπροσθέτως, αυτά τα στελέχη σημειώνουν με σκεπτικισμό έως και δυσφορία το γεγονός ότι "με την εμμονή της ηγεσίας στην πανδημία χάνονται πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ελκυστικό τον ΣΥΡΙΖΑ αφενός στη νεολαία και αφετέρου σε όσους έχουν οικολογικές ευαισθησίες". Φέρνουν δε ως παράδειγμα τις σχεδιαζόμενες παροχές της κυβέρνησης προς τους νέους για τουρισμό και παρακολούθηση θεαμάτων. "Αντί να προτείνουμε εμείς μέτρα ενίσχυσης των νέων, το κάνει ο Μητσοτάκης με στόχο να κλείσει την τρύπα που έχει στις νέες και νεαρής ηλικίες ψηφοφόρους. Σωστή είναι η αντίσταση στην αυθαιρεσία και την αστυνομική βία, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που ενδιαφέρουν τη νεολαία", μάς λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπληρώνει: "Επίσης, μάς πρόλαβαν η Φώφη και ο Μητσοτάκης στο θέμα του κλιματικού νόμου. Αντί την πρωτοβουλία να την έχει πάρει ο Τσίπρας, την πήρε η Γεννηματά και διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Εμείς θέλουμε συνασπισμό της Αριστεράς με τους Πράσινους και τους σοσιαλδημοκράτες όμως το "τραπέζι" (τον κλιματικό νόμο) το έστρωσε το ΚΙΝΑΛ και κάλεσε σε "γεύμα" (συζήτηση στη Βουλή) την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, που απεδέχθη, ως είναι φυσικό, ασμένως την πρόσκληση".

Εκτός από την ολιγωρία στα θέματα της νεολαίας και του κλιματικού νόμου, ένα άλλο θέμα που έχει αρχίσει να προβληματίζει τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι και τα όσα συνέβησαν στην Ισπανία με τον θρίαμβο της δεξιάς και την καταβύθιση των Podemos, αλλά και των σοσιαλιστών, στις τοπικές εκλογές στην Μαδρίτη. Μπορεί ανέκαθεν η Δεξιά να είχε την πρωτοκαθεδρία στην ισπανική πρωτεύουσα όμως η εκτίναξη της "τραμπίστριας" Αγιούσο, η υποχώρηση των σοσιαλιστών και κυρίως το μονοψήφιο ποσοστό των Podemos ήταν μια οδυνηρή έκπληξη για τον Τσίπρα και σε όσους από την Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ έφερναν ως παράδειγμα προς μίμηση τη συγκυβέρνηση των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ με τους Podemos του Χούλιο Ιγγλέσιας, του "αδελφού" του Αλέξη Τσίπρα στο παρελθόν. Εκτός από την ...ισπανική υποχώρηση της Αριστεράς στην Κουμουνδούρου προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν και την ταλάντωση του πολιτικο-κοινωνικού εκκρεμούς προς τα δεξιά στη Γαλλία με τη Λεπέν, αλλά και στην Ιταλία με τον Σαλβίνι που αντέχει. Επειδή παραδοσιακά ο Ευρωπαϊκός Νότος επηρέαζε πάντα και τις ελληνικές υποθέσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι επιτελείς του προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα καθ' ημάς η ενίσχυση του δεξιού πόλου σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία. Επιπροσθέτως και η αποχώρηση της Μέρκελ αναμένεται να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές (και κατ' επέκτασιν και τις εγχώριες) πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις. Σε συνδυασμό δε με την ενίσχυση των Συντηρητικών στη Βρετανία και την ποικιλότροπη βοήθεια του Στηβ Μπάνον σε ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη το μέλλον δεν διαγράφεται και ιδιαίτερα ευοίωνο για την αριστερά. Ο  προβληματισμός εντείνεται και από το γεγονός ότι τα δημοσκοπικά δεδομένα συνεχίζουν να μην είναι ενθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που ευνοεί την πολυδιάσπαση της ψήφου και ενδεχομένως τα αποτελέσματα της κάλπης θα αναδείξουν κι άλλα προβλήματα προσανατολισμού, φυσιογνωμίας και προτεραιοτήτων.

