ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η απλή αναλογική και οι επιδιώξεις συστημικών κέντρων

1 Η απλή αναλογική και οι συζητήσεις

Η απλή αναλογική δυναμώνει τη συζήτηση που περιλαμβάνει και το θέμα των συμμαχιών.
Μόνο που στις περισσότερες προσεγγίσεις γίνεται μεροληπτική παρουσίαση!
Γιατί το διακύβευμα δεν είναι οι άνευ όρων συμμαχίες διακυβέρνησης!
Η χώρα για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης καλείται να διαχειριστεί την τρέχουσα περίοδο ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης.
Έχει σημασία λοιπόν για τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις να γίνει κατανοητό με ποιους αποδέκτες και για ποιο μοντέλο ανάπτυξης σχεδιάζεται η πρόσβαση σ' αυτούς τους πόρους.
Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές πως είναι σε εξέλιξη η σύγκρουση δυο διαφορετικών σχεδίων για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Το πρώτο αναφέρεται στην νεοφιλελεύθερη εκδοχή τα χαρακτηριστικά της οποίας βιώνει ήδη η παραγωγική και κοινωνική βάση.
Το δεύτερο σηματοδοτείται από τις προγραμματικές θέσεις που έχει θέσει σε διαβούλευση ο Συριζα Προοδευτική Συμμαχία για ένα βιώσιμο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο.

2 Σεναριογράφοι εκλογών

Δεν είναι άσχετο ότι πυκνώνουν οι συζητήσεις σχετικά με τον πιθανό χρόνο των εκλογών.
Πεποίθηση όμως πολλών αναλυτών είναι πως ο χρόνος των εκλογών υπερβαίνει τη ΝΔ και προσδιορίζεται από την θέληση και τις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων που στήριξαν τον κ Μητσοτάκη να γίνει Πρωθυπουργός.
Αυτά όμως τα κέντρα , πέρα από τις τρέχουσες εξυπηρετήσεις ,αναμένουν αξιόπιστα ανταλλάγματα.
Ως βάση και κριτήριο τους δείχνει να εξελίσσονται οι δεσμεύσεις πρόσβασης που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση σε κονδύλια, πάνω από 72 δις, που θα εισρεύσουν στη χώρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Και επειδή τα δημοσκοπικά ευρήματα επισημαίνουν ότι διευρύνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση από τις κυβερνητικές πολιτικές, η επιδίωξη των συστημικών κέντρων δείχνει να προσανατολίζεται όχι μόνο στην αποτροπή των διαρροών από τη ΝΔ σε επιλογές πολιτικής αλλαγής, αλλά και στο να «οδηγηθεί» η κοινωνική ρευστότητα σε όμορα της ΝΔ πολιτικά σχήματα, ή την αποχή.
Για να διασφαλίσουν, λόγω απλής αναλογικής, τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές.

3 Συνεργασίες για την πολιτική αλλαγή

Ακριβώς γι αυτό το λόγο οι προγραμματικές θέσεις που συζητά ο Συριζα ΠΣ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, γιατί:
α) προσδιορίζονται πολιτικές για ένα εναλλακτικό παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο που αφορά τόσο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης όσο και τη δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών!
β) αναφέρονται με σαφήνεια οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που θα ωφεληθούν διεκδικώντας την πολιτική αλλαγή.
Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των πολιτικών που συρρικνώνουν την εγχώρια παραγωγική βάση, οξύνουν τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες εμπορευματικοποιούν την πρόσβαση στα αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης κτλ…

Έχει λοιπόν σημασία ότι, στη βάση των αρχών της διακήρυξης και των προγραμματικών κατευθύνσεων, οικοδομείται κοινωνικά ένα εναλλακτικό πλαίσιο σύγχρονης ενότητας για τη νικηφόρα συμπόρευση των δυνάμεων και των ρευμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο.
Γι αυτό αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό οι πρωτοβουλίες του Συριζα Προοδευτικη Συμμαχια με τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα.
Η παρουσίαση των προγραμματικών κατευθύνσεων, με αντιπροσωπευτικές των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών συνθέσεις στα πάνελ πρέπει να γίνει καθολική επιλογή!
Για να καταστεί η κοινωνία ρυθμιστής στη διαμόρφωση των συμμαχιών διακυβέρνησης.

Η συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων των παραγωγικών δυνάμεων όσο και των εκπροσώπων των πολιτικών ρευμάτων που συμβάλουν στη διεύρυνση γίνεται στοιχείο ταυτότητας για την Προοδευτική πλειοψηφία.

* μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.