ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ...

Με τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: "Έξω πάμε καλά" θα μπορούσε ο Τσίπρας να αποδώσει την κατάσταση που βιώνει τις τελευταίες ημέρες. Και ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με την ένταση που επικράτησε την Τετάρτη στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του και τις βαριές κουβέντες που αντάλλαξε με συντρόφους του, όπως ο Φίλης και ο Βούτσης, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, το κλίμα ήταν εύκρατο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι συναντήσεις του με ευρωπαίους αξιωματούχους (από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Κόστα, τον επίτροπο Οικονομίας Τζεντιλόνι και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Σασόλι μέχρι τον επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Πέρεζ και την συμπρόεδρο των Πρασίνων Κέλερ) πήγαν πολύ καλά. Θετική ήταν και η εικόνα που σχημάτισαν για τον Τσίπρα -και ιδιαίτερα για την ομιλία του- οι ευρωσοσιαλιστές στην Προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής συνάντησή τους. Το ίδιο καλές είναι και οι αναμνήσεις του Αλέξη από το Βερολίνο, όπου για πρώτη φορά συμμετείχε, ως παρατηρητής, στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών ηγετών, αλλά και από τη συζήτηση που είχε με τους Συμπρόεδρους της Ντε Λίνκε, της γερμανικής αριστεράς, Χένινγκ και Βίσλερ.

Οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις επαφές και τις συνομιλίες του, εκ παραλλήλου όμως σημειώνουν, με αρκετή δόση απογοήτευσης, ότι από τους παραδοσιακούς σοσιαλδημοκράτες λείπει το νεύρο και η μαχητικότητα, ενώ και το περιεχόμενο της ατζέντας τους υστερεί, τουλάχιστον σε όσα χρειάζονται να γίνουν στην Ευρώπη. Κάποιοι μάλιστα μάς έλεγαν χαρακτηριστικά, ότι "ο Αλέξης με τον προβληματισμό και τις προτάσεις που κατέθεσε έμοιαζε με άροτρο, έτοιμο να οργώσει τα άγονα χώματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας". Υπερβολή, θα πει κάποιος και μάλλον θα έχει δίκαιο. Ταυτόχρονα όμως είναι και αλήθεια πως στην Ευρώπη η στρατηγική της ανασυγκρότησης του προοδευτικού (και αντιδεξιού) πόλου μέσω της σύγκλισης των τριών ρευμάτων (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες) δεν είναι ακόμη στον πυρήνα της σκέψης των περισσοτέρων κεντρο-αριστερών κομμάτων της Γηραιάς Ηπείρου. Ούτε έχουν θέσει, ακόμη, στις προτεραιότητές τους τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού της ΕΕ ή τον Ελάχιστο Παγκόσμιο Εταιρικό Φόρο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της οικονομικής σύγκλισης και του κοινωνικού κράτους. Και βέβαια, η πρόσκληση στον Τσίπρα να συμμετάσχει, ενώ δεν είναι πρωθυπουργός, και στη σύσκεψη των ευρωσοσιαλιστών ηγετών ερμηνεύεται και ως ισχυρή σύσταση προς την Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ να προσπαθήσουν να βρουν κοινό βηματισμό με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες ορισμένων φανατικών της Χαριλάου Τρικούπη να αποκλειστούν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ευρωσοσιαλιστές δεν ευοδώθηκαν και το πιθανότερο είναι πως σε επόμενη φάση θα κληθεί, μετά τον Τσίπρα, και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει -σε πρώτη φάση με την ιδιότητα του παρατηρητή- τόσο στην Ομάδα όσο και στο κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου.

