ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπρος οικονομία και εργασιακά και πίσω συνεπιμέλεια και εγκληματικότητα

Πολλαπλασιάζονται τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση

Ολοένα και βαραίνει η ατζέντα για την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται πως όσο αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και το Μαξίμου ανοίγει την βεντάλια των πολιτικών και νομοθετικών του πρωτοβουλιών, τόσο πολλαπλασιάζονται τα ανοιχτά μέτωπα και οι εξισώσεις που πρέπει να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρότι ακόμη κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα η πανδημία και η διαχείρισή της, η επικαιρότητα δεν είναι πλέον «μονοθεματική», όπως ήταν έως πρότινος. Καίτοι το άνοιγμα της αγοράς και η επιστροφή στην κανονικότητα με προσεκτικά βήματα που δε θα οδηγήσουν σε πισωγυρίσματα και αναζωπύρωση της πανδημίας αποτελεί μία ανοιχτή πρόκληση για όλους –και κυρίως για το Μέγαρο Μαξίμου- είναι αλήθεια ότι τα μέτωπα της οικονομίας, αλλά και μία σειρά από ανοιχτές συζητήσεις και άλυτες εξισώσεις- έχουν αρχίσει να βαραίνουν ολοένα και περισσότερο την ατζέντα για το κυβερνών κόμμα.

Τα στοιχήματα της οικονομίας

Για παράδειγμα, με πολλές επιχειρήσεις να έχουν παραμείνει κλειστές είτε να δυσκολεύονται να βρουν τον βηματισμό τους, είναι σαφές ότι όσο η κυβέρνηση πατάει «γκάζι» στη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα, τόσο τα φώτα πέφτουν εντονότερα στην οικονομία. Μάλιστα, στα συναρμόδια υπουργεία κάνουν καθημερινά «ακτινογραφία» της αγοράς προκειμένου να διαπιστώσουν τις ακριβείς διαστάσεις της οικονομικής ζημιάς που επέφερε στην πραγματική οικονομία το μακρύτερο –και, εκ του αποτελέσματος το πλέον αποτυχημένο- lockdownστην Ευρώπη. Ταυτοχρόνως, ένας ακόμη παράγοντας που στρέφει την ατζέντα προς την κοινωνία και την πραγματική οικονομία είναι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που παρουσίασε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης. Παρότι ο υπουργός Εργασίας επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν θίγει το 8ωρο και ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί είναι ό,τι ισχύει στην αγορά εδώ και καιρό, η αλήθεια είναι πως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επικρατεί ένα έντονο «μούδιασμα» για τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό στο Εργατικό Δίκαιο για να καταλάβει ότι όσο προωθείται το μοντέλο των ατομικών συμβάσεων και, άρα, της κατά μόνας διαπραγμάτευσης του εργαζομένου με τον εργοδότη, τότε αυτό σε καιρούς υψηλής ανεργίας προφανώς και δε θα αποβεί προς όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων. Συν τοις άλλοις, ενόσω και στην κυβέρνηση παραδέχονται πως μόλις τελειώσουν τα προγράμματα αναστολών εργαζομένων η ανεργία θα εκραγεί, είναι αυτονόητο ότι το να επιτρέπει κανείς στους εργοδότες να ζητούν περισσότερη υπερωριακή εργασία από τους εργαζομένους τους αποτελεί αντικίνητρο προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις –αφού μπορούν να βρουν την επιπρόσθετη εργατική δύναμη «ξεζουμίζοντας» τους εργαζομένους που έχουν ήδη στη δούλεψή τους.

Πονοκέφαλοι διαχείρισης

Βεβαίως, τώρα που η ατζέντα «ανοίγει» και ο κορωνοϊός δεν επισκιάζει τα πάντα, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη και με κλασικά διαχειριστικά προβλήματα: για παράδειγμα, είναι προφανές ότι με τον τρόπο που πολιτεύθηκε επί των θεμάτων εγκληματικότητας η ΝΔ ως αντιπολίτευση, τώρα... υφίσταται σχεδον ό,τι έκανε και η ίδια στην προηγούμενη κυβέρνηση, όταν κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για εμπέδωση «ανομίας» και «ανασφάλειας». Έτσι, από χθες, το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο υφίστανται μαζικές επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μιλούν για ένταση της ανασφάλειας.
Πέραν αυτών, ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί το Μαξίμου –αφού μάλλον υπερβαίνει τις δυνατότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης- είναι οι ανοιχτές διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ αναφορικά με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας συνεχίζει να υπερασπίζεται το νομοσχέδιό του, ωστόσο είναι προφανές ότι οι ηχηρές διαφοροποιήσεις της Μαριέττας Γιαννάκου και της Όλγας Κεφαλογιάννη απαιτούν κεντρική πολιτική διαχείριση, για να μην μετεξελιχθούν σε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Μαξίμου έχει πέσει η ιδέα για ορισμένες βελτιωτικές τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου, αν και αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελε ο υπουργός Δικαιοσύνης...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.