ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ "6 ΚΟΚΚΙΝΟ"...

Στηρίζει πολλές ελπίδες στην ερχόμενη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας. Ελπίζει ότι το τρένο της ιστορίας θα κάνει μια στάση για ν' ανέβει ξανά στο δρομολόγιο προς την εξουσία. Τι έχουμε την ερχόμενη Πέμπτη; Τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Από την πλατεία Συντάγματος, όπου θα γίνει συγκέντρωση συνδικάτων, κομμάτων και οργανώσεων, θα ξεκινήσει η "μάχη των μαχών", όπως έχει χαρακτηρίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την προσπάθεια να μην περάσει ο εργασιακός νόμος που ετοιμάζει ο Κωστής Χατζιδάκης. Κι αν η δεύτερη απορία σας αφορά τη στάση του τρένου της ιστορίας, η απάντηση είναι ότι την ερχόμενη Πέμπτη το ημερολόγιο θα γράφει 6 Μαΐου. Και ως γνωστόν η μεγάλη πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς την εξουσία ξεκίνησε στις 6 Μαΐου του 2012. Εκείνη την ημέρα είχαμε εκλογές και το τότε το μικρό κόμμα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση. Από πέμπτο κόμμα στις εκλογές του 2009, κάτω και από του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, βγήκε δεύτερο. Από το 4,60% σκαρφάλωσε στο 16,78%, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, που έλαβε μόλις 13,18%, έναντι του 43,92% που είχε λάβει το 2009, υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου. Ελπίζει λοιπόν ο τέως πρωθυπουργός ότι το πουλόβερ της κυβερνήσεως Μητσοτάκη θα αρχίσει να ξηλώνεται από το ...αριστερό μανίκι, που είναι οι εργατικές κατακτήσεις. Μάλιστα, οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ό,τι όποια κυβέρνηση προσπάθησε να καταργήσει εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο τέλος έχασε. Φέρνουν δε ως παράδειγμα το νόμο Γιαννίτση, επί Σημίτη και το "μνημόνιο 2", επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου, που ψηφίστηκε μεν, αλλά είχε ως συνέπεια να πάρει το ΠΑΣΟΚ την κάτω βόλτα, αφού διαγράφηκαν 22 βουλευτές του επειδή αρνήθηκαν να το ψηφίσουν.

Οι συμβολισμοί, ιδίως στην πολιτική, έχουν όντως σημασία όμως δεν αρκεί η η ημερολογιακή ταύτιση δύο γεγονότων για να προεξοφλήσει κάποιος ότι ο τρόπος της ιστορίας θα τον ευνοήσει και πάλι. Κατ' αρχάς δεν ξέρουμε ακόμη ποιό θα είναι το περιεχόμενο του εργασιακού νομοσχεδίου. Θα καταργούνται όντως το οκτάωρο και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις; Θα έχουμε περικοπή μισθών μέσω των απλήρωτων υπερωριών και όλα τα άλλα ζοφερά, τα οποία περιέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη διαδυκτιακή εκδήλωση-συζήτηση της Τρίτης με συνδικαλιστές και εκπροσώπους φορέων και συνδικάτων ; Από την κυβέρνηση η απάντηση που δίνεται στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι "κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους. Μιλώντας για τα εργασιακά, λέει ό,τι φαντάζεται πώς περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση που δεν έχει, καν, παρουσιαστεί". Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει τα ρέστα της για να πετύχει μια νίκη σε βάρος της κυβερνήσεως. Εάν το νομοσχέδιο διαφέρει σε σχέση με όσα έχει υποστηρίξει δημοσίως ο υπουργός Εργασίας, αλλά και όσα έχουν διοχετευθεί στα Μέσα Ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατείνεται ότι σταμάτησε τον "εργασιακό μεσαίωνα", όπως έχει χαρακτηρίσει τις ρυθμίσεις που προωθούνται στο χώρο της εργασίας. Αν πάλι, όντως οι προβλέψεις του νομοσχεδίου ανταποκρίνονται στον χαρακτηρισμό "οδοστρωτήρας", τότε θα αποδειχθεί ορθή η επιλογή της Κουμουνδούρου να ετοιμάσει το έδαφος για ...πόλεμο, στον οποίον, σύμφωνα πάντα με τον Αλέξη Τσίπρα, "ο στόχος δεν είναι οι λιγότερες απώλειες, αλλά η νίκη".