Για τους δημοσιολογούντες εν Ελλάδι μπορεί να μην είναι παράξενο, αλλά για τους ευρωσοσιαλιστές είναι ακατανόητο που τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) δεν συνεργάζονται απέναντι στη ΝΔ, που ανήκει στην ομάδα των Συντηρητικών του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος. Μάλιστα, η εκτίμηση στο πρόσωπο του Τσίπρα είναι ευθέως ανάλογη με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Το 32% των τελευταίων εκλογών ή ακόμη και το 22-25% που του δίνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις είναι από το υψηλότερα που λαμβάνει αριστερό κόμμα στην ΕΕ. Στην Γαλλία και την Ιταλία οι σοσιαλιστές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, στη Γερμανία το SPD καταποντίζεται στο 12-14%, ενώ και οι Πράσινοι έχουν απωλέσει σημαντικό τμήμα της αρχικής τους δυναμικής και τώρα κυμαίνονται στο 20-22%.

Συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατείνονται πως και ο ίδιος ο Αλέξης δεν ήταν σίγουρους για την αντιμετώπιση που θα είχε από τους ευρωπαίους συναγωνιστές του μετά από δύο χρόνια αποχής από τα πολιτικο-θεσμικά φόρα, λόγω κορονοϊού αλλά και απώλειας της εξουσίας. Ο φιλικός τρόπος που τον αντιμετώπισαν οι συνομιλητές του ήταν λογικό να τονώσουν και την αυτοπεποίθησή του Αλέξη, ενώ η διαπίστωση πως στην Ευρώπη -και ιδιαίτερα στο χώρο της αριστεράς- είναι οι προσωπικότητες και όχι τα κόμματα που έχουν προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, είναι επίσης λογικό να τον κάνουν περισσότερο επιθετικό έναντι όσων στον ΣΥΡΙΖΑ τον "παρενοχλούν" και θέλουν, στο όνομα της δημοκρατικής λειτουργίας, να περιορίσουν το ιμπέριουμ του αρχηγού και να επιβάλλουν τις συλλογικές αποφάσεις ως υπέρτατο νόμο της λειτουργίας του κόμματος.

Πάντως, οι ευρωπαϊκές ενέσεις αισιοδοξίας του Τσίπρα δεν είναι ικανές να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τα συμπτώματα πεσιμισμού που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός λόγω των αρνητικών δημοσκοπικών δεδομένων και αφετέρου λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων που θέτουν οι εσωκομματικές ομάδες της Κουμουνδούρου ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 2-4 Ιουλίου. Η σύγκρούση που σημειώθηκε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο είναι ενδεικτική των όσων αναμένεται να συμβούν το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε η συζήτηση να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίον θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να "ψαρέψει" στη δεξαμενή των αναποφασίστων, η οποία συνεχώς μεγαλώνει και πλέον οι πολίτες που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τα υφιστάμενα κόμματα φτάνουν το 20%. Δεν ήθελε όμως το ίδιο και ο Βίτσας. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός έθεσε θέμα για την σύμβαση με την Φράπορτ. "Να αρνηθούμε ψήφο" είπαν ο Βούτσης, ο Φίλης, ο Σκουρλέτης, ο Τσακαλώτος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Δρίτσας, ο Πάνος Λάμπρου. "Να την υπερψηφίσουμε" αντέτειναν ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη.

Η συζήτηση για τη Συνδιάσκεψη εξετράπη και για περίπου δύο ώρες συζητήσουν αν θα πρέπει να πουν "ναι", "όχι" ή "παρών", όπως ήταν η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κουβέντα στην κουβέντα η συζήτηση άναψε. Μάλιστα, ο Νίκος Βούτσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Κάτι πρωτοφανές για συνεδρίαση κομματικού οργάνου. Ο Αλέξης υποστήριξε πως "ορισμένοι (της Ομπρέλας) με τη συμπεριφορά τους δίνουν την εντύπωση ότι λειτουργούν ως ομάδα και ότι έρχονται στις συνεδριάσεις έχοντας αποφασίσει από πριν για τη στάση που θα κρατήσουν". Ο Βούτσης του ζήτησε να ανακαλέσει την κατηγορία και επειδή αυτό δεν έγινε, αποχώρησε. Αμέσως έλαβε το λόγο ο Φίλης. Στην αρχή ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, αλλά στη συνέχεια η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε εκρηκτική. Ειπώθηκαν βαριές κουβέντες και τελικά μετά από ψηφοφόρία αποφασίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει "παρών" για την Φράπορτ και να μην την υπερψηφίσει, όπως ήθελε ο Νίκος Παππάς, αλλά ούτε και να την καταψηφίσει, όπως ήθελαν οι άλλοι της Ομπρέλας.

