ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΑΥΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ" ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Η εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή ενδεχομένως ήταν και η καλύτερη από τις προηγούμενες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τα θέματα αιχμής. Αυτή είναι η εκτίμηση συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Καλές ήταν και οι εκδηλώσεις για το ΕΣΥ, το ιδιωτικό χρέος, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα εργασιακά, αλλά οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν για την Πράσινη Ανάπτυξη δεν ήταν απλώς σύγχρονες και οραματικές, αλλά και οι πληρέστερες που έχει παρουσιάσει κόμμα στην Ελλάδα", μάς λέει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η οικολογική συνείδηση στη χώρα μας να υστερεί σε σχέση με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όμως ειδικά τη νεολαία και τα ανώτερα μορφωτικά στρώματα το "πράσινο" τους απασχολεί έντονα και πιθανώς θα επηρεάσει και τη μελλοντική εκλογική τους συμπεριφορά.

Ο επιπλέον λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα της κλιματικής αλλαγής είναι ότι "κουμπώνει" άριστα και με την υπόλοιπη πολιτική ατζέντα (εργασιακά, ψηφιακά, δικαιώματα κ.α) που θέλει να προωθήσει στην μετά covid εποχή. Και φυσικά επειδή στο ...πράσινο γήπεδο αναμένεται να υπάρξει κομματικός συνωστισμός. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν να κόψουν κομμάτι από την "πράσινη" πίτα η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25, ενώ φυσικά άγνωστο παραμένει, προσώρας, αν οι Έλληνες Πράσινοι θα εμφανιστούν ενωμένοι ή όπως στο παρελθόν θα εκφραστούν μέσα από δύο και τρία σχήματα. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται μήπως ο Γιάννης Βαρουφάκης καταφέρει να πείσει τους Γερμανούς Πράσινους οι εν Ελλάδι εκλεκτοί τους να συμμαχήσουν με το κόμμα του. Στην περίπτωση αυτή το ΜΕΡΑ25, που έχει απήχηση σε ριζοσπαστικά τμήματα της νεολαίας και ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα των 17-24 ετών, μπορεί να ανεβάσει κατά 1-2 μονάδες τα ποσοστά του, στερώντας ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, θυμίζουμε, στις τελευταίες εκλογές ειλχε συνεργαστεί με τους Οικολόγους-Πράσινους. Σε κάθε περίπτωση "το πράσινο θα βρίσκεται δίπλα στο κόκκινο της ριζοσπαστικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και θα είναι από τα βασικά χρώματα της μεταπανδημικής ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα", μας λέει διακεκριμένο στέλεχος της Κουμουνδούρου. Και προσθέτει: "η εφεξής προσπάθεια θα είναι να είμαστε σε εναρμόνιση με την προοδευτική σκέψη για τις ευρωπαϊκές, αλλά και τις παγκόσμιες, εξελίξεις, οι οποίες, όπως όλοι προβλέπουν, λόγω της πανδημίας, θα είναι κοσμογονικές.