Σημειώνουμε πως στην Κουμουνδούρου είναι αισιόδοξοι για την έκβαση της μάχης και για έναν λόγο που δεν αφορά τα συνδικάτα και τα κόμματα αντιπολίτευσης, αλλά την κυβερνητική παράταξη. Από τις συνομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους επιτελείς του εξάγεται το συμπέρασμα: "Η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να στηρίξει τον εργασιακό νόμο. Και ο λόγος είναι ότι στην πολιτική τα πάντα κρίνονται στο πεδίο της εφαρμογής και όχι της νομοθεσίας". Και η ΝΔ, λένε, "δεν έχει ούτε συνδικαλιστές να στηρίξουν την κατάργηση του οκταώρου, αλλά ούτε και οργανώσεις, αφού τα πιο μαχητικά στελέχη της απασχολούνται στο κράτος". Θεωρούν λοιπόν πως ο νόμος που θα έλθει θα είναι τελικά διαφορετικός από αυτόν που έχει περιγράψει ο Κωστής Χατζηδάκης, επειδή "χωρίς τη στήριξη συνδικαλιστικών και κομματικών οργανώσεων δύσκολα μπορεί να περάσει ένα νομοθέτημα, με το οποίο ακόμη και οι βουλευτές της θα βρεθούν σε δύσκολη θέση έναντι των εργαζομένων ψηφοφόρων τους". Βέβαια, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, οργανωτικά, να στηρίξει τη "μάχη των μαχών". Οι δυνάμεις που διαθέτει στον συνδικαλιστικό χώρο είναι περιορισμένες και σαφέστατα υπολείπονται του ΚΚΕ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο παρά την εκλογική καθίζηση συνεχίζει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα στα συνδικάτα, να διαθέτει υψηλά ποσοστά στον συνδικαλισμό και την Αυτοδιοίκηση.

Η αλήθεια πάντως είναι πως το τελευταίο διάστημα η Κουμουνδούρου έχει προσεγγίσει σημαντικό αριθμό συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, από το λεγόμενο "ιστορικό ΠΑΣΟΚ". Το πρώτο κρας τεστ της συνδικαλιστικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί την 6η Μαΐου. Στη συγκέντρωση μπορεί να συμμετέχει η πλειοψηφία των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων, κόντρα στην επίσημη ΓΣΕΕ, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η σύγκριση με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ θα είναι ευνοϊκή για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί η τομεάρχης εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να έχει κάνει, όπως παραδέχονται σχεδόν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ανεξάρτητα από την εσωκομματική ομάδα που ανήκουν- καλή δουλειά με τους συνδικαλιστές, όμως την Πέμπτη 6η Μαΐου τα κόκκινα λάβαρα του Περισσού θα είναι, όπως πιθανολογείται, απείρως περισσότερα από της Κουμουνδούρου, το ίδιο και η μαχητικότητα των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ. Ούτε είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει, οργανωτικά και σε επίπεδο προσέλευσης, η κινητοποίηση των Τοπικών και Νομαρχιακών Επιτροπών με την οποίαν ασχολείται επισταμένως ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος -που, προ ημερών, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα για τις δηλώσεις του περί εκκαθαρίσεων στη δημόσια διοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από τους "συμβιβασμένους πράσινους", υπό τον Γιάννη Παναγόπουλου, της ΓΣΕΕ, που γιορτάζουν την Πρωτομαγιά την Τρίτη, 4 Μαΐου, αλλά το πιθανότερο είναι ότι την Πέμπτη θα "καπελωθεί" από τους κομμουνιστές του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το πρόβλημα πάντως δεν είναι το ...καπέλο της Πέμπτης, αλλά το πιθανό σενάριο διάσπασης της ΓΣΕΕ. Ο Περισσός και η Πειραιώς ενδεχομένως και να επιθυμούν τη διάσπαση της ΓΣΕΕ αφού μπορούν να στηρίξουν μια κόκκινη και μια γαλάζια συνομοσπονδία, όπως είναι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Κουμουνδούρου μπορεί; Το θέλει; Προσώρας, δεν υπάρχουν απαντήσεις, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας διατείνεται ότι στις επόμενες εκλογές των συνδικάτων ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει δεύτερη δύναμη, εκτοπίζοντας την ΠΑΣΚΕ. Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσον αισιόδοξα, όχι μόνον επειδή, κατά τον Δραγασάκη, "ο Αλέξης συνηθίζει πάντα να διαλέγει το πιο αισιόδοξο σενάριο", αλλά γιατί δεν είναι πεπεισμένα ότι στρατηγικά τους συμφέρει μια διάσπαση της ΓΣΕΕ. Επιθυμούν να προσεταιριστούν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και του παλαιού ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΓΣΕΒΕΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, σε Ομοσπονδίες και σε Εργατικά Κέντρα όμως ξέρουν ότι τυχόν διασπάσεις δεν τους συμφέρουν και στρατηγικά μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημία στην Κεντροαριστερά, από πιθανά πρόσκαιρα οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΚΙΝΑΛ.