Η ουσία της διαφωνίας πάντως παρέμεινε και θα επανέρχεται στο μέλλον αφού η πλειονότητα των Προεδρικών υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λέει όχι σε κυβερνητικές ρυθμίσεις, τις οποίες οι ίδιοι όταν ήταν στην κυβέρνηση τις είχαν ψηφίσει. Και δεν είναι μόνον η Φράπορτ είναι και το Ελληνικό και σειρά άλλων θεμάτων. "Τότε νομοθετούσαμε με το πιστόλι της τρόϊκα στον κρόταφο" αντιτείνουν οι της αριστερής αντιπολίτευσης. "Τώρα που δεν υπάρχει τρόϊκα γιατί θα πρέπει να γίνουμε υποπόδιο της κυβέρνησης και να μην δηλώσουμε ότι διαφωνούμε λέγοντας ταυτόχρονα και το τι πρέπει να γίνει", μάς λέει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, που δεν ανήκει στην Ομπρέλα. Και ο οποίος έχει τη γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε στο θέμα της Φράπορτ να τοποθετηθεί πολιτικά και να ζητήσει να αποφασίσει η δικαιοσύνη για την έκβαση της υπόθεσης, "όπως είχε κάνει παλαιότερα και ο Σπίρτζης, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και του ζητούσαν να δώσει 80 εκατ. για το φωτισμό του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Αρνήθηκε το αίτημα της εταιρείας, το έστειλε στη δικαιοσύνη και τελικά δόθηκαν μόνο 10 εκατ ευρώ. Γιατί δεν μπορεί να γίνει και το ίδιο με τη Φράπορτ;". Όπως σημειώνει άλλο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου "θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να δοθούν τα χρήματα στη Φράπορτ με την αίρεση αυτά να επιστραφούν όταν θα έχει κερδοφόρες χρήσεις" ή "να δεχθούμε τη νομική γνώμη του Φώτη Κουβέλη ότι μπορούμε να επικαλεστούμε τις περιπτώσεις της Τουρκίας και βαλτικών χωρών για να εξαιρεθεί η χώρα από την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης λόγω της πανδημίας".

Στέλεχος της Ενωτικής Κίνησης υποστηρίζει πως "αυτά είναι προφάσεις και νομικισμοί. Οι 53 και οι Ομπρελάδες θέλουν να έχουν τον Τσίπρα όμηρο. Τους αρκεί να είναι η αριστερά της αλληλεγγύης και της διαμαρτυρίας. Είναι ευχαριστημένοι και με 15-20%. Δεν θέλουν μεγάλο κυβερνητικό κόμμα ούτε κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Προτιμούν τις αριστερές συμμαχίες και οι πιο πολλοί προτιμούν το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ από το ΚΙΝΑΛ". Ισχυρισμό τον οποίον απορρίπτει διακεκριμένο στέλεχος της Ομπρέλας, ο οποίος θεωρεί πως "η ουσία της διαφωνίας μας είναι αν τις αποφάσεις θα τις παίρνουν με δημοκρατικό τρόπο τα συλλογικά όργανα ή θα είναι ο αρχηγός και οι συνεργάτες του αυτοί που θα αποφασίζουν". Μάλιστα, υποστηρίζει πως "ουδείς αμφισβητεί τον Τσίπρα και όλοι αναγνωρίζουμε την προσωπική του συμβολή του στο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο και κυβερνητικό κόμμα", αλλά, όπως προσθέτει, "οι συμμαχίες δεν γίνονται με μεταγραφές πολιτευτών και προσχωρήσεις μικρομεσαίων στελεχών του ΚΙΝΑΛ. Χρειάζονται πολιτικό σχέδιο και πρόγραμμα, στο οποίο να συμφωνήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25 και όποιοι άλλοι θέλουν να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση. Και βέβαια δεν μπορεί να ανεχόμαστε τον Πολλάκη και τον πολλακισμό".