Μέχρι όμως να έρθει η κοσμογονία στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να λύσουν πιο πεζά προβλήματα. Καταρχάς θα πρέπει να αποφεύγουν επικοινωνιακά λάθη, όπως το πρόσφατο για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ή όχι πρωθυπουργός σε περίπτωση που σχηματιστεί με το ΚΙΝΑΛ συμμαχική κυβέρνηση. "Μπορεί να είναι άλλο πρόσωπο" απεφάνθησαν στην αρχή οι επί της επικοινωνίας υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ. "Συγγνώμη, λάθος", έσπευσε μετά από λίγο και αφού προκλήθηκε σούσουρο, να διευκρινήσει" το γραφείο τύπου του κόμματος. "Η απάντηση του Τσίπρα στη συνέντευξη στην Όλγα Τρέμη δεν αφορούσε το δικό του ρόλο. Είπε ότι τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που σήμερα κατέχουν τις θέσεις ευθύνης. Με απλά λόγια οι τομεάρχες δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι και υπουργοί. Και όχι ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας σε συμμαχική κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ". Και επειδή αναφερόμαστε στο ΚΙΝΑΛ σημειώνουμε πως η γνώμη του Αλέξη Τσίπρα για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ δεν ήταν τυχαίες. Την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την ενδιαφέρει ποιός θα είναι αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ. Και ο βασικός λόγος είναι ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την απλή αναλογική, ο Τσίπρας θέλει να παίξει το χαρτί της προοδευτικής συμμαχικής κυβέρνησης ενάντια στη συνέχιση της δεξιάς διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αιχμή κατά του Ανδρέα Λοβέρδου ότι θέλει να κάνει το ΚΙΝΑΛ δορυφόρο της δεξιάς πάντως δεν ήταν ψήφος υπέρ της Φώφης Γεννηματά ή όσων άλλων διεκδικήσουν την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Κάθε άλλο. Ουσιαστικά πριμοδοτεί την υποψηφιότητα Λοβέρδου αφού του έδωσε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Τσίπρα για παρέμβαση στα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη και κατά συνέπεια να τον καταστήσει περισσότερο συμπαθή στο τμήμα εκείνο του ΚΙΝΑΛ, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε ποσοστό περίπου 70% προτιμά τον Μητσοτάκη από τον Τσίπρα. Ορισμένοι καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, περί προτίμησης δηλαδή του Νίκου Ανδρουλάκη ή της Φώφης Γεννηματά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά βάθος προτιμά να κερδίσει ο Λοβέρδος ώστε οι αριστερόστροφοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ να το εγκαταλείψουν και να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην (βασίμως πιθανολογούμενη) ακραία εκλογική πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι δεξιόστροφοι του ΚΙΝΑΛ θα προτιμήσουν τον Μητσοτάκη και οι αριστερόστροφοι τον Τσίπρα. Αυτή, όπως λέγεται, είναι η απλοϊκή λογική της Κουμουνδούρου και απώτερο στόχο έχει την ενίσχυση του δικομματισμού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει οριστικά τη θέση του παλαιού ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό δίπολο που κυριάρχησε στη Μεταπολίτευση.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να βρει τρόπους για να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα, τα οποία δύο χρόνια μετά τις εκλογές συνεχίζουν να είναι αρνητικά για τον ίδιον και το κόμμα του. Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων ή για τις μεθόδους στάθμισης του δείγματος όμως η διαφορά υπέρ της κυβέρνησης συνεχίζει να είναι μεγάλη. Ακόμη κι αν έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως υποστηρίζεται από την Κουμουνδούρου, και πάλι το πρόβλημα ανάταξης του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ως το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση από τον Τσίπρα και τους σύντροφουςτου. Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος της πανδημίας και ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο θα είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα στην άσκηση της αντιπολίτευσης, αλλά και στον τομέα της κυβερνητικής δημοφιλίας. Οι επιπτώσεις από την πανδημία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα φανεί όταν τελειώσει ο φόβος των ανθρώπων για τη ζωή τους και σταματήσει ο κρατικός προστατευτισμός. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι "στους επόμενους 3-4 μήνες θα έχει συσσωρευτεί αρκετή εύφλεκτη κοινωνική ύλη, που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό Φθινόπωρο", ενώ δεν αποκλείει "η κυβέρνηση να μπει σε διακεκαυμένη ζώνη το χειμώνα αν οι κοινοτικοί πόροι και ειδικά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν βοηθήσουν τους μικρομεσαίους και όσους έχει πλήξει καίρια η πανδημία, αλλά κατευθυνθούν αποκλειστικά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους". Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι "ο φόβος από την πανδημία βοήθησε την κυβέρνηση να περάσει χωρίς κόστος το μισό της θητείας της, αλλά το άλλο μισό θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις που είχε ο κορονοϊός στην οικονομία, την κοινωνική συνοχή και τις εργασιακές σχέσεις" και οι οποίες, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, "θα οξυνθούν από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές στις οποίες θα καταφύγει το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη".

