ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Βραζιλία: Νέες διαδηλώσεις κατά του Μπολσονάρο

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν και πάλι σήμερα σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας κατά του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο και της διαχείρισης της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 460.000 ανθρώπων, ενώ η κατάσταση απειλεί να επιδεινωθεί.

Στο κέντρο του Ρίο, δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν φορώντας μάσκες έπειτα από πρόσκληση αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων φωνάζοντας «Μπολσονάρο Έξω!» και «Μπολσονάρο Γενοκτονία!».

Από την αρχή της επιδημίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «γριπούλα», ο πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε τα μέτρα της καραντίνας, προωθούσε αμφίβολης αποτελεσματικότητας φάρμακα και αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.

Κατηγορούν επίσης τον πρόεδρο ότι προωθεί την αποψίλωση του Αμαζονίου, την βία και τον ρατσισμό.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της Βραζιλίας, όπως το Σαλβαδόρ, η Μπραζίλια και το Μπέλο Οριζόντε.

Οι οργανωτές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και διένειμαν μάσκες και αντισηπτικό.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν έπειτα από δύο σαββατοκύριακα διαδηλώσεων υποστήριξης της κυβέρνησης με πρόσκληση του ίδιου του Μπολσονάρο. Η δημοφιλία του έχει πέσει στο 24%, στο χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 49% των Βραζιλιάνων τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής του, ενώ το 46% είναι αντίθετο. Η δημοσκόπηση φέρνει τον προερχόμενο από την αριστερά πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα και πολιτικό αντίπαλο του Μπολσονάρο φαβορί στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.