Το τελευταίο πάντως δεν συνιστά πρόβλημα για τον Τσίπρα. Και ο ίδιος, έστω και ηπίως, αποδοκίμασε τον βουλευτή Χανίων και τα περισσότερα προεδρικά στελέχη συμφωνούν ότι "πλέον ο Παυλάρας συνιστά σοβαρό  πρόβλημα και μάς κοστίζει ακριβά". Μάλιστα, λέγεται πως η ευθεία αποδοκιμασία του Πολλάκη από τον Τσακαλώτο στη Βουλή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Τσίπρα και ήταν ένδειξη καλής θέλησης προς τους Ομπρελάδες μετά τα όσα ακούστηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο όχι μόνο για την Φράπορτ, αλλά και τον Πολλάκη, που "με τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του μάς ρίχνει στο καναβάτσο, αφού δίνει επιχειρήματα στην κυβέρνηση και τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ να μάς ταυτίσουν με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τους ψεκασμένους".

Η ένταση με την οποίαν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών είναι και αποτέλεσμα του φόβου ότι δεν τελειώσαμε με την πανδημία και μπορεί από το φθινόπωρο, λόγω και των μεταλλάξεων, να έχουμε και τέταρτο κύμα, που θα δυσκολέψει έτι περαιτέρω τα πράγματα. Όχι μόνον στην κοινωνία και την οικονομία, αλλά και στην πολιτική. Η εξέλιξη αυτή και οι θετικές ειδήσεις που αναμένονται στην οικονομία με την έλευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι, μαζί και με τα ελληνοτουρκικά (που μέχρι και το φθινόπωρο θα κυλήσουν σε ήρεμα νερά), τα μεγάλα διακυβεύματα και τα οποία μαζί με τις αποφάσεις της ΕΕ για το τι τελικά θα ισχύσει δημοσιονομικά μετά το 2023, μάς δίνουν τη μεγάλη εικόνα, την οποίαν θα επιχειρήσει να αναλύσει ο Τσίπρας στους συντρόφους του την άλλη εβδομάδα και να τους καλέσει "να σταματήσουν να ασχολούνται με τα μικρά και τα μίζερα" αφού θα πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου "να ανατραπεί η ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καταργεί εργασιακά προνόμια και δικαιώματα και ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση".

Εξάλλου γι αυτά σήμερα (28/6) το βράδυ στις 20:00ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει, στην τελευταία εκδήλωση πριν την προγραμματική Συνδιάσκεψη, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά. Και την Πέμπτη θα μεταβεί στα Σκόπια για να παραστεί, μαζί με άλλους αξιωματούχους από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, στις εκδηλώσεις για τα τρία χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επιστρέφοντας, την Παρασκευή θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης, στην οποίαν δεν θα έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Επιτροπή υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο θα έχει ετοιμάσει το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης. Και επειδή σ' αυτήν συμμετέχουν στελέχη από όλες τις κομματικές ομάδες το πιθανότερο είναι να εγκριθεί από τα περίπου 2.500 μέλη της Συνδιάσκεψης, με συντριπτική πλειοψηφία. Ούτε και στο Πρόγραμμα θα έχει πρόβλημα ο Τσίπρας. Εξάλλου είναι Προγραμματικές θέσεις, άρα χωράνε τα πάντα, και όχι κυβερνητικό πρόγραμμα, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις...

34 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ..ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ,ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΗΡΗΣΕΙΣ…ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΑ Ο ΚΑΘΕ ΔΙΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ…

 2. ΔΩΕΣΓΑ

 3. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ!!!

 4. FEMA 18:08 02/07/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΡΑ,ΘΑ ΔΩΣΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΦΕΝΤΙΑ ΣΟΥ?

  ΠΟΣΩΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ–ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΚΟΜΑ?

