ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΚΤΩ (2+6) ΝΕΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ...

Φαίνεται ότι η 17η Ιουνίου είναι μια σημαντική ημέρα. Το 2012 είχαμε τις (επαναληπτικές) εκλογές, που κέρδισε, με 29,66%, ο Αντώνης Σαμαράς και έγινε πρωθυπουργός και ο Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνυόμενος, με 26,89%, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενέγραψε υποθήκη να είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός. Το 2018, την ίδια ημερομηνία, υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών, επιλύοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών, το Μακεδονικό. Φέτος στος 17 Ιουνίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ψηφιστεί ο νόμος που αλλάζει άρδην -και σε βάρος των εργαζομένων, όπως καταγγέλει σύσσωμη η αντιπολίτευση- το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. Πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να ψηφιστεί την Τετάρτη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ως πρόσθετος λόγος καθυστέρησης εκτιμάται και το γεγονός πως θα είναι πολλοί οι βουλευτές που θα θελήσουν να μιλήσουν. Όχι μόνον λόγω του περιεχομένου του νόμου, αλλά και επειδή έλαβε τέλος η καραντίνα και η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πολλούς μήνες, θα γίνει με φυσική παρουσία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών και οι 86 βουλευτές του, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και την εκδήλωση ακτιβιστικών ενεργειών που θα καταστήσουν εκρηκτικό το κλίμα της αντιπαράθεσης. Ήδη η ατμόσφαιρα έχει υπερθερμανθεί από προχθές με την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα να μην επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για τα υπέρογκα χρέη της ΝΔ προς τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση στο επόμενο δεκαήμερο η καρδιά της Κουμουνδούρου θα χτυπά έντονα αντικυβερνητικά και πρωτίστως στα εργασιακά καθώς μετά την ψήφιση του νόμου, στα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει την προγραμματική του (αντι)πρόταση, που θα καταργεί τον νόμο Χατζηδάκη, θα προβλέπει 7ωρο αντί για 10ωρο, με πληρωμένες υπερωρίες και θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις στη θέση των ατομικών. Με αυτή την εκδήλωση ολοκληρώνεται ο κύκλος των προγραμματικών παρουσιάσεων για ΕΣΥ, ιδιωτικό χρέος, εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης και κλιματική αλλαγή. Η Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη, για να μην συμπέσει με το Συνέδριο του ΚΚΕ (25-27 Ιουνίου), θα γίνει το τριήμερο 2-4 Ιουλίου και σε αυτήν θα συμμετέχουν περισσότερα από 2.500 άτομα (βουλευτές, στελέχη και προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο). Εκτός από την Συνδιάσκεψη και τα εργασιακά ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του το επόμενο διάστημα θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και σε δύο άλλα σοβαρά θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν την επικαιρότητα. Το ένα είναι οι αλλαγές στην ασφάλιση και τις συντάξεις, που θα εισηγηθεί στο κοινοβούλιο ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου και το άλλο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μια ακόμη παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως στο χώρο της Παιδείας, στην οποίαν εναντιώνονται συνδικαλιστές και αντιπολίτευση.

Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε και τα θέματα της οικονομίας, στα οποία η Κουμουνδούρου, εφεξής και όσο περιορίζεται(;) ο κορονοϊός, θα επικεντρώσει την αντιπολιτευτική της δράση γίνεται καθαρή η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δεύτερο μισό της διακυβέρνησης Μητσοτάκη: Ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Μέχρι να γίνουν οι εκλογές -από τον Οκτώβριο του 2022 και μέχρι τον Μάρτιο του 2023 είναι η κυρίαρχη εκτίμηση- ο Αλέξης Τσίπρας θέλει οι πολίτες να έχουν κατανοήσει τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στα θέματα της εργασίας, της οικονομίας, της Παιδείας, του Περιβάλλοντος, της νεολαίας και των νέων ανισοτήτων που προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Και ανάλογα να αποφασίσουν για το ποιός θέλει να τον κυβερνήσει. Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής -και ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά- περιμένει να δει και τα αποτελέσματα των επαφών Μητσοτάκη - Ερντογάν, του Μπάϊντεν με τον Ερντογάν καθώς και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