Ένα επίσης θέμα που απασχολεί την ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι και η αποκρυπτογράφηση του Ταμείου Ανάκαμμψης και ειδικότερα: αν η έγκριση του ελληνικού σχεδίου ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο. Η επί των οικονομικών υποθέσεων ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Λιάκος, Χουλιαράκης κ.α.) τις τελευταίες ημέρες ασχολείται επισταμένως με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα προκειμένου να λάβει την κοινοτική βοήθεια των 32 δις ευρώ. Όχι τόσο γιατί έχουν εδραία την πεποίθηση ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές και κατά συνέπεια θέλουν να ξέρουν τι θα αναλάβουν όσο, κυρίως, για να ασκήσουν τεκμηριωμένη κριτική στην εκδήλωση που ετοιμάζουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, εντός του Μαΐου και στα πρότυπα των όσων έγιναν για το ΕΣΥ, το ιδιωτικό χρέος και τα εργασιακά. Εξάλλου, η εκδήλωση αυτή πιθανότατα θα είναι η τελευταία πριν την Εθνική Συνδιάσκεψη, η οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου και στην οποίαν ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός της παρουσίασης του Προγράματος και του πολιτικού σχεδίου για ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, θα προχωρήσει και σε απολογισμό άμα και αυτοκριτική τόσο για την περίοδο της διακυβέρνησης όσο και για τη διετία της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσέγγιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να περιγραφεί με την φράση του James Thurber: Μην κοιτάζεις πίσω με θυμό ούτε μπροστά με φόβο, αλλά γύρω σου προσεκτικά. Ο απολογισμός των κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών πεπραγμένων θα ικανοποιήσει και την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία το θέτει μετ' επιτάσεως από τον Δεκέμβριο του 2019. Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως στην Εθνική Συνδιάσκεψη ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου θα ικανοποιήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία με την στρατηγική του "ριζοσπαστικού ρεαλισμού" που θα παρουσιάσει. Μέχρι τότε θα πρέπει όμως να βρει τα τρωτά του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν του επιτρέπουν, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εκλογική ήττα, να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά. Όμως για να μπορέσει να σπάσει τις αλυσίδες που τον κρατούν δημοσκοπικά καθηλωμένο θα πρέπει πρώτα να τις δει. Και προσώρας, αυτό δεν συμβαίνει. Μακροπρόθεσμα μπορεί η τύχη, όπως έλεγε ο στρατάρχης Μόλτκε, να απονέμεται στον ικανό, όμως όπως υποστήριζε η Μάργκαρετ Θάτσερ: ίσως χρειαστεί να δώσεις μια μάχη περισσότερες από μια φορά για να την κερδίσεις. Και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει την ευκαιρία να δώσει πολλές μάχες για να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία, η οποία θα αρχίσει να γράφεται μετά από 18 μήνες...

36 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Μερικοί έχουν γνώση και γνώμη και θέλουν να επιβάλουν , ακόμη και την κάναβη στην συζήτηση . Είναι άραγε ξρερολες ;

 2. οκ 9:56 12/05/2021

  η κάνναβη θα χρειαστεί στους συριζαίους όταν γίνουν οι εκλογές…

 3. FEMA 20:40 11/05/2021

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΑΒΗΣ !!!

  Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ

  ΤΟ 2018 ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΩΡΙΜΟΙ–ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ–ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ
  ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ……ΚΑΡΑΝΙΚΑ !!!!

  ΑΝΤΕ ΜΠΕΜΠΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ …ΩΡΙΜΑΣΕΣ !!

  ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ !!!

  ΕΤΣΙ ΕΚΑΝΑΝ ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ –ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΓΩΠΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ !!!

  ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ?

