ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την αναδίπλωση Ζάεφ...

Επιστρέφει στον Μητσοτάκη το «μακεδονικό» δίλημμα

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επιστρέψει η «καυτή πατάτα» της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την αναδίπλωση του βορειομακεδόνα πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.

Σημειωτέον ότι αρκετοί στην κυβέρνηση είχαν υποδεχθεί όχι με ενόιχληση, αλλά με... ανακούφιση το «φάλτσο» του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, καθώς αυτό παρέσχε στο Μαξίμου την αφορμή να κλοτσήσει το τενεκεδάκι του χρόνου παρακάτω, αναφορικά με την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, πως πριν καν στεγνώσει το μελάνι του «τιτιτίσματος» του Ζόραν Ζάεφ για την «εθνική μακεδονική ομάδα» (που στα ελληνικά «μεταφράστηκε» από πολλούς ως «Εθνική ομάδα της Μακεδονίας»...) το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να αφήσει να διαρρεύσει ότι θα «παγώσει» η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας, που έχει προκαλέσει κραδασμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Η αναδίπλωση

Ωστόσο, ο βορειομακεδόνας πρωθυπουργός, «τσαλακώνοντας» για μία ακόμη φορά το προφίλ του, φρόντισε να προβεί σε βαθιά και δημόσια αυτοκριτική, ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί πως προσφέρει πρόσχημα στην Αθήνα να «παγώσει» για μία ακόμη φορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Για το tweet σχετικά με την παρουσία μας στο Euro, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες κτλ. Είναι Μακεδόνες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας και τόνισε, στέλνοντας μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν είναι λόγος να αναβληθούν τα μνημόνια κατανόησης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Περιμένουμε δύο χρόνια αυτά τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα, αλλά το περιμένουν οι Έλληνες και οι Μακεδόνες. Είναι ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, είναι ζήτημα εναέριας κάλυψης από την ελληνική πολεμική αεροπορία και ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο επιθυμεί η Ελλάδα και το έχει έμπρακτα δείξει».

«Εγκάρδια» συνεννόηση

Βεβαίως, το θέμα για την Αθήνα δεν είναι τόσο απλό, αφού αρκετοί βουλευτές της ΝΔ είχαν ανακουφιστεί με την διαρροή περί «παγώματος» της κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ήταν εκείνος που είχε προτείνει την επ’ αόριστον αναβολή της εν λόγω ψηφοφορίας, εκφράζοντας το αίσθημα μεγάλου μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ταυτοχρόνως, αξίζει να σημειωθεί ότι μένει να φανεί πόσο αλλάζει τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η «εγκάρδια συνεννόηση» που φέρεται να έχει συμπήξει με τον Κώστα Καραμανλή. Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός κάλεσε προ τριών εβδομάδων τον πρώην πρωθυπουργό στο σπίτι του, στον Λυκαβηττό, για να συμφάγουν μετά συζύγων και εκεί συζητήθηκαν όλα. Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη και σε μία βολιδοσκόπηση των προθέσεων του Κώστα Καραμανλή, αφού αρκετοί βουλευτές που συνομιλούν μαζί του είχαν προεξοφλήσει ότι «ο πρωθυπουργός του Βουκουρεστίου» δεν μπορεί να ψηφίσει μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, το γεγονός ότι πριν το «στραβοπάτημα» Ζάεφ το Μέγαρο Μαξίμου προγραμμάτιζε για τα τέλη Ιουλίου την ψήφιση των τριών μνημονίων, ίσως δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δε θα τού δημιουργήσει πρόβλημα, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που έχει διαμηνύσει ότι δεν κάνει πίσω στην απόφασή του να καταψηφίσει τα τρία μνημόνια. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του κ. Σαμαρά, που ως πρώην πρωθυπουργός προφανώς και εξαιρείται από την κομματική πειθαρχία, το Μαξίμου σκέφτεται πολύ σοβαρά να μην επιβάλει κυρώσεις σε όσους βουλευτές απόσχουν, ει μη μόνον σε όσους αποφασίσουν να πάνε... εντελώς κόντρα στην γραμμή, καταψηφίζοντας τις τρεις συμφωνίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.