 5. οκ 12:58 02/07/2021

  ο πορτοσάλτε -τον οποίο δεν συμπαθώ- είναι τέρας μόρφωσης μπροστά στην …..τσέο Νοτοπούλου που μπήκε με μέσω τη μάνα της -γκόμενα του μπαμπά Παππά- ως καθαρίστρια τάχα μου στο δήμο θεσσαλονίκης, όπου φυσικά δεν εργάστηκε ποτέ….

  δηλ προκαλείτε με κάθε ευκαιρία εκεί στον σύριζα…

 6. οκ 12:39 02/07/2021

  καλά εμείς είμαστε ….αγράμματοι – εσείς ξέρετε/μπορείτε να γράφετε κι να τονίζετε σωστά με μικρά γράμματα;!

  επί της ουσίας όμως ως συνήθως τίποτα για τον κροίσο Παπαδημούλη με τις καταθέσεις εκατομμυρίων κι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων κλπ επίσης εκατομμυρίων…

  ούτε για τον υιό του ολιγάρχη Κόκκαλη που βάλατε στο …..λαικό ψηφοδέλτιό σας !

 7. FEMA 12:19 02/07/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Η ΛΕΞΗ –ΑΜΥΘΗΤΗ?

  ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ?–ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ !!!

  ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ !!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ –ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΡΙΣΤΕΙΑ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ !!!

 8. FEMA 11:39 02/07/2021

  ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ
  ΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ !!!
  ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΠΟΡΝΟΣΑΛΤΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΙΑ ,ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Η ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ !!!
  ΜΕΤΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΛΕΞΙΚΑ ,ΚΑΙ ΔΙΑΠΣΤΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ !!
  ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΔΕΞΙΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ–ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ !!
  ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΩΣΤΗ ΛΕΞΗ !!!
  ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΕΙΞΙΑΣ,ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ !!
  ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ !!!
  ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ–ΜΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ !!!—ΕΛΕΟΣ !!!

 9. οκ 10:19 02/07/2021

  με θλίψη διαβάζω ότι ο εκατομμυριούχος αριστερός Παπαδημούλης, ο γκουρού του real estate, των αμοιβαίων κεφαλαίων κι άλλων καπιταλιστικών υπο προιόντων, δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτης…

  πλέον θα έχει το χρόνο να απολαύσει την αμύθητη -για κοινό θνητό- περιουσία του..

  ελπίζω να μην κάνει το ίδιο ο άλλος προστάτης των λαικών συμφερόντων κι γνωστός αριστερός Πέτρος Κόκκαλης….

 10. FEMA 18:53 01/07/2021

  ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ,ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ !!!

  ΑΝΕΜΕΛΑ ΚΑΙ……..ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΑ !!!