 4. FEMA 19:43 11/05/2021

  ΟΙ ΧΩΡΕΣ–Η ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ- ΜΑΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ–ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ (ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΓΥΡΕΥΩ) !!!
  ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ(!) ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ !!!

 5. FEMA 15:34 11/05/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΑΝΤΣΕΘ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ–ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ ΜΕ

  ΤΟΝ…….ΤΙΠΟΤΕΝΙΟ ΖΑΕΦ?

  Ο ΗΓΕΤΗΣ–ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ !!!

  ΑΦΡΙΖΕΙ -ΞΑΦΡΙΖΕΙ….ΦΑΤΟ !!!

  ΚΑΛΗ ΧΩΝΕΨΗ !!!

 6. Λίλιθ 15:10 11/05/2021

  Χαχ πλάκωσαν οι Λοβέρδοι και αυτοί που μας φέσωσαν να θέλουν κι άλλο !

 7. οκ 14:33 11/05/2021

  καλά τα λες FEMA – συναντιέται ακόμα κι με τον τιποτένιο Ζάεφ και φτύνει κατάμουτρα τον Τσίπρα….

 8. FEMA 14:10 11/05/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ?

  Ο …ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ Ο ΣΑΝΤΣΕΘ –ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΛΗ–ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ

  ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ –ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ–ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΥΓΚΟ

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ–ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟΜΑΚΕΔΟΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  ΖΑΕΦ !!–ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ !!!

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΤΗΦΟΡΙΣΕΙ Ο ΖΑΕΦ ΚΑΤΑ ΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ !!!

  ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ–ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ,ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΗΚΑΤΕ ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΚΑ–ΘΑ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

 9. FEMA 12:31 11/05/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΚΑΛΑ ΚΑΛΕ –ΣΑΛΕΨΕΣ?

  ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΕΛΟΥ–ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ–ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ !!!

  ΕΜΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ Η ΓΝΩΣΗ ?

  Ο ΠΑΤΕΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ?

  ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ …ΒΛΑΚΕΙΕΣ?

  ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ?

  ΘΕΛΕΤΕ ΦΤΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΔΙΑ !!!

  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑΥΤΟ ΕΠΑΘΕ ΜΟΥΓΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ !!!

  ΕΣΕΝΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞ ΠΑΤΕΛΗ?

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ?

  ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΩ !!!

  ΑΣΕ ΠΟΥ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΓΟΥΣΤΟΣ !!!

  ΧΡΥΣΕΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ– ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΟΥΛΑΙΝΑ !!!!

  Ε, ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΑΤΕΝ ΣΕΝΤΟΝΑΚΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΖΥΓΙΚΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ !!!

  ΚΑΛΑ,ΒΡΕ–ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ?–ΤΙ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΛΕΤΕ Ο ΑΝΕΜΕΛΟΣ?

  ΟΛΟΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ –ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΓΚΡΕΣ !!!

  ΑΙΝΤΕ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ –ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΟΚΟ !!

 10. οκ 10:24 11/05/2021

  είναι γνωστό ότι η ελληνική ψευτο αριστερά αποστρέφεται τη γνώση γι αυτό κι τους ενοχλούν οι ….Πατέληδες κι προτιμούν αγγράματους αναλφάβητους Τσίπρες…

  θυμίζω ότι ο Αντρέας είχε 5-6 πτυχία κι ήταν κορυφαίος επιστήμονας ενώ ο αλέξης που τάχα μου τον μιμείται με το ζόρι κι με μέσο τελείωσε ένα πανεπιστήμιο σε 10 χρόνια….

  YΓ Ο σύζυγος του Πατέλη σε πείραξε ; ή ότι ο Μητσοτάκης τολμάει εκεί που δεν τολμήσατε εσείς οι ψευτο προοδευτικοί…;;!!

 11. FEMA 10:05 11/05/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΚΑΝΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!

  ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ !!!

  ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ ΠΟΥ…ΚΑΠΝΙΖΕΙ !!!

  ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ –ΤΟΝ ΑΛΕΞ ΠΑΤΕΛΗ –ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ !!!

  ΤΙ ΛΕΣ?

