ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καυτό» καλοκαίρι για εργασιακά, ασφαλιστικό, Μακεδονικό και αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Πολιτικός «καύσωνας» από την «μεταρρυθμιστική ατζέντα»

Ολοένα και «φορτώνει» την πολιτική ατζέντα η κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εντάσσει στον πολιτικό σχεδιασμό των επόμενων εβδομάδων «καυτά» νομοσχέδια και «βαριές» πολιτικές αποφάσεις, που καθιστούν το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε «διακεκαυμένη ζώνη».

Ήδη, η Βουλή έχει… πάρει φωτιά με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο, εξάλλου, έχει τόσο πολιτικές, όσο όμως και κοινωνικές παρενέργειες: σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή, η κυβέρνηση έχει βρεθεί σε απομόνωση στη Βουλή καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαφωνούν απλώς, αλλά ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Σε κοινωνικό επίπεδο, φαίνεται ότι «ξαναζωντανεύουν» συγκεκριμένες κοινωνικές συμμαχίες και επανενεργοποιούνται τα συνδικάτα, αφού η προγραμματισμένη για αύριο πανελλαδική απεργία φαίνεται ότι θα βρει στους δρόμους όχι μόνο τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς της προοδευτικής αντιπολίτευσης (Τσίπρα, Γεννηματά, Βαρουφάκη, Κουτσούμπα) αλλά και χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται σε… θέση μάχης.

Μεταρρυθμιστική ατζέντα

Πάντως, με δεδομένο ότι τόσο οι αλλαγές στα εργασιακά, όσο και τα επόμενα κρίσιμα νομοσχέδια είναι κινήσεις που ο πρωθυπουργός τις «πιστεύει» πολύ, φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκμεταλλευθεί την πολιτική του κυριαρχία (έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις) προκειμένου να προωθήσει εδώ και τώρα αυτό που στο Μαξίμου αποκαλούν «μεταρρυθμιστική ατζέντα». Έτσι, η κυβέρνηση θα φέρει τα πάνω-κάτω στον κόσμο της εργασίας με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ενώ ταυτοχρόνως παρά τις εκκλήσεις και τις αντιδράσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ότι δεν θα κάνει πίσω στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και στα «λουκέτα» που προκαλέσει ο ανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Επιπροσθέτως, μετά τα μέσα Ιουνίου, όταν θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο, θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση ένα ακόμη νομοθέτημα που θα προκαλέσει αντιδράσεις: οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση -δηλαδή το νομοσχέδιο Τσακλόγλου που ήδη η αντιπολίτευση κωδικά αποκαλεί «ασφαλιστικό-Πινοτσέτ». Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου θα είναι ότι ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα μπορεί να δημιουργεί έναν «ατομικό κουμπαρά» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, με το αναδιανεμηιτκό σύστημα να μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό -δηλαδή να λειτουργούν τα επικουρικά ταμεία ασφάλισης σαν ασφαλιστικές εταιρείες.
Παραλλήλως θα τεθεί σε πρώτο πλάνο και πάλι μία πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως: συγκεκριμένα, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που επίσης θα προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις τόσο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο όμως και μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Αν μέσα σ’ όλα αυτά προσθέσει κανείς την «εγκατάσταση» των πρώτων στελεχών της «πανεπιστημιακής Αστυνομίας» στα Πανεπιστήμια και την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τότε είναι σαφές πως το Μαξίμου έχει επιλέξει να απλώσει τώρα την ατζέντα του, διαμορφώνοντας όλες τις «ιδανικές» συνθήκες για ένα καυτό πολιτικά καλοκαίρι.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Λίλιθ 12:09 10/06/2021

    Και τι το νοιάζει το ΚΙΝΑΛ Περιμένουν αλλαγή φρουράς να συνεργαστούν πάλι μέχρι να σβήσει ο …ΗΛΙΟΣ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.