ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή

Φ. Γεννηματά: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να ασκήσουν προοδευτικές πολιτικές στην Αυτοδιοίκηση

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, εξέφρασε την ριζική διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές , με την κατάργηση της απλής αναλογικής που ισχύει μέχρι τώρα και ως εκ τούτου δήλωσε την καταψήφισή του. «Η κυβέρνηση σας δεν μπορεί και κυρίως δεν θέλει να δώσει εξουσίες στους αιρετούς. Θέλει απλά να τους ελέγχει και να τους υποτάσσει στο βαθύ κομματικό κράτος.

Αυτή ήταν πάντα η πολιτική της δεξιάς, αυτοί ήσασταν, αυτοί είστε και δεν έχετε αλλάξει καθόλου από τότε που η παράταξή σας ήθελε τους δημάρχους μόνο για τα σκουπίδια και τα νεκροταφεία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι ποτέ η ΝΔ δεν πίστεψε στην Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση και πάντοτε καταψήφιζε τις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ».

Στρέφοντας τα βέλη της προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά είπε: «ΣΥΡΙΖΑ και γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να ασκήσουν προοδευτικές πολιτικές. Αυτές είναι βαθιά συντηρητικές πολιτικές. Είναι πολιτικές του χθες».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται «μια πραγματική αλλαγή, που θα κάνει πράξη τη μετάβαση από το σημερινό συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος σε ένα νέο, σύγχρονο σύστημα πολυεπίπεδης και ψηφιακής διακυβέρνησης».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ λέει όχι στην απλή αναλογική που οδηγεί σε παζάρια, αλλά και όχι στην παραποίηση της λαϊκής ψήφου, που επιδιώκει η κυβέρνηση με τις συγκεκριμένες διατάξεις που εισάγει. «Πρέπει να συνδυαστούν η Δημοκρατία και κυβερνησιμότητα» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να ελέγχει τους αιρετούς και να τους υποτάσσει στο βαθύ πελατειακό κράτος της.

Για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως σηματοδοτούν μια αντίληψη αυταρχικού υπερσυγκεντρωτισμού, ενώ η απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα πάει περίπατο. Επίσης, για την θέσπιση του ορίου του 3% σημείωσε ότι στερεί τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν τοπικές κινήσεις και υποψήφιοι, ενώ μίλησε για αλλοπρόσαλλη διατύπωση στη διάταξη που αφορά στους εκπροσώπους των κοινοτήτων.

Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική και στον τομέα της αστυνόμευσης, με αφορμή την αύξηση της εγκληματικότητας, λέγοντας ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» περιορίστηκε μόνο για φοιτητές και διαδηλωτές και πως η κυβέρνηση βγήκε από τον λήθαργο μετά τις καθημερινές στυγνές δολοφονίες. «Το αίσθημα ασφάλειας του κόσμου κλονίζεται και καμία επικοινωνιακή πολιτική δεν μπορεί να το κρύψει» είπε η κ. Γεννηματά.

Επίσης, δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει την τροπολογία για το ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο εξηγώντας ότι: «Για μας δεν αρκεί η αυτονόητη καταψήφιση αυτής της προκλητικής τροπολογίας.

Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η ίδια η λειτουργία του Υπερταμείου με αυτό το σκεπτικό.

Έχουμε απαιτήσει την κατάργηση του και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Όχι ξεπούλημα. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό τον αγώνα, συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.