Πάντως, οι ολιγότερον αισιόδοξοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη γνώμη ότι στην Πανελλαδική προγραμματική Συνδιάσκεψη θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι η γενικού τύπου αντιπολίτευση, η αντιδεξιά ρητορική και η στρατηγική του ...σάπιου φρούτου δεν αποδίδει και θα πρέπει εφεξής να δοθεί έμφαση στο περιεχόμενο, τις προτεραιότητες και τις συμμαχίες που χρειάζονται προκειμένου να έχουμε τη "δεύτερη φορά αριστερά" στη διακυβέρνηση. Όχι ως ρεβάνς, όπως την εννοούν ο Πολλάκης και οι άλλοι αψίκοροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως προβάδισμα των αριστερών (και συνακόλουθα της στρατηγικής του ριζοσπαστικού ρεαλισμού) στην τριπλή συμμαχία με σοσιαλδημοκράτες και πράσινους. Κάτι που αποδέχεται και ο Αλέξης Τσίπρας αρκεί τα αριστερά προτάγματα να μην ακυρώνουν τον στόχο της αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης, στον οποίον έχει ποντάρει όλα του τα λεφτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Ναι, να γίνουμε Προοδευτική Παράταξη και κυβερνώσα αριστερά. Ναι, στόχος να είναι η κατάκτηση της πλειοψηφίας και η επιστροφή στη διακυβέρνηση. Όμως αυτό δεν γίνεται με πολιτευτές και ..γυριστρούλες του ύστερου ΠΑΣΟΚ. Ούτε χωρίς απολογισμό και αυτοκριτική για τα λάθη. Ενώ πρέπει και να συμφωνήσουμε στη στρατηγική, τις προτεραιότητες, το πολιτικό σχέδιο και τις συμμαχίες", είναι ο αντίλογος της αριστερής μειοψηφίας.

Όλοι πάντως συμφωνούν ότι το επόμενο διάστημα το βάρος της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πέσει στα εργασιακά. Ο Κωστής Χατζηδάκης βγάζει λίγο εκτός προγραμματισμού τον ΣΥΡΙΖΑ αφού η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου μετατίθεται, εκτός απροόπτου, για τις 17 Ιουνίου. Στην Κουμουνδούρου υπολόγιζαν ότι το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί στο πρώτο δεκαήμερο και είχαν προγραμματίσει να κάνουν νέα εκδήλωση για τα εργασιακά στο διάστημα 10-15 Ιουνίου ώστε μεταξύ 20-25 του μηνός να πραγματοποιηθεί η τριήμερη Προγραμματική Συνδιάσκεψη. Τώρα η εκδήλωση πάει για αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη και η Συνδιάσκεψη για τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Σημειώνουμε πως επειδή στη Συνδιάσκεψη θα συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 αναζητείται η καταλληλότερη φόρμουλα που να συνδυάζει τη ζωντανή και τη διαδυκτιακή συμμετοχή. Ενδεχομένως 100-120 άτομα (βουλευτές, μέλη του Πολιτικού συμβουλίου και κάποιες προσωπικότητες) να ακούσουν λάϊβ την ομιλία Τσίπρα και οι υπόλοιποι -μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Νομαρχιακές Επιτροπές και άλλα (κομματικά, συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά) στελέχη- να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνδιάσκεψης μέσω zoom.

Αυτή την εβδομάδα πάντως όλο το βάρος θα πέσει στη Βουλή, όπου εισάγεται για συζήτηση το εργασιακό νομοσχέδιο και ειδικά στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης, ενώ αναζητούνται και ενέργειες, εντός του κοινοβουλίου, που θα καταστήσουν εναργέστερη (και δημοφιλή στο διαδίκτυο) τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις ανά την επικράτεια στοχευμένες περιοδείες του, ενώ έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να ρίξουν όσο γίνεται πιο βαθιά τα δίχτυα για αλίευση δυνάμεων από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Εκ παραλλήλου, έχει τεντωμένες τις κεραίες του στα λεγόμενα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά -χωρίς όμως και να οργανώνει και κάποια σχετική εκδήλωση, όπως έκανε με τα άλλα θέματα της επικαιρότητας. Περιμένει να δει τι θα πράξει η κυβέρνηση στις 24 Ιουνίου όταν θα συζητηθεί η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, Τουρκίας - ΕΕ. Θα επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεχθεί να υπάρξει αναθεώρηση χωρίς όρους και ειδικότερα πρόβλεψη που να ορίζει ότι η νέα Τελωνειακή Ένωση αρχίζει, αλλά θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η Τουρκία συμφωνήσει να διευθετηθούν οι διαφορές της με την Ελλάδα (αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ) στη Χάγη.

