ΚΟΣΜΟΣ

Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Ισραήλ: Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλαγής

Κατανομή των υπουργών, των βασικών θέσεων και τρικλοποδιές: οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού «αλλαγής» στο Ισραήλ για την εκθρόνιση του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία εισέρχονται σήμερα στην τελική τους φάση, μία ημέρα πριν από την λήξη της προθεσμίας για την εντολή που έχει επιδώσει ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν.

Ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων συνεχίσθηκε την χθεσινή νύκτα ανάμεσα στα επιτελεία των ηγετών της ισραηλινής αριστεράς, του κέντρου και μέρους της δεξιάς, κυρίως του κόμματος Yamina, της παράταξης της ριζοσπαστικής δεξιάς της οποίας ηγείται ο Ναφτάλι Μπένετ, υποψήφιος πρωθυπουργός στο πλαίσιο ενός σχήματος εναλλαγής στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Το απόγευμα, οι επικεφαλής των κυριότερων κομμάτων θα συναντηθούν σε προάστιο του Τελ Αβίβ, στο στρατηγείο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, «σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος Yamina.

Μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου και την αποτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο πρόεδρος του Ισραήλ παρέδωσε την εντολή στον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος έχει προθεσμία μέχρι αύριο στις 23.59 για να παρουσιάσει μία συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα βγάλει την χώρα από την πολιτική κρίση.

Μέχρι τότε, πρέπει να ξεπερασθούν οι διαιρέσεις και οι απαιτήσεις των μεν και των δε για την κατανομή των υπουργείων και κυρίως των υπουργείων Αμυνας και Δικαιοσύνης.

«Μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια», δήλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για τις πιθανότητες επιτυχίας. «Είναι το πρώτο μας τεστ, για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε έξυπνες συμβιβαστικές λύσεις και να επιτύχουμε τον πιο σημαντικό μας στόχο», είπε προσθέτοντας ότι «την επόμενη εβδομάδα το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί σε νέα εποχή».

Το status quo με τους Παλαιστίνιους, η οικονομική ανάκαμψη, η θέση της θρησκείας: όλα είναι αντικείμενα διαφωνιών σε αυτόν το ετερόκλιτο συνασπισμό, το μόνο συνεκτικό στοιχείο του οποίου είναι η επιδίωξη εκδίωξης του Νετανιάχου από την εξουσία.

Καθυστερήσεις και τρικλοποδιές

Η συγκρότηση του συνασπισμού θα σημάνει το τέλος της εξουσίας του Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε τρεις υποθέσεις διαφθοράς και έγινε πρωθυπουργός πριν από 25 χρόνια για μία τριετία και στην συνέχεια επανήλθε το 2009 για να μην ξαναφύγει ποτέ.

Εάν ο Γιαΐρ Λαπίντ κατορθώσει να παρουσιάσει αύριο συμφωνία για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, θα έχει στην διάθεσή του επτά ημέρες για να μοιράσει υπουργεία και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισραηλινή Κνεσέτ.

Στο μεταξύ, τα πάντα είναι ανοικτά. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, το κόμμα του Λικούντ και οι νομικοί του σύμβουλοι έχουν αποδυθεί σήμερα σε μία εκστρατεία διαίρεσης του μπλοκ της αντιπολίτευσης για να ματαιωθεί το εγχείρημα συγκρότησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιαρίβ Λεβίν του Λικούντ θα μπορούσε να καθυστερήσει την οργάνωση της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κνεσέτ, ελπίζοντας σε αποσκιρτήσεις από τον συνασπισμό κατά του Νετανιάχου.

Οι δικηγόροι του Λικούντ, παράλληλα, προσέφυγαν στην ισραηλινή προεδρία για να εγείρουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σχήμα εναλλαγής σε σημαντικά κυβερνητικά πόστα, στο οποίο βασίζεται το εγχείρημα του Γιαΐρ Λαπίντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP, η ισραηλινή προεδρία απέρριψε την ένσταση περί αντισυνταγματικότητας, υπενθυμίζοντας ότι ο Ναφτάλι Μπένετ μπορεί να είναι ο πρώτος που θα αναλάβει την κυλιόμενη πρωθυπουργία.

Εάν το στρατόπεδο των αντι-Νετανιάχου δεν κατορθώσει να σχηματίσει τελικά κυβέρνηση, 61 βουλευτές μπορούν να ζητήσουν από τον ισραηλινό πρόεδρο να ορίσει πρωθυπουργό έναν βουλευτή.

Και το άλλο σενάριο, που απεύχονται οι ψηφοφόροι, είναι η προκήρυξη νέων εκλογών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.