Η εκτίμηση πάντως που διαμορφώνεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την πίεση των Καραμανλή, Σαμαρά και των καθαρόαιμων δεξιών της ΝΔ, έχει εγκαταλείψει τη γραμμή της επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία και με προεξάρχοντα τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια έχει προσχωρήσει στο δόγμα: προσχηματικός διάλογος με την Άγκυρα, άξονες με τρίτες χώρες και αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και ως εκ τούτου η προσφυγή στη Χάγη, παρά τα όσα λέγονται, παραπέμπεται για το μακρινό μέλλον. Μάλιστα με τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως "ασφαλής χώρα", η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, εκτός του ρίσκου που αναλαμβάνει, μετατοπίζεται και πιο δεξιά καθώς εμφανίζεται να αναλαμβάνει αυτή, προς ανακούφιση αρκετών χωρών της ΕΕ, την νομική, πολιτική και επιχειρησιακή απόκρουση των μεταναστών στην Ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως, σε περίπτωση που η πολιτική αυτή παράξει θετικά αποτελέσματα και περιοριστούν έτι περαιτέρω οι μεταναστευτικές ροές, ιδίως στα νησιά, η κυβέρνηση (μετά τα γεγονότα στον Έβρο και τις σκληρές δηλώσεις Δένδια μέσα στην τουρκική έδρα, παρουσία του Μεχμέτ Τσαβούσογλου) θα έχει κερδίσει έναν ακόμη "πατριωτικό" πόντο, πράγμα που θα της επιτρέψει από τον Σεπτέμβριο να φέρει προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία -με τις κατάλληλες βέβαια διευθετήσεις που θα ελαχιστοποιούν τις αρνήσεις των ...μακεδονομάχων βουλευτών της. 

Σημειώνουμε πως στην Κουμουνδούρου επικρατεί η άποψη πως "η αριστερά δεν προσδοκά κέρδη από τα λεγόμενα εθνικά θέματα, αλλά είναι η δεξιά αυτή που μπορεί να χάσει εφόσον η στρατηγική περί εθνικών δικαίων -και όχι εθνικών συμφερόντων αποτύχει". Και σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως "πατριωτική στάση συνιστά η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία και όχι η διαιώνισή τους, που διατηρεί την ένταση και το φόβο του ατυχήματος στο Αιγαίο και δεσμεύει τη χώρα σε στρατιωτικά προγράμματα και εξοπλισμούς αντί για ανάπτυξη της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους". Μπορεί, από τα μαθήματα διπλωματίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προσδοκά ωφέλη όμως από τις εξελίξεις που θα επισυμβούν στην οικονομία, σε περίπτωση που στους επόμενους μήνες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ανακάμψουν και η ανεργία εκτοξευθεί, περιμένει να πληγωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και μάλιστα ορισμένοι συνεργάτες του Αλέξη υποστηρίζουν πως το πολιτικό και εκλογικό κόστος για την κυβέρνηση μπορεί να είναι σημαντικό εάν α) για λόγους χρεών έχουμε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, β) συνεχιστούν οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, γ) η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει προς τα πάνω φόρους μεταβίβασης, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους επί των ακινήτων, δ) ο τουρισμός δεν πάει τόσο καλά όσο διαφημίζεται, ε) η πανδημία έχει και τέταρτο κύμα και στ) επεκταθεί η εγκληματικότητα. Αν μάλιστα από το Φθινόπωρο έχουμε, όπως προβλέπεται, αναταραχή και συγκρούσεις στα πανεπιστήμια λόγω της παρουσίας αστυνομικών στο χώρο, τότε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα, "η δημοσκοπική ηγεμονία του Μητσοτάκη θα καταρεύσει. Και ο φόβος από την πανδημία θα μετατραπεί σε φόβο για την κυβέρνηση".