Τέλος, με ανακούφιση είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώνει τις εργασίες της η Προανακριτική για τον Νίκο Παππά, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα. Την Τετάρτη ο πρώην υπουργός δεν θα προσέλθει στην Προανακριτική, αλλά θα καταθέσει υπόμνημα, με το οποίο θα επιχειρεί να αντικρούσει με γεγονότα και όχι με με νομικούς ισχυρισμούς τα όσα κατέθεσε εις βάρος του ο Χρήστος Καλογρίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επικαλεστεί πρώτον, το έγγραφο Στουρνάρα για τη διαδρομή του χρήματος, ό,τι δηλαδή δεν αφορά τον ίδιον ή την εφημερίδα Documento, αλλά πήγαν σε εξόφληση υποχρεώσεων των εταιρειών του Καλογρίτσα. Δεύτερον, ό,τι ο ισχυρισμός Καλογρίτσα πως ήταν "μπροστινός" του ΣΥΡΙΖΑ ("δεν θα έβαζα δεκάρα, θα τους δάνειζα το καθαρό αριστερό μου πρόσωπο") για τηλεοπτικό κανάλι δεν ισχύει, αφού όπως παραδέχεται κατέβαλε από την τσέπη του 14,5 εκατ. ευρώ. Τα 6,5 εκατ. ήταν για τη φορολογική ενημερότητα και τα 8 εκατ. εγγυητική για την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, η οποία μάλιστα θα έμενε δεσμευμένη για 10 χρόνια, όσο θα διαρκούσε δηλαδή η 10ετής άδεια του σταθμού. Τρίτον, τα 3 εκατ, δεν ήταν, όπως υποστήριζε ο Καλογρίτσας "δώρο", αλλά χρέος προς τους Χούρι. Το δώρο δεν επιστρέφεται, το χρέος επιστρέφεται, λένε οι νομικοί. Και ο Καλογρίτσας, όπως αποδεικνύενται, είχε συμφωνήσει να επιστραφούν, μέσω συμμετοχής του σε μελλοντικό κατασκευαστικό έργο, τα 3 εκατ. που είχε λάβει από τους Χούρι. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2017 και η συμφωνία Καλογρίτσα Χούρι για επιστροφή των χρημάτων έγινε το 2018, άρα η δωροδοκία καταπίπτει όταν μάλιστα οι Χούρι υποστηρίζουν ότι το κατασκευαστικό έργο (mall) έγινε στο εξωτερικό. Και τέταρτον, σύμφωνα με τον μάρτυρα Κυριάκο Τόμπρα αυτός έφερε σε επαφή τον Καλογρίτσα με τους Χούρι, αφού προηγουμένως τους πήγε στους Κουρή και Βρυώνη, ενώ η πεποίθηση του Δημήτρη Κοντομηνά (όπως την κατέθεσε ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος) ήταν ότι το Μαξίμου δεν ήθελε τον Καλογρίτσα, ενώ και ο ίδιος ο Καλογρίτσας μιλούσε απαξιωτικά για την τότε κυβέρνηση...

37 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. FEMA 18:45 11/06/2021

  ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΟΥΤΑ !!

  ΜΕ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕ–ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ –ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΕΛΙΕΣ !!!

  ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΑΝΑΚΗ –ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ΣΤΟΝ

  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Μ…………ΤΗΣ ΝΔ !!!

 2. FEMA 15:55 11/06/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ–ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙΣ

  ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ !!

  ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΗΔΗ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ.

  ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΦΩΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ.

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΥΜΑΡΕΙΑΣ
  .
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΣΚΑΣΕ ΜΥΤΗ ΠΑΛΙ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ

  ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ–ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΥΠΟΘΕΤΩ

  ΤΙ ΛΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ?.