 11. AΝΤΙ δικης μου παρέμβασης στα λεγόμενα του αρθρογραφου και κυρίως τους αυθαίρετους με δίχως επιχειρήματα σχολισσμους από τα γνωστά τρόλς της “Νουδούλας “ και Του “ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ….. με ότι αλλο ήθελε προκειψει στον δρόμο μέχρι της εθνικές εκλογές ….”
  Σας επισυνάπτω τα λόγια ενός από τους πλέον προοσπδευτικους ανθρώπους που αγωνίζεται για να έρθουν οι αλλαγές που χρ3ιαζςται η ελληνική Κοινωνία .
  Ίσως βιοηθηθειτε με τα επιχειρήματα του και έτσι σας φύγει ο φανατισμός σας στο σημερινό καταστρεπτικό. Δίπολο που μόνον διχασμό παράγει…. :
  Παρέμβαση Φίλιππου Σαχινίδη στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Κίνησης Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία
  Η συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας καλά κρατεί εδώ και χρόνια, προφανώς γιατί την τελευταία εικοσαετία η πορεία της είναι σταθερά καθοδική.Μετά την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το 2012 ο Economist εισήγαγε τον όρο PASOKIFICATION για να περιγράψει αυτήν την πορεία των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.Δυο χρόνια αργότερα, ο Νίκος Μουζέλης σε άρθρο του έγραψε ότι η Σοσιαλδημοκρατία συμπεριφέρεται όπως το εκκρεμές.Αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή εύλογα τίθεται το ερώτημα μπορούμε να προσδοκούμε στην επιστροφή των Τζεντάι;Έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε και η Σοσιαλδημοκρατία συνεχίζει να χάνει δυνάμεις. Αν λοιπόν θέλουμε να μιλήσουμε για Σοσιαλδημοκρατία 3.0, πρέπει να απαντήσουμε σε τρία ερωτήματα που αφορούν το παρελθόν και το παρόν της για να ψηλαφίσουμε αν και ποιες οι μελλοντικές προοπτικές της στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα.Ερώτημα πρώτο: Τι φταίει;Υπάρχουν οι εύκολες απαντήσεις. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η απάντηση είναι ότι φταίνε τα μνημόνια που έφερε το ΠΑΣΟΚ. Δεν τα έφερε το ΠΑΣΟΚ αλλά η πολιτική της ΝΔ που μετά τα προσυπέγραψε και τα εφάρμοσε όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Η απάντηση αυτή δεν εξηγεί γιατί στη Γαλλία του Ολάντ, που δεν υπέγραψε μνημόνια, χάθηκε το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα ή στη Γερμανία του Σρέντερ και στην Αυστρία μειώθηκε η δύναμη του SPD.Αντίθετα, στην Πορτογαλία που οι Σοσιαλιστές υπέγραψαν το μνημόνιο επανήλθαν στην κυβέρνηση έχοντας κερδίσει δυο φορές τις εκλογές. Ανάλογη είναι και η εμπειρία της Ισπανίας.

  Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό φταίει η ήττα μας στη μάχη των ιδεών. Με αποκορύφωμα την αποδοχή –σιωπηρή ή με αντιρρήσεις– των παραδοχών της συναίνεσης της Ουάσιγκτον για πλήρη απελευθέρωση των αγορών, μείωση του εποπτικού ρόλου του κράτους στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, την μονομερή έμφαση στην ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις υποβαθμίζοντας τη σημασία της ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων.

  Αυτά οδήγησαν σε ενίσχυση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών και προοπτικών κοινωνικών στρωμάτων που παραδοσιακά αναζητούσαν πολιτική έκφραση μέσα από αυτά.

  Τυπικό παράδειγμα η ατζέντα 2010 του Σρέντερ.

  Σε πολλές χώρες η σύγκλιση με τα συντηρητικά κόμματα στα παραπάνω ζητήματα διευκόλυνε την κυβερνητική συνεργασία όταν δεν υπήρχε αυτοδυναμία. Όπου όμως πραγματοποιήθηκε η συνεργασία αυτή οδήγησε σε περαιτέρω αποδυνάμωση των σοσιαλιστών (Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία).

  Τι να ένοιωσε άραγε ο παραδοσιακός ψηφοφόρος του Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία όταν ο Peter Mandelson το 2002 σε άρθρο του στους Times έγραφε “we are all Thatcherites now”.

  Ένας δεύτερος λόγος για την καθοδική πορεία υπήρξε η αδύναμη και αναποτελεσματική προετοιμασία των μελών και ψηφοφόρων τους και η ανεπαρκής αντίδραση τους στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

  Θέσεις εργασίας στην Ευρώπη καταστρέφονταν γιατί μεταφέρθηκαν στην Ασία χωρίς όμως πρόνοια για αυτούς που έμεναν χωρίς δουλειά ή τις περιοχές που αποβιομηχανοποιούνταν.

  Αυτό οδήγησε στην πράξη να επιλεγεί η μείωση φόρων εισοδήματος κεφαλαίου και να αυξηθούν οι φόροι εισοδήματος από την εργασία για να μείνουν στην χώρα οι επιχειρήσεις.

  Το αποτέλεσμα ήταν να περικοπούνε τα επιδόματα για να ενισχυθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας με περιορισμό του ηθικού κινδύνου, τα κοινωνικά προγράμματα οι επενδύσεις στις υποδομές παιδείας και υγείας για δημοσιονομικούς λόγους.

