ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε αναλυτικά

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Καρδίτσα

Περιοδεία στο Νομό Καρδίτσας πραγματοποίησε το Σάββατο (12/6) αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς φορείς που υλοποιούν σημαντικές δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Η επίσκεψη της κυρίας Αγγελοπούλου στην ξεκίνησε από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, όπου μετείχε σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και επαγγελματιών της περιοχής. Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της περιοχής, μιλώντας για το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Λίμνης Πλαστήρα "Χωρο-Χρόνου Άγραφον", για το οποίο, όπως είπε, πρόκειται για ένα εμβληματικό και συνάμα τολμηρό έργο που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Από τα πρώτα έργα, -όπως είπε- που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Αντ. Τρίτσης" στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για μία τολμηρή εικαστική πρόταση, την οποία πρότεινε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, σε έναν χώρο 90 στρεμμάτων, στην ιστορική τοποθεσία "Στεφάνι" Μορφοβουνίου, με προνομιακή θέα στο Θεσσαλικό κάμπο, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα μοναδικό σημείο αναφοράς με διεθνή προσανατολισμό. «Στόχος μας είναι η λίμνη Πλαστήρα να καταστεί σημείο συνάντησης νέων καλλιτεχνών από διάφορα σημεία του κόσμου και τόπος σύγχρονης δημιουργίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Η κ. Δασκαλάκη, στη συνέχεια μίλησε με επαγγελματίες της περιοχής, άκουσε τους προβληματισμούς, επαινώντας τις καινοτόμες ιδέες τους που τις κάνουν με επιτυχία πράξεις. «Λίμνη Πλαστήρα, Θεσσαλία, Καρδίτσα. Εδώ δεν θυμάσαι μόνο τον Καραϊσκάκη, τον Βελή, τον Κατσαντώνη, δεν θυμάσαι μόνο τον Πλαστήρα, που αυτή η μαγική εικόνα είναι χάρη στον οραματισμό ενός ανθρώπου τότε, αυτή την πηγή του νερού να την εκμεταλλευτούμε...» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" και συνέχισε:

«Είχα την ευκαιρία εκτός από τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη να δω όλους αυτούς τους ανθρώπους που κρατάνε ζωντανή την περιοχή. Με μοναδικές καινοτόμες επιχειρήσεις, που είτε είναι στον αγροτικό τομέα, είτε είναι στον τομέα του κρασιού, είτε του νερού, είτε της θερμοηλεκτρικής ενέργειας, με καινοτόμες εφαρμογές είτε από τον ξενοδοχειακό τομέα, νέοι άνθρωποι που θέλουν τα καλά του τόπου τους να τα προβάλλουν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, ούτως ώστε όλα αυτά να σημάνει ότι κάτι καλό θα μείνει για την κοινωνία και τον τόπο. Η Επιτροπή "Ελλάδα 2021" τιμώντας το παρελθόν, προσπαθεί να αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε για ανάπτυξη, για δουλειές, για καλύτερη ποιότητα ζωής στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, «να σκύψουμε βαθιά μέσα στην ελληνική ψυχή και να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, ούτως ώστε να επαναφέρουμε την κοινωνία στη φυσική της ισορροπία».

Από τη Λίμνη Πλαστήρα στο Μαυρομμάτι

Δεύτερος σταθμός της επίσκεψης της προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ήταν στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, στη γενέθλια κατοικία (υπό κατασκευή Μουσείο) «Γεωργίου Καραϊσκάκη». Νωρίτερα επισκέφθηκε το άγαλμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην πλατεία του χωριού, όπου κατέθεσε στεφάνι, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με πολίτες της περιοχής. Ακολούθως αφίχθη στην πόλη της Καρδίτσας και στο Παυσίλυπο, όπου έκανε περίπατο, και εν συνεχεία επισκέφθηκε το Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»- Κέντρο Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας Δήμου Καρδίτσας («Μουσείο της Πόλης»). Εκεί ξεναγήθηκε στους χώρους του και μετά το τέλος της ξενάγησης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Καρδίτσα εντυπωσιάζει πολλαπλά, γιατί είδαμε χιλιάδες ποδήλατα να κυκλοφορούν που σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση φροντίζει για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Η Καρδίτσα που είδαμε με τον τεράστιο πνεύμονα πρασίνου που έχει στο μέρος της, και σε αυτό που ήθελα πάρα πολύ να δω, το Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο τόσα αντικείμενα σε εντυπωσιάζουν, έχει και μία πρωτοτυπία, πρωτοπορία. Είναι η καρδιά του Νικολάου Πλαστήρα, η οποία κυριολεκτικά έχει σωθεί εδώ, μέσα από ένα έργο μοντέρνας σύλληψης που τη δείχνει να μπορεί να κυκλοφορήσει σε όλο το σύμπαν σε όλη την οικουμένη. Το αναφέρω αυτό γιατί ο Δήμος Καρδίτσας έχει κάνει εξαιρετική πρόταση για το "Αντώνης Τρίτσης", προσπαθώντας να συνδέσει και να βγάλει προς τα έξω και να μην χαθούν μοναδικά ιστορικά στοιχεία που έχει, δένοντάς τα, όμως, με τη δυνατότητα υψηλής προσβασιμότητας σε αυτόν τον τόπο. Γιατί εμείς η Επιτροπή Ελλάδα 2021, αυτό που θέλουμε είναι ό,τι αφήσουμε να καλυτερεύσει τις συνθήκες των πολιτών στην κοινωνία. Η μνήμη μας υπάρχει, τιμήσαμε και τιμάμε τους προγόνους μας και όλα τα σημαντικά που έχουν γίνει αλλά έχει σημασία να προετοιμάσουμε τη συνέχεια της πορείας του ελληνικού γένους».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Καρδίτας, Κώστας Τσιάρας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχόμαστε στο νομό Καρδίτσας, την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο της ανάδειξης του εορτασμού της επετείου της επανάστασης του 1821. Η Καρδίτσα συνδέεται με πολλά ιστορικά γεγονότα και η αλήθεια είναι ότι ο μεγάλος εθνικός ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης, ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον τόπο μας, και μας κάνει όλους υπερήφανους».