 3. οκ 15:06 11/06/2021

  όλοι θέλουμε να παίρνουμε υψηλότερους μισθούς αλλά ας είμαστε ρεαλιστές

  είναι ίδια τα 750 ευρώ στο δημόσιο κι τον ιδιωτικό τομέα;!

  γιατί ο δημόσιος τομέας δεν μεταρρυθμίζεται;

  μέχρι πριν 30 χρόνια περίπου κανείς δεν ήθελε να δουλέψει στο δημόσιο γιατί έδινε χαμηλούς μισθούς – πλέον ο δημόσιος τομέας αμοίβεται περίπου 30% παραπάνω από τον ιδιωτικό, χωρίς μάλιστα κανέναν έλεγχο κι αξιολόγηση….

  όσο για την ισπανία, μακάρι να πιάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, κι να τονώσουν όντως την απασχόληση,

  εδώ θα είμαστε κι θα τα συζητάμε.

  ο μητσοτάκης κι η ΝΔ είναι εξίσου κρατιστές όσο κι ο σύριζα, αυτό λεω τόσο καιρό. Όποιος λέει νεοφιλελεύθερο τον Κυριάκο μάλλον δεν ζει στην ελλάδα

  βεβαίως, διαφέρουν δραματικά στη διαχειριστική επάρκεια….

  οι συριζαίοι εκτός από άχρηστοι διαχειριστικά δεν θέλουν να μάθουν από πάνω κι επιμένουν στα ιδια λάθη

 4. FEMA 13:43 11/06/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
  ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ–ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ
  ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ—ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ–ΠΟΥ ΞΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΥ ΡΑΧΟΙ–ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!!.
  ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ 35 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ !!
  ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΕ 950 ΕΥΡΩ –ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ !!
  ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΛΠ)
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΙΓΓΛΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΣΑΝΤΣΕΘ !!!
  Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ !!
  Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!!
  Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ– ΣΕ ΟΛΑ–ΟΣΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ !
  ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ –ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΣΠΡΩΞΑΝ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ,ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ !!

  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ–ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ !!

 5. οκ 11:59 11/06/2021

  εγώ να ρωτήσω τον Καστανίδη ; εκείνος είναι βουλευτής κι οφείλει να πει δημοσίως κι με στοιχεία ποια διαβολικά νεοφιλελεύθερα συμφέροντα κρύβονται πίσω από το νομοσχέδιο….

  για να το ξεκαθαρίσω, το νομοσχέδιο δεν είναι καν φιλελεύθερο, ούτε καν δεξιό, αλλά αριστερό με την κακή έννοια.

  ακόμα μία φορά ο δημόσιος παρασιτικός τομέας είναι στο απυρόβλητο κι απλώς γίνονται κάποιες ρυθμίσεις/μερεμέτια για τα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα.

  μπορεί πχ το υπουργείο εργασίας να μας πει επισήμως πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ εργάστηκαν από το σπίτι τους το διάστημα της πανδημίας ;!

  όποιος δεν είναι χαζός γνωρίζει πολύ καλά ότι η πανδημία αποτέλεσε το τέλειο όνειρο του κάθε δημόσιου υπαλλήλου, δηλ να πληρώνεται χωρίς καν εργάζεται κι χωρίς καν να πηγαίνει στη δουλειά του….

 6. FEMA 0:32 11/06/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ !!!

  ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ !!

  ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΔΑΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ–ΟΠΩΣ ΑΡΕΣΚΕΤΑΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

  Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ…ΣΟΥ !!

 7. FEMA 0:22 11/06/2021

  ΔΩΡΑΚΙ ΠΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

  ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ !!!

  ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ–ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΕΛΟΥ !!!

  ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ !!

  ΕΣΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΑΝ ΣΑΠΙΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

  ΜΕΤΑ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΩ ΓΙΔΙΑ?

 8. FEMA 0:10 11/06/2021

  ΜΠΟΓΔΗ

  ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ !!!

  ΛΙΑΝ ΕΠΙΕΙΚΩΣ !!!