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδέχεται -εφόσον τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, όπως προφητεύουν η κυβέρνηση και η πλειονότητα των αναλυτών- η "ασφάλεια" να είναι η λέξη κλειδί, με την οποίαν θα πολιτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες. Μάλιστα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτός που το έθεσε με σαφήνεια, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή: "Εμείς αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε στον κόσμο είναι ασφάλεια με την πραγματική έννοια. Ασφάλεια στη δουλεία του, ασφάλεια ότι θα έχει το σπίτι του, ασφάλεια ότι θα έχει καλά νοσοκομεία και σχολεία, ασφάλεια ότι αν του τύχει κάτι απρόοπτο δεν θα αλλάξει άρδην η ζωή του". Σημειώνουμε πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον α' κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά ή εν πάση περιπτώσει επιχειρείται, ενόψει και της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, "να συζητηθούν με θετική διάθεση" οι διαφορές ανάμεσα στο προεδρικό μπλοκ και την αριστερή αντιπολίτευση. Συνεργάτες του Αλέξη διατείνονται πως για τη γεφύρωση των αντιθέσεων είναι καθοριστικής σημασίας και το γεγονός ότι "για πρώτη φορά δεν υπάρχει κεντρική ιδεολογική αντιπαράθεση, όπως ήταν στο παρελθόν με τον Λαφαζάνη (το 2015) και τον Κουβέλη (το 2010), που οδήγησαν στη διάσπαση και την ίδρυση της ΛΑΕ και της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα".

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως το έργο της εξομάλυνσης των διαφορών γίνεται πιο εύκολο για τον Αλέξη Τσίπρα επειδή η βασική αντίθεση αφορά το εύρος των εξουσιών του, αν δηλαδή θα είναι αρχηγός ή πρόεδρος. Η αριστερή μειοψηφία πάντως όχι μόνο δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σχεδόν άπαντες συμφωνούν ότι χωρίς αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ως κυβερνητικό κόμμα. Ούτε και κανείς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, θέτει θέμα αντικατάστασής του σε περίπτωση και νέας εκλογικής ήττας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες και τις συμμαχίες του κόμματος. Κάθε άλλο. Πρόσφατο παράδειγμα ο Νίκος Φίλης όταν έλαβε αποστάσεις από την "μεταγραφή" του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ. "Ο Φίλης, ο Βούτσης, ο Σκουρλέτης διαφωνούν με τα πρόσωπα που φέρνει ο Τσίπρας από τον κεντρώο χώρο, μπορούν να μάς ποια πρόσωπα έφεραν οι ίδιοι από την αριστερά; Κανένα.", μάς λέει επίλεκτο στέλεχος της Κουμουνδούρου, ο οποίος κατά τα άλλα παραδέχεται πως "ο Νίκος ήταν πάντως προσεκτικός στις διαπιστώσεις του και η προσέγγισή του δεν ήταν διχαστική". Η αντιπαράθεση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και ειδικότερα αν η δυναμική της εξαντλήθηκε στις μεταγραφές πολιτευτών ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρωτίστως να στοχεύσει στη νεολαία και την αποχή και να μην κυριαρχήσει ο παλαιοκομματισμός στην προσέλκυση στελεχών και ψήφων είναι από τα θέματα που θα απασχολήσουν έντονα την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, αλλά θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως τελικά οι συμμετέχοντες θα συμφωνήσουν με τη γραμμή Τσίπρα για την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης και τις κοινωνικο-πολιτικές συμμαχίες που θα επιτρέψουν στην κυβερνώσα αριστερά να αμφισβητήσει, στις επόμενες εκλογές, την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της δεξιάς παράταξης"...

30 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. FEMA 22:29 18/06/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  Ο ΜΠΑΜΠΗΣ Ο ΦΟΝΙΑΣ –ΖΗΤΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΣΙΑΡΑ –ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ

  ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ ,ΛΕΕΙ –ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ !!!!!

  ΕΙΔΕΣ Ο ΤΣΙΑΡΑΣ?

  ΕΙΔΕΣ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ? ,Ο ΧΟΝΤΡΟΣ–ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΧΩΡΗΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΤΟΥ

  ΚΙΝΑΛ ΛΟΒΕΡΔΟ !!!

  ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ !!!

  Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ–ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ !!!

  ΕΙΣΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΑΛΗΤΕΣ !!!

  ΕΙΣΤΕ ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ !!!

  ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ !!!

 2. FEMA 21:38 18/06/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟ ΦΟΡΕΣ !!!—ΕΣΥ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΣΟΥ !!!

  ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΟΥ !!

  ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ –ΣΤΑ ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ –ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ

  ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ !!!

  ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ –ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ?

  ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ

  ΕΠΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ–ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ –ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΡΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΙΝΗ 6

  ΕΤΩΝ –ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ !!!?

  ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Ν ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ,ΠΟΥ ΕΠΑΥΣΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ 2017 !!!

  ΓΙΑ ΠΕΣ

 3. οκ 15:51 18/06/2021

  Προς δαν – να μάθουμε τι προβλέπει ο νέος ποινικό κώδικας για το έγκλημα, αυτό είναι Πολιτική, όχι μικροπολιτική.

  Προς ΦΕΜΑ, τα καλάσνικωφ βροντούν από τότε που αποφυλακίστηκαν εκατοντάδες επικίνδυνοι κακοποιοί, επί σύριζα…

 4. FEMA 14:37 18/06/2021

  ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

  ΝΕΟΣ-ΩΡΑΙΟΣ-ΠΙΛΟΤΟΣ-ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ-ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΦΟΝΙΑΣ !!

  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ -ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΟΥΣΕ

  ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ε.Λ.Λ.Η.Ν.Α.Ρ.Α.Σ !!!

  ΤΟΥ ΦΥΡΑΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΔΗΛΑΔΗ !!!

 5. FEMA 14:27 18/06/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ?

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ– ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ?

  ΤΑ ΝΤΡΟΥΓΚΟΥ,ΝΤΡΟΥΓΚΟΥ ΝΤΡΟΥΝ–ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ ΒΡΟΝΤΟΥΝ !!!

  Ο ΜΠΑΜΠΗΣ Ο ΦΟΝΙΑΣ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣΕ?

  ΞΕΦΥΓΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣ–ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ ΚΑΙ…..ΓΙΝΟΜΑΙ ΡΟΜΠΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ !!!

 6. Δαν 14:23 18/06/2021

  Κύριε 0.Κ.
  Εκτιμώ ότι είναι ιερόσυλο νά
  μικροπολιτικολογούμε γιά τό τρομερό έγκλημα τού αλήτη, στόν οποίο,
  αξίζουν τά χειρότερα.

 7. οκ 11:20 18/06/2021

  είμαι περίεργος για την ποινή του μπάμπη του φονιά, σύμφωνα με τον νέο συριζοκώδικα ποινικής δικονομίας…

  θυμάμαι επίσης τις πρώτες μέρες την υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης για …..συμμορίες γεωργιανών που δρουν ανενόχλητες, οργανωμένο έγκλημα που τάχα οργιάζει κι άλλα τέτοια γραφικά.

 8. Στο δίπολο της άρνησης προόδου για την χώρα μας που είναι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κυρίως,
  και μετά τα υπόλοιπα αποκόμματα της ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ , εξαιρουμένου ΜΟΝΑΧΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, αφιερώνω την παρακάτω είδηση :

  https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/economy/36301/ston-eyropaiko-forea-statistikon-archon-o-andreas-georgioy/?fbclid=IwAR0rbSWR5DKOk77ri1WCkJ-ZcUjvqRQnrRYBOTUA4Xzt44gmSbTBgIf2rNE

  Μας λέει ότι τον κ. Γεωργίου τον αναγνωρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον διορίζει σε πολύ σημαίνουσα θέση για την λειτουργία της ΕΕ ,
  ενώ ο κωστακαραμανλησμός εν Ελλαδι , συν η “Ανεξάρτητη και τυφλή δικαιοσύνη υπό την καθοδήγηση της κας. Βασιλικής Θάνου , πρώην νομικής Συμβούλου του πρώην Πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα “,
  προσπαθεί να αναιρέσει αποφάσεις του Αρείου Πάγου για την αθωότητα του στο θέμα των αποφάσεων της επιτροπής στην οποία προήδρευσε και απεφανθει για τα GREEKONOMICS !
  Της περιοδου διακυβέρνησης που μας πτώχευσε ο κοψιδοφαγος , με στήριξη του Αλέξη Τσίπρα .
  Σας θυμίζω την “ αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση “ τότε !

