ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Πολιτική αλλαγή για ένα παραγωγικό μοντέλο με στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών

Ο φαύλος κύκλος της κρίσης όχι μόνο δεν τερματίζεται αλλά η νεοφιλελεύθερη διαχείριση διευρύνει ανισότητες ,περιορίζει συνέργειες ,συρρικνώνει την εγχώρια παραγωγική βάση και την εργασία ,εκχωρεί μερίδια αγοράς σε ολιγοπωλιακά οικονομικά κέντρα
Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία διαπιστώνει στην καθημερινότητα πως οι κατακτήσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης την προσπερνούν αφού η πρόσβαση σ αυτή ,λόγω της κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών , περιορίζεται σε λίγους ,ημέτερους και ισχυρούς .
2. Η πρόταση προγραμματικών θέσεων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί στοιχειοθετεί ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης .
Αναφέρεται σε μια στρατηγική που σπάει τις αιτίες που τροφοδοτούν την αναπαραγωγή της κρίσης .
Ειναι σημαντικό ότι οι προγραμματικές θέσεις δεν περιορίζονται μόνο στη δίκαιη κατανομή του πλούτου αλλά δίνουν έμφαση στην βιώσιμη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης , στην επιπλέον παραγωγή πλούτου .
Τονώνει την προσφορά και τη ζήτηση .
Τελος η πρόταση γίνεται αξιόπιστη στην εφαρμογή της γιατί όχι μόνο προσδιορίζει με σαφήνεια τους πόρους και τα μέσα υλοποίησης αλλά και τις κοινωνικές συμμαχίες που έχουν λόγους να ωφεληθούν και να στηρίξουν Προοδευτικη διακυβέρνηση για την αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου με ανάπτυξη και συνοχή
 
3. Καταλυτικό ρόλο στην Προοδευτικη στρατηγική για την ενδυνάμωση και διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης μπορεί και πρέπει να αναπτύξει και η Νεα Γενιά. Αυτή που εισέρχεται στο παραγωγικό γιγνεσθαι και την εργασία . Γιατί η κατάρτιση , οι ευρύτερες σπουδές ,και ο δυναμισμός δίνουν την δυνατότητα να ενσωματώνει ταχύτερα τις τεχνολογικές κατακτήσεις και την πράσινη μετάβαση στη Βάση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου ..
Η θεματική ενότητα που θα αναφέρεται στην ίδρυση ειδικής πλατφόρμας για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα και Εργασία μπορεί να εξελιχθεί σε κίνητρο για να ανατραπεί το brain drain .
 Η νέα γενιά έχει πολλούς λόγους να συμπορευθεί με την κοινωνική πλειοψηφία που διεκδικεί μέσω της πολιτικής αλλαγής την βιώσιμη παραγωγική και κοινωνική ανάκαμψη με συμμετοχή στον σύγχρονο οικονομικό καταμερισμό .
Επειδή η χώρα θα διαχειριστεί πάνω από 70 δις ευρωπαϊκά προγράμματα , είναι πλέον και παραγωγική ανάγκη η πολιτική βούληση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης προκειμένου να αποτραπούν οι μεροληπτικές πολιτικές της ΝΔ !
Γιατί το σχέδιο της ΝΔ στην πράξη παρέχει την πρόσβαση αυτών των πόρων  σε λίγους ,ημέτερους και ισχυρούς που συνθλίβουν την εγχώρια παραγωγική βάση ,την εργασία και τον ανταγωνισμό την κοινωνική συνοχή .
Καθίσταται ανάγκη η πολιτική αλλαγή για να υπάρξει ένα πλαίσιο κινήτρων με δεσμευτικές ρήτρες συμμετοχής στους πόρους και των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και της νέας γενιάς .Για να γίνει ενεργός ο ρόλος και της  αναπτυξιακής τράπεζας .
 4 . Η διεθνής εμπειρία με θετικό προσημο συμβολής στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική συνοχή υπάρχει για να μελετηθεί !(πχ Αγγλία ,Αμερική , Ινδία κτλ)
Τα βασικά χαρακτηριστικά για τη στήριξη αυτού του εγχειρήματος συμπυκνώνονταισε :
• Χαμηλότοκα δανεισμό που μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ένα ποσοστό του μεταβάλλεται σε μη επιστρεπτεο ( πχ μπορεί να φθάσει μέχρι το 50%)
αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε βάθος χρόνου Με έναρξη μετά από μια σχετικά μακριά περίοδο
.ειδικό φορολογικό καθεστώς μετάβασης κτλ
 -φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα προκειμένου η εργασία να καθίσταται συντελεστής της παραγωγικής ανασυγκρότησης κτλ
5 Η διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για την ένταξη της νέας γενιάς στην παραγωγή και την εργασία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ενδυνάμωση  του εναλλακτικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική συνοχή .
Ενδεικτικά αξίζει να υπογραμμισθουν :
Ο εκσυγχρονισμός και η μετατόπιση σε βιώσιμες δράσεις της
παραγωγικής δραστηριότητας ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης και της εργασίας
Ενδυνάμωση καινοτομίας , καθετοποίησης και εξαγωγιμότητας
Ένταξη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση εγχώριων επιχειρήσεων και της κοινωνίας
Στήριξη της νέας γενιάς στην εργασία και τη παραγωγή
Άρση γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγούν νέους ανθρώπους σε αδιέξοδα με ορατό τον κίνδυνο του ακροδεξιού λαϊκισμού
..Μπορούμε και αξίζει να το διεκδικήσουμε
* μέλος ΠΣ Συριζα Προοδευτικη συμμαχια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.