 9. οκ 12:44 10/06/2021

  όσοι μιλάνε για συμφέροντα, όπως ο επαγγελματίας πολιτικός Καστανίδης, ας πούνε κι ονόματα.

  για να μάθουμε επιτέλους ποια είναι αυτά τα καπιταληστρικά συμφέροντα που κατήρτησαν το νομοσχέδιο-έκτρωμα σε συνεργασία με τον νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη….

  YΓ αν η κυβέρνηση κινηθεί ήπια, νομοθετήσει κι εφαρμόσει σταδιακά το νομοσχέδιο χωρίς αστοχίες κι φάουλ, θα ξαναβγεί κερδισμένη.

  πολύς κόσμος έχει βαρεθεί πια η Αθήνα να είναι έρμαιο των κομματόσκυλων κι των εργατοπατέρων που απεργούν από την άνεση του δημοσίου τομέα

 10. Πολλές φορές στο παρελθόν έχω επιδείξει , υποστηρίξει και αποδείξει με αυταπόδεικτα επιχειρήματα ότι το όχημα παραγωγής φαύλων και κουτοπόνηρων πολιτικών συνθημάτων , πάντοτε αβάσιμων , ανήθικων και επιθετικών στα δημοκρατικά μας αισθήματα και τους τρόπους έκφρασης των δικών μας μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής , δεν ΠΕΡΝΑ !
  ΝΟ PASSARAN !
  ΕΧουμε και μείς πεποιθήσεις αλά χωρίς προσωπικά ανταλλάγματα και τις εκφράζουμε !
  Είμαστε δε υπερήφανοι που τις υποστηρίζουμε ΕΠΟΝΥΜΩΣ .
  Το υποκείμενο που αυτοονομαζεται FEMA είναι ΟΧΗΜΑ κομματικού και ειδικού συμφέροντος …..
  ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ έχω αποδείξει και επαναλαμβάνω , ότι το αντικείμενο αυτό της φαύλης και επίμονης προπαγάνδας από τον/την FEMA που έχει ιδιαίτερη πρόσβαση σε τούτο ΙΣΤΟΤΟΠΟ εδώ ,
  έφθασε σε σημείο να έχει απαντήσει σε σχόλιο δικό μου που “ ΟYTE καν αναρτήθηκε “ !!!!
  Το συμπερασμα λοιπόν εδραιώνεται ότι προέρχεται το γελοίο υποκείμενο αυτό εκ των έσω του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ .
  Είναι ένας από τους ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ του ;
  Ή ένας ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ του που για να μας εκνευρίζει “ξεπιτούτου” και έτσι να γράφονται περισσότερα σχόλια και να αναιβαίνει τεχνητά η χρήσης του Ιστότοπου.
  Αυτό από μόνον του θα συμβάλει , είμαι βέβαιος, στην αποχώρηση , των σοβαρών
  και ευγενικών σχολιαστών από μας που προσπαθομε με ήθος, να υποστηρίξουν τα πιστεύω τους
  εξυψώνοντας το βήμα λόγου και σκέψης που χρειάζεται να είναι το MATRIX 24.

 11. οκ 11:58 10/06/2021

  Η Φώφη συναγωνίζεται τον Αλέξη σε πολιτική γελοιότητα…

  Κατεβαίνουν σήμερα στην πορεία για ένα δήθεν αντεργατικό νομοσχέδιο, απλά έτσι για να δείξουν ότι κάτι κάνουν…

  Το νομοσχέδιο είναι κακό όχι για τους λόγους που λέει η αντιπολίτευση, αλλά διότι αφήνει άθικτο κι χωρίς αξιολόγηση τον παρασιτικό κι διεφθαρμένο δημόσιο τομέα.

  άρση της μονιμότητας τώρα μπας κι αποκτήσουμε σύγχρονο κράτος.

  φυσικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ

 12. Και σκάνδαλο Νοβάρτις υπάρχει και σκάνδαλο με τις τηλεοπτικές άδειες υπάρχει και ξεπούλημα της Μακεδονίας υπάρχει και τρίτο εθνοκτόνο μνημόνιο και εισβολή Ισλαμιστών κακοποιών λαθρομεταναστών και ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας για εκατό χρόνια στους ξένους τοκογλύφους. Σου θυμίζω μόνο εγκάθετο κομματόσκυλο FEMA ότι ο Αλέξης ούρλιαζε σαν υστερική όταν ο Σαμαράς διέθετε τον ΟΣΕ για 4 Δισεκατομμύρια Ευρώ και ο καραγκιόζης που εσύ βαφτίζεις ηγέτη, ο πολιτικός της σφαλιάρας ο Αλέξης Τσίπρας ξεπούλησε τον ΟΣΕ για 40 εκατομμύρια μόλις στους Ιταλούς. Πήγαινε στον καθρέφτη σου και φτύσε τον εαυτό σου με αυτά που λες και γράφεις εδώ μέσα νοιύμερο.

 13. Πολλές φορές στο παρελθόν έχω επιδείξει , υποστηρίξει και αποδείξει με αυταπόδεικτα επιχειρήματα ότι το όχημα παραγωγής φαύλων και κουτοπονηριών πολιτικών συνθημάτων, πάντοτε αβάσιμων, ανήθικων και επιθυετικών στα δημοκρατικά μας αισθήματα και τους τρόπους έκφρασης των δικών μας γνωμών.
  Γνωμών σαν μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής και θεωρείων μας, τα οποία εκθέτουμε με ντοκουμέντα παραδείγματα και πεπραγμένους συμβολισμούς ΕΠΟΝΥΜΩΣ!
  ΤΟ υποκείμενο που αυτοονομαζεται κρύβομε ο κάτω από το ψευδώνυμο FEMA είναι ΟΧΗΜΑ κομματικού και ειδικού συμφέροντος …..
  ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ , εχω αποδείξει , επαναλαμβάνω , ότι το αντικείμενο αυτό της φαύλης και επίμονης προπαγάνδας έχει ιδιαίτερη πρόσβαση στον ΙΣΤΟΤΟΠΟ.
  Έφθασε σε σημείο να έχει απαντήσει σε σχόλια δικό μου , που “ ΟΥΕ καν αναρτήθηκαν “ ποτέ !!!!
  ΣΥμπερασμα λοιπόν ,
  ότι προερχεται εκ των έσω του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ .
  Είναι ένας από τους ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ;
  Ή Ο ΙΔΙΟς ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ;

 14. FEMA 19:55 09/06/2021

  ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ !!!

  ΔΗΛΩΣΗ–ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ !!

  ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΚΙΝΑΛΗΤΕΣ?
  Η ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ !!! ?

 15. FEMA 12:56 09/06/2021

  Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΟΤΙ….ΘΕΛΕΙ !!

  ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ …ΣΚΕΤΟΥΣ?

  Ο ΗΓΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ –Ο ΑΛΕΞΗΣ !!

  ΚΑΙ ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ –ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ !!!

  ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ–ΑΛΛΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.

  ΓΙΑ ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΤΙΠΟΤΑ?

  ΣΟΥ ΞΑΝΑΕΙΠΑ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ –ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΕΙ-ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ

  ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ !!

  ΑΡΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ !!–ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ?

  ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ –ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ

  ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ

  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ !!!

  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ –ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΚΑΛΥΠΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ,ΩΣ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

  ΣΤΑ ΣΚ…. !!

  ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΑΔΙΚΗΣΑΤΕ –ΓΙΑΤΙ ΧΑΛΑΣΕ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ,ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ

  ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΑΣ –ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ !!!

 16. οκ 10:42 09/06/2021

  να ναι καλά ο Φίλης κι μας κάνει να γελάμε – θέλει συνεργασία με τον Βαρουφάκη !

  μακάρι να γίνει ! ο σύριζα θα πάει αυτομάτως στο 15%.

  οι έλληνες , όσοι ξέχασαν, θα ξαναθυμηθούν τον γελοίο κι επικίνδυνο Μπαρούφα….

 17. FEMA 10:01 09/06/2021

  ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΕΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ–ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ….
  .
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ !!!

  ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ–ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ !!

  ΠΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ–ΚΑΙ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΣΑΙΤ–ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ

  ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ ΤΗΝ ΚΑΣΕΤΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ !!

  ΑΜ ΔΕ……

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.