 9. Η την διαφορά μεταξύ του Δίπολου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την έδωσε χθες στην ομιλία του στην Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου.
  ΔΙαβαστε την και δείτε από μόνοι σας που βρίσκεται. Το πολιτικο ήθος , η πρόοδος και το μέλλον όχι μόνον της Ελλάδας αλλά ολοκλήρου του πλανήτη μας !
  η Τετάρτη Εξουσία ενδιαφέρεται μοναχά για στρακαστρούκες και αφινει την ουσία της πληροφόρησης σε αντικείμενα προπαγάνδας, Σαν τον FEMA ;

  “ Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
  Από την εμπειρία μου, η καλύτερη εκδοχή της πολιτικής, είναι να λειτουργεί ως δημιουργός του μέλλοντος. Αλλά και ως πλαίσιο για τη διαμόρφωση σκεπτομένων και συμμέτοχων στα κοινά πολιτών, ικανών να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που αφορούν όλους μας.
  Αυτό όμως, απαιτεί να συλλαμβάνουμε τα προτάγματα της εποχής.
  Η χώρα μας, 200 χρόνια τώρα, πληρώνει ακριβά το κόστος της απρονοησίας. Και αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη έξυπνων ανθρώπων στην πολιτική.
  Οφείλεται στην έλλειψη βούλησης να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα, να πούμε αλήθειες για την χώρα μας, να μη μένουμε στην νομή της εξουσίας και τη διαχείριση της μιζέριας ενός πελατειακού συστήματος.
  Το 2008-9, όταν μιλούσα για την ανάγκη μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη και εξηγούσα ότι, τα λεφτά της προσαρμογής θα βρεθούν από εκεί που σπαταλούνται, στις πελατειακές διαδρομές, χτυπώντας την αδιαφάνεια, έτσι ώστε να μην πληρώσουν το τίμημα οι αδύνατοι και η μεσαία τάξη, εσείς, και εσείς, μιλούσατε για πράσινα άλογα.
  Θυμάμαι, το 2008, στο Athens Summit για την κλιματική αλλαγή και ενεργειακή ασφάλεια αλλά και αργότερα στα τέλη του 2011, όταν δεν ήμουν πια πρωθυπουργός – Επέμενα, βλέποντας τι συμβαίνει διεθνώς. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην εργασία; Μίλησα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο Durban της Νότιας Αφρικής, λέγοντας: «τα θέματα του περιβάλλοντος συνδέονται στενά με την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Απαιτείται επένδυση στην εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
  Η εποχή που έρχεται, χρειάζεται δυναμικό εκπαιδευμένο, συνεχώς και δια βίου καταρτιζόμενο, που να αισθάνεται ασφαλές, προστατευμένο από τη στυγνή εκμετάλλευση. Και όχι μόνο!
  Όλο και περισσότερο στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης ο εργαζόμενος φεύγει από το βιομηχανικό μοντέλο και πηγαίνει στην δημιουργική καινοτομική προσφορά στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.
  Η αυξημένη παραγωγικότητα, λόγω της νέας τεχνολογίας και γνώσης, θα πρέπει να μεταφραστεί σε έμπρακτη αναδιανομή, συμμετοχή, λόγο στην παραγωγική διαδικασία, και βέβαια, αξιοπρέπεια για τον εργαζόμενο.
  Αναρωτιέμαι κ. Υπουργέ, αν αυτό το νομοσχέδιο τιμά ή υποτιμά το ανθρώπινο δυναμικό.
  Γιατί σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT και έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ είμαστε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη στην ποιότητα εργασίας.
  Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα των προϊόντων μας και την ανταγωνιστικότητα, την οποία πάντα επικαλείστε.
  Σκεφτείτε για τους νέους μας, που έφυγαν στο εξωτερικό. Δεν θα γυρίσουν ποτέ – παρά μόνο για διακοπές – αλλά θα φύγουν και άλλοι.
  Αν θέλετε να γυρίσουν τα παιδιά μας, επενδύστε τώρα που έχετε λεφτά, και κάντε ριζικές αλλαγές στην παιδεία, στην κατάρτιση, στον παραγωγικό ιστό, στην έρευνα για τα νέα επαγγέλματα της πράσινης οικονομίας.