Με κλαρίνα, τοπικά δημοτικά τραγούδια και χορούς υποδέχθηκαν τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Καρδίτσας "Καραγκούνα", τόσο έξω από το κτίριο όσο και μέσα σε αυτό όπου στήθηκε ένα μικρό παραδοσιακό γλέντι, την πρόεδρο της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η ίδια έσυρε τον χορό του παραδοσιακού τραγουδιού "Καραγκούνα", τονίζοντας πως είχα την ευκαιρία να χορέψω την αγαπημένη Καραγκούνα μέσα στον σύλλογο που κρατά την παράδοση με τέτοια θέρμη και τέτοιο πάθος.

Πρόκειται για έναν όμιλο, όπως αναφέρθηκε, συνεχιστή της λαϊκής τέχνης, της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας, ο οποίος έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ στο εξωτερικό. Στους χώρους του ομίλου, όπως τονίστηκε, φιλοξενείται μια πολύ σημαντική λαογραφική συλλογή με 3.500 αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, αγροτικά εργαλεία, ξυλόγλυπτα αντικείμενα. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Συλλόγου, Χρύσα Θεολόγη, αλλά και την αντιπρόεδρο, Ανδρομάχη Χάκκα, οι οποίες τις δώρισαν έναν αυθεντικό χειμερινό επενδύτη της γυναικείας καραγκούνικης φορεσιάς.

Συζήτηση με Δημάρχους του Νομού

Στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, όπου και ολοκληρώθηκε η επίσκεψη, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε και συνομίλησε με τον δήμαρχο της πόλης και με δημάρχους και εκπροσώπους των άλλων δήμων του νομού Καρδίτσας, για τις προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων που ετοιμάζουν για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και των βουλευτών της περιοχής, Γιώργου Κωτσού και Ασημίνας Σκόνδρα. Εκτός από τους Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, και ο Δήμος Παλαμά σχεδιάζει, όπως ανακοινώθηκε, μια πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δράση που αφορά στη δημιουργία ενός οικομουσείου, ενός πολυλειτουργικού αγροκτήματος που θα αναδείξει άγνωστες πτυχές της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας, ενώ θα συμβάλει και στην αύξηση της αγροτουριστικής επισκεψιμότητας αλλά και στην βιωματική εμπειρία των επισκεπτών.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αγγελοπούλου, τόνισε:«Είπαμε ότι αν επέζησε η Ελλάδα και στέκεται στα πόδια της 200 χρόνια, τα επόμενα εκατό θα πρέπει να φροντίσει το μέλλον της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, με μοναδικές προτάσεις αναπτυξιακές, γιατί είχε κάνει και η Περιφέρεια, είχε κάνει και ο Δήμος Καρδίτσας, και ο Δήμος Μουζακίου και ο Δήμος Παλαμά, τι κάνουν; Βγάζουν τα θετικά πράγματα που έχει η περιοχή τους και φροντίζουν να τα συνδέσουν με τεχνολογία με ιστορική γνώση, ούτως ώστε να έχει και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ο τόπος, να πάει προς το καλύτερο η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, να υπάρξουν δουλειές, να υπάρχει ανάπτυξη. Αυτό είναι υποχρέωση που έχουμε στους προγόνους μας, να συνεχίσουμε αυτό που έδωσαν αυτοί φροντίζοντας εμείς να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.