Καλή λοιπόν η στολή παραλλαγής και η αμφιθεατρική ρητορική Τσίπρα για τα εργασιακά, όμως δεν είναι και λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που επισημαίνουν ότι "η μάχη των μαχών" πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό (και όχι αποκλειστικά σε εγχώριο) φόντο. Ως εκ τούτου θά έπρεπε, λένε, η κριτική για τα εργασιακά να εμπλουτιστεί και με τα όσα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο. Στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ για την 7η Μαΐου, την επομένη της συγκέντρωσης για την Πρωτομαγιά, είναι τα κοινωνικά θέματα. Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εγκρίνουν τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής προστασίας. Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αυτά τα στελέχη είναι: Οι εργασιακές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα είναι συμβατοί με αυτούς τους στόχους; Και δεύτερον, και πιο σημαντικό: Η τελευταία δημόσια παρέμβαση Μπάϊντεν ("κανείς δεν πρέπει να εργάζεται με πλήρη απασχόληση και να ζει ακόμη στη φτώχεια...") ουσιαστικά ισοδυναμεί με ατζέντα σε διεθνές επίπεδο. Θα την υιοθετήσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία; Και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στα καθ' ημάς όσο και στα ευρωπαϊκά φόρα. Θα την ενστερνιστεί και θα προσπαθήσει να γίνει τμήμα μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς κεντροαριστεράς ή θα επιμείνει στις ηρωικές παραδόσεις του εργατικού κινήματος και των ...αρχειομαρξιστικών προσεγγίσεων;