 12. οκ 9:14 11/05/2021

  τα έχετε χάσει εκεί στον σύριζα από τ απανωτά χαστούκια – Ο σύντροφος Ιγλέσιας πατώνει κι παραιτείται. ο σοσιαλιστής σύμμαχος του κι πρωθυπουργός Σάντσεθ συγχαίρει τον νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη, κι το καλύτερο ;!
  επιλέγει να συναντηθεί με τη Φώφη του 6% κι όχι με τον πρώην πρωθυπουργό Τσίπρα !

 13. H ΝΔ σαν κυβέρνηση με προτεραιότητα τον πόλεμο στον κορωνοιό που έχει στα χέρια της,
  ( όπως και όλες οι κυβερνήσεις στον πλανήτη μας ) δίχως όμως και καμιά απολύτως βοήθεια ή, συναίνεση από την την Αξιωματική Αντιπολίτευση ,
  όχι μόνον δεν χάνει εκλογικα ποσοστά αλλά αντίθετα κερδίζει , γιατί ;
  Το είπαμε λόγω Αξιωματικής Άχρηστης , άβουλης και βαρετής αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τους ίδιους απρόκοπους, ανέντιμους πολιτικαντηδες που εβ δια φέρονται μονάχα για καρέκλες .
  Από την άλλη ,
  Διαβάστε , παρακαλώ τι προτείνει Στους Έλληνες και τους Ευρωπαιους ο πρώην πρωθυπουργός μας , πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Βουλευτής από τον Νόμο Αχαίας , Γιώργος Παπανδρέου ¡

  “…..Ας ενδυναμώσουμε τους ανέργους με υποτροφίες και κουπόνια για να σπουδάσουν ή και να μετεκπαιδευτούν, όπου αυτοί θέλουν στην Ευρώπη.
  Να μια ιδέα: Γιατί να μην έχουμε τους πρώτους Ευρωπαίους πολίτες με το να δώσουμε στους μετανάστες Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και όχι Ελληνική, ή Γερμανική ή Γαλλική;
  Η οικοδόμηση της κοινής μας ταυτότητας είναι η οικοδόμηση της δικής μας Δημοκρατίας.
  Η πολιτική εκπαίδευση των πολιτών μας να είναι η συμμετοχή τους στα κοινά.
  Η Ευρώπη να γίνει έργο των πολιτών της, όχι μιας αποκομμένης ελίτ.
  Να ενισχύσουμε τη συμμετοχή, ώστε η ποικιλία εθνών, φυλών, φύλων και εθνικοτήτων, να οικοδομεί την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, ΟΧΙ τον αποκλεισμό και την ξενοφοβία.
  Μια Ευρώπη ΑΠΟ και ΓΙΑ τους πολίτες, όχι για τις ελίτ. Ένα πείραμα εμβάθυνσης και εξάπλωσης Δημοκρατίας, πέρα από εθνικά σύνορα.
  Κάποιοι μπορεί να με χαρακτηρίσουν ως ονειροπόλο γιατί τοποθετώ την πίστη μου στην ισχύ των πολιτών.
  Μετά από δεκαετίες στην πολιτική είμαι και ρεαλιστής. Ήμουν και είμαι μέρος του σημερινού πολιτικού συστήματος. Τα πράγματα όμως πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να ανακτήσουμε την πολιτική ως τη συλλογική μας ισχύ, να οραματιστούμε ξανά και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο κόσμο.
  Αυτή, όμως, η ανατρεπτική δύναμη της Αλλαγής δεν θα έρθει με τις πολιτικές του σήμερα.
  Η ανάκτηση των δημοκρατικών πολιτικών θα έρθει από ΕΣΑΣ. ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ.
  Από τον καθένα που συμμετέχει στην παγκόσμια ανταλλαγή ιδεών, είτε σε αυτό το χώρο, έξω από δω, online ή τοπικά, όπου ζει.
  Από τον καθένα που στέκεται απέναντι στην αδικία και την ανισότητα.
  Από τον καθένα που στέκεται απέναντι σε όποιον κηρύττει τον ρατσισμό αντί της αλληλεγγύης, τον δογματισμό αντί της κριτικής σκέψης, τον “ελιτισμό” αντί της Δημοκρατίας.
  Από τον καθένα που στέκεται απέναντι στην ανεξέλεγκτη ισχύ, όπως κι αν αυτή εκφράζεται, είτε από απολυταρχικούς ηγέτες, είτε από μια πλουτοκρατία που αποκρύβει κεφάλαια σε φορολογικούς παραδείσους, είτε από ισχυρά λόμπι που προστατεύουν ισχυρά συμφέροντα.
  Εκείνους, τους συμφέρει να είμαστε όλοι “ιδιώτες”. Ας μην γίνουμε!”…