  Τρίτος παράγοντας η αναδιάταξη της κοινωνικής διαστρωμάτωσης ως αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης της οικονομίας και η δημιουργία νέων ταυτοτήτων.

  Μια ερμηνεία για την τάση αυτή προσφέρει μια έρευνα μιας ομάδας υπό τον Πικετί. Οι πλούσιοι και οι μορφωμένοι στο παρελθόν ψήφιζαν συντηρητικά κόμματα ενώ οι πιο φτωχοί και χωρίς παιδεία ψήφιζαν σοσιαλδημοκράτες ή εργατικούς.

  Μέχρι την αρχή του 21ου αιώνα είχε συντελεστεί μια έντονη αντιμετάθεση: Οι πολίτες με υψηλή εκπαίδευση ψηφίζουν τώρα αριστερά στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα πράσινα κόμματα), ενώ οι ελίτ των υψηλών εισοδημάτων και του πλούτου συνεχίζουν να ψηφίζουν δεξιά. Ταυτόχρονα, όλο περισσότεροι πολίτες με χαμηλό εισόδημα και περιορισμένη μόρφωση ελκύονται από τον εθνικιστικό, λαϊκίστικό και αντιμεταναστευτικό λόγο των δεξιών κομμάτων………”

  Για αυτούσιο την ομιλία του εξαιρετικού αυτού πολιτικού και οικονομολόγου πατήστε τον σύνδεσμο

  https://www.onlarissa.gr/2021/06/27/paremvasi-filippou-sachinidi-stin-4i-panelladiki-syndiaskepsi-tis-kinisis-politon-gia-tin-sosialdimokratia/

 12. FEMA 10:47 01/07/2021

  ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΡΕ ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΔΕΣ–ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΑ ΜΑΣ?
  ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ 400 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ –ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΔ !!!
  ΤΟ 150αρι ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ?
  ΤΟ ΚΚΕ ΑΚΟΥΕΙ?
  ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΖΑΛΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΨΥΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ !!
  ΤΩΡΑ?
  ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ….ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΚΟΜΑ !!!
  ΝΔ+ΚΚΕ= ΣΥΣΤΗΜΑ !!
  ΠΑΝΤΩΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ…ΑΡΙΣΤΟΥΣ(!)
  ΧΡΥΣΟ ΠΙΑΝΟΥΝ –ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΓΙΝΕΤΑΙ !!!
  ΕΥΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?

 13. FEMA 13:05 30/06/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΘΩΩΘΕΙ ΕΠΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ –Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ?
  ΜΟΛΙΣ ΧΘΕΣ ΑΦΗΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΝ ΦΡΟΥΖΗ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΜΟΝΟ 10000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΟΒΑΡΤΙΣ !!!
  Ο ΦΛΩΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ –ΠΟΥ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΕ 150 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ –ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΚΑ?–ΠΟΤΕ ΒΓΗΚΕ?–ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΝΔ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ !!!
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ –ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ !!
  Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΔΕΝ ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ?
  ΔΕΝ ΕΠΑΥΣΕ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ,ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ
  ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ?
  ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΩ !!!
  ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ–ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ–ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ !!!
  ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ !!
  ΣΙΔΕΡΟ ΝΑ ΗΤΑΝΕ ,ΘΑ ΛΥΓΙΖΕ–ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΝΤΕΧΕΙ–ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ–ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ !!!
  ΜΙΛΑΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ?

 14. οκ 11:30 30/06/2021

  σε κάθε περίπτωση, μέχρι να δούμε αν κι πόσο ένοχος είναι ο Παππάς, έχουμε ένα νομικό δεδομένο.

  την πλήρη, οριστική κι αμετάκλητη απαλλαγή Παπασταύρου.

  ενός ανθρώπου που επειδή ήταν συνεργάτης του Σαμ, δικάστηκε κι καταδικάστηκε κι συκοφαντήθηκε κι εξευτελιστηκε από τους σταλινικούς διωγμούς του τσίπρα κι του καμμένου….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.