Επίσης, τι θα γίνει, λένε, με το Ταμείο Ανάκαμψης; Η έγκρισή του θα είναι και ένα είδος μνημονίου, από το οποίο δεν θα μπορούν οι κυβερνήσεις να παρεκκλίνουν χωρίς επιπτώσεις και περικοπές στα κονδύλια που θα εγκριθούν; Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου, περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, και τις εργασιακές ρυθμίσεις Χατζηδάκη; Αν είναι έτσι, μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε έναν ριζοσπαστισμό, από τον οποίον δεν θα μπορεί να ξεφύγει και σε περίπτωση επανάκτησης της διακυβέρνησης θα τον φέρει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του 2015, όταν θα ...έσκιζε τα μνημόνια και θα καταργούσε, μ' ένα νόμο κι ένα άρθρο, το επαχθές και επονείδιστο χρέος; Η απάντηση συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2021 δεν είναι αυτός του 2015. Τότε το πρόγραμμά του ήταν γενικόλογο, περισσότερο ιδεολογικό και λιγότερο ρεαλιστικό, ενώ στην "πρώτη φορά αριστερά" δεν υπήρχε κουλτούρα διακυβέρνησης. Τώρα "οι προγραμματικές επεξεργασίες γίνονται στη βάση των υπαρκτών κοινωνικών, οικονομικών και θεσμικών αναγκών και προτεραιοτήτων και ανταποκρίνονται στα δεδομένα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας". Φέρνουν δε ως παράδειγμα τις τρεις διαδυκτιακές εκδηλώσεις όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις για το νέο ΕΣΥ, τους πλειστηριασμούς, τις τράπεζες και τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και την πρόσφατη για τα εργασιακά, αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει, εντός του Μαΐου, για το Ταμείο Ανάκαμψης, πριν την Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο του εναλλακτικού κυβερνητικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών και κυρίως όσοι ανήκουν στη λεγόμενη προεδρική πλειοψηφία, αποτιμούν με θετικό τρόπο τις εσωκομματικές εξελίξεις. Θεωρούν ότι μετά τις εκλογές για τις Νομαρχιακές Επιτροπές, οι εσωκομματικές έριδες έχουν αμβλυνθεί και φέρνουν ως παράδειγμα την υποστήριξη που παρείχε ο Νίκος Φίλης στον Δημήτρη Τζανακόπουλο για τις "εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση" και την υπεράσπιση του Νίκου Παππά που ανέλαβε ο Τζανακόπουλος στην Προανακριτική για τον Καλογρίτσα. Πάντως, και ειδικά για τον Τζανακόπουλο οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως όλα τα κόμματα, της ΝΔ περιλαμβανομένης, έχουν ταχθεί υπέρ της πάταξης φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής στη δημόσια διοίκηση. "Ο Δημήτρης", λένε, "δεν μίλησε για εκκαθαρίσεις, δηλαδή απολύσεις, δημοσίων υπαλλήλων, αλλά για εκκαθάριση των αρνητικών φαινομένων που διαπιστώνονται διαχρονικά απ' όλα τα κόμματα και εντοπίζονται στις συμβάσεις και τις προμήθειες του δημοσίου, από το στρατό μέχρι τα φάρμακα και από τα δημόσια έργα μέχρι τα κοινοτικά κονδύλια". Στους συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας λέει το ίδιο και για τον Νίκο Φωτόπουλο, τον παλιό πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που συμμετείχε στην εκδήλωση για τα εργασιακά: "Τους πείραξε ο Φωτόπουλος, ό,τι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει στελέχη και μετά από τόσα χρόνια συνεχίζει να είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν τους πειράζει όμως ο Χατζηδάκης που είναι πιο παλιός στο κουρμπέτι από τον Φωτόπουλο. Βουλευτής και υπουργός πολλά χρόνια πριν ο Φωτόπουλος εκλεγεί στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ και της ΓΣΕΕ. Αυτός που φτιάχνει αντεργατικούς νόμους είναι καλός. Κακός είναι αυτός που προσπαθεί να τους αποτρέψει". Πάντως, το γεγονός ότι ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα θυμίζει καλοκαίρι θα του επιτρέψει (εκτός από τις ενέσεις χοληστερίνης που θα κάνει με τον οβελία και το κοκορέτσι) να κολυμπήσει στο Σούνιο ώστε να είναι ακμαίος την Πρωτομαγιά...

41 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Το απόβρασμα του σάιτ μας λέει συνεχώς ότι ο Τσίπρας έρχεται. Μην κάνεις όνειρα γελοία. Στην συνείδηση του κόσμου ο Τσίπρας είναι ένας ψεύτης πολιτικός απατεώνας, ένας ξεφτίλας υπάλληλος της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Το 2021 δεν είναι 2015. Ο λαός πλήρωσε ακριβά την βουλιμία του Τσίπρα για καρέκλα και εξουσία. Απολύσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και των επιχειρήσεων το 2015, αυτοκτονίες, μετανάστευση, μνημόνια, προδοσίες, Εθνικά ξεπουλήματα. Όσο και να το προσπαθείς πληρωμένη αλητεία και εσύ και ο Τσίπρας στις εκλογές θα πάρετε από τα τρία το μακρύτερο. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων αυτή που χρησιμοποίησε τον Τσίπρα με το τρίτο μνημόνιο, επιθυμεί την μαντάμ Τσακαλώτου να τον διαδεχθεί. Μετά την Νέα νίκη Μητσοτάκη θα ψάχνετε για αρχηγό στο σκορποχώρι σας. Και σταμάτα να βρίζεις τον Πρωθυπουργό απόβρασμα. Εάν είσαι δικηγόρος της μπουγάδας όπως λες θα γνωρίζεις ότι είναι βαρύ ποινικό αδίκημα. Ζωντόβολο FEMA, κατακάθι, μπαλότσα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.