  Βάλτε τα συμπεράσματα σας για το τι παράταξη και κόμμα θα ψηφίσετε στην πρώτη σας ευκαιρία !

 14. Με συμβούλους και Υπουργούς όπως ο Βαρουφάκης, η Κούνεβα, η Βαγενά, ο Σκουρολιάκος, ο Δρίτσας, η Τασία, η Δούρου, ο Τόσκας η Ελλάδα χτύπησε στα βράχια την προηγούμενη περίοδο. Τολμαέι και μιλάει το τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ όταν το κόμμα της πάσχει από πολιτικό προσωπικό και μαζεύει ότι πετάει το κλεφτοπασόκ και η άκρα δεξιά. Δυστυχώς FEMA δεν έρχεται όπως συνεχώς και μονότονα μας λες αλλά ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις δύο επιλογές που έχει. Στην βίλα του στο Σούνιο, η στην βίλα της οικογένειας Τσίπρα στην Εκάλη εκεί όπου ο πατέρας του υποδεχόταν τον συνεργάτη του, τον Απριλιανό δικτάτορα Στυλιανό Πατακό. Άντε νούμερο που μας παρουσιάζεις τον τενεκέ για ηγέτη.

 15. FEMA 21:18 10/05/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΟΤΑΝ Ο ΑΝΕΜΕΛΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ –ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΑΝΤΣΕΘ?

  ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΕΠΙΣΗΣ?— Η ΞΥΝΟΤΑΝ?

  ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ–ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ

  ΜΗΝ ΕΞΑΥΛΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ–ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΣΕΘ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΕΙ !!!

  ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞ ΠΑΤΕΛΗ (!)–Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ !!!

  ΕΡΧΕΤΑΙ…..

 16. οκ 15:47 10/05/2021

  Να σε λένε τσίπρα, να χάνει πανηγυρικά ο φίλος σου ο ιγγλέσιας, κι επιπλέον να έρχεται σήμερα ο σοσιαλιστής Σάντσεθ στην Αθήνα κι να συγχαίρει τον ….νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας….

  πόσο πιο ξεφτιλα ; πόσο πιο ρεζίλι των σκυλιών;;

 17. FEMA 14:42 10/05/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΚΡΥΨΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΟΥ !!!

  ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΕΤΑ ΤΗΣ….. ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ !!!

  ΠΑΝΤΩΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΤΗΝ 1/5/21 !!

  ΕΓΙΝΕ ΘΕΜΑ ΣΕ ΜΜΕ (ΚΑΠΟΙΑ) –ΣΑΙΤ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΝ 7-8/5.21 !!

  ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΟΥ–ΤΙ ΟΧΙ?

  ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 28 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ?

  ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΣ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ?

 18. οκ 11:12 10/05/2021

  γελάνε κι τα πολιτικά μπετά – ο σύριζα λέει κερδίζει πόντους επειδή ο Μπάιντεν προτείνει την κατάργηση της πατέντας ! Όπως πάντα εκτός θέματος ο τσίπρας κι η παρέα του. Το θέμα τώρα είναι να εμβολιαστούμε όλοι κι όχι οι πατέντες.
  Αλλά ο σύριζα κατά βάση στηρίζει τους ψεκασμένους κι αρνητές κάθε είδους…

  τέλος, μόνο θυμηδία προκαλεί η κάθοδος τσίπρα στην εργατική πρωτομαγιά – μετά τα κότερα, τα πούρα κι την ντόλτσε βίτα θυμήθηκε ότι είναι τάχα αριστερός.

 19. Υποψηφιος γυρολόγος να σκάσει μύτη και ο Στέφανος Τζουμάκας !
  Εδώ πιστεύω εγώ ότι ξετυλίγεται το εξής κουβάρι .
  Η πολιτική αδυναμία του Αρχηγού του Σύριζα να προβάλει σταθερό προφίλ για το πολιτικό του μέλλον και αυτό του κόμματος του δημιουργεί ελπίδες κομματικών καρεκλών σε ένα πεδίο που είναι στα πρόθυρα να διαλυθεί έτσι μνηστήρες που δοκιμάστηκαν στο ΠΑΣΟΚ , αλλά δεν προχώρησαν , ούτε κράτησαν την αξιοπρέπεια τους σαν αριδεροι πρώτα άνθρωποι και μετά πολιτικοί , ελπίζουν ότι έρχεται η ευκαιρία τους .
  ΤΡομαρα σας Ραγκούση , Ξενογιαννακοπουλου , Μπατζελή , Μπίστη αλλά καλύτερα δείτε όλη την λίστα

  Νίκος Κοτζιάς (σύμβουλος Γ. Παπανδρέου),
  Παναγιώτης Κουρουμπλής (πρώην υπουργός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ),
  Χρήστος Σπίρτζης (γραμματέας Οργανωτικού ΠΑΣΟΚ),
  Μάρκος Μπόλαρης (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ),
  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Υγείας),
  Θ. Τζάκρη (πρώην υπουργός επί ΓΑΠ),
  Δημήτρης Μάρδας (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ)
  Αντώνης Κοτσακάς (πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ)
  Μυρσίνη Ζορμπά (πρώην ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ)
  Θόδωρος Παραστατίδης (πρώην βουλρυτής ΠΑΣΟΚ)
  Γιάννης Μιχελογιαννάκης (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ)
  Πάνος Καμμένος (πρώην βουλευτής ΝΔ),
  Παν. Σγουρίδης (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ)
  Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (πρώην βουλευτής ΝΔ),
  Ελενα Κουντουρά (πρώην βουλευτής ΝΔ),
  Κατερίνα Παπακώστα (πρώην βουλευτής ΝΔ)
  Γιάννης Μυλόπουλος (πρώην τομεάρχης ΠΑΣΟΚ)
  Αννα Βαγενά (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ)
  Οι μεν της Νέας Δημοκρατίας , σίγουρα είναι ακροδεξιοί προς φασιζονττες …
  Οι του ΠΑΣΟΚ τι είναι;
  —-Ανήθικοι και ηλίθιοι γυρολόγοι , άνθρωπε μου !

  https://www.iefimerida.gr/news/464795/oi-pasokoi-poy-eginan-syrizaioi-i-foto-poy-edose-o-mitsotakis-ston-tsipra-eikona

 20. Στο άρθρο σας αναφέρεστε σε πολλά και διάφορα προσπαθώντας να ρίξτε φως σε πολλές μας σαν κοινωνία Αστοχίες λόγω του διχασμού μας . …
  Στα εδάφια του μεγάλου “ σεισμού “ που έχει προκαλέσει η πρότασης του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν για την ακύρωση των πατεντών που αφορούν στα εμβόλια κατά του COVID-19 , μεταφέρω εδώ την προτροπή αυτήν με δικά του λόγια πριν έναν ακριβώς χρόνο , του Γιώργου Α. Παπανδρέου από την θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Δι3υνούς .
  Ακούστε την :

  https://www.socialistinternational.org/committees/latin-america-and-the-caribbean/virtual-meeting-of-the-si-committee-for-latin-america-and-the-caribbean/message-from-george-papandreou-to-the-committee/

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.