  Αλλά διασφαλίσετε και συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που είναι αξιοπρεπείς, εφάμιλλες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μεταναστεύουν τόσοι νέοι Έλληνες και Ελληνίδες.
  Θυμάμαι στις αρχές τις νέας χιλιετίας, όταν έλεγα: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, πολλοί χλεύαζαν. Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, αν δεν εξανθρωπίσουμε το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα, θα ενταθούν τα φαινόμενα που ήδη ανέδειξε η πανδημία παγκοσμίως:
  Οι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.
  Οι ανισότητες στην πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
  Οι ανισότητες στο χώρο της εκπαίδευσης.
  Η τεχνολογία, που απειλεί να θέσει εκτός παραγωγικής διαδικασίας τον άνθρωπο, τοποθετώντας τον στο περιθώριο της ιστορίας.
  Θα τα επιτρέψουμε όλα αυτά ή θα σχεδιάσουμε ένα καλύτερο, ανθρώπινο μέλλον, όπου η υγεία, η ζωή μας, θα είναι στενά συνυφασμένη με το φυσικό περιβάλλον, την ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίηση των αγαθών, των πρώτων υλών. Ένα περιβάλλον όπου θα θέσουμε την τεχνολογία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην υπηρεσία του πολίτη και της δημοκρατίας;
  Ανέδειξε η πανδημία, μια υποβόσκουσα σύγκρουση. Μεταξύ ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου και ενός κράτους που είναι αιχμάλωτο ενός κεφαλαίου που πολλαπλασιάζεται με απίστευτους ρυθμούς και συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων με ακόμη ταχύτερους. Και εύκολα πια, αιχμαλωτίζει το δημοκρατικό μας σύστημα.
  Σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο μετακινείται ταχύτατα, βρίσκοντας φορολογικούς παραδείσους ή συνθήκες χαμηλής φορολόγησης αποφεύγοντας βασικές κοινωνικές υποχρεώσεις, όπως των συνθηκών εργασίας, βιώσιμων μισθών, στήριξης υποδομών υγείας, παιδείας και ασφαλιστικών ταμείων.
  Ζήσαμε αυτή την ασφυξία το 2010 με τις αγορές, και πολλές φορές το είχα θέσει στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.
  Επιτέλους το G7 – μια συντηρητική κατά τα άλλα μάζωξη – αναγκάστηκε να μιλήσει για ενιαίο παγκόσμιο φόρο επί των κερδών των πολυεθνικών.
  Αγαπητοί συνάδελφοι, εάν δεν εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση τα φαινόμενα της προσφυγιάς, των φυσικών καταστροφών, των πανδημιών, της φτώχειας και της ανισότητας θα ενταθούν. Και θα φέρουν τη δημαγωγία, τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, σε μια εποχή που απαιτείται για την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και η αλληλεγγύη.
  Όλα αυτά για τα οποία θα έπρεπε να συζητάμε τα τελευταία 20 χρόνια, κρύφτηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής στο όνομα πολλών μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, με δική σας ευθύνη, των δικών σας κομμάτων, συνάδελφοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
  Παγκοσμίως βρισκόμαστε σε μετάβαση προς την επόμενη ημέρα.
  Αμείλικτα ερωτήματα, θέλουν απάντηση: Θα παραδώσουμε τον έλεγχο της τεχνολογίας, των big data, των παραγωγικών μέσων, ακόμη και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξέλιξη προς το μέλλον, στα χέρια λίγων και ισχυρών, που με απόλυτη βεβαιότητα πλέον, θα οδηγήσουν σε ασφυξία τη Δημοκρατία ή θα μιλήσουμε για μια νέα, δημοκρατική, πράσινη πορεία, για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο;
  Η απάντηση οριοθετεί τους δύο διαφορετικούς κόσμους, τις δύο διαφορετικές φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές σχολές σκέψεις, που συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να συγκρούονται, σε πείσμα όσων προφήτευαν το τέλος των ιδεολογιών.
  Η απάντηση πρέπει να είναι διεθνής, όσο και εθνική και τοπική.
  Σημαντικότατο στοιχείο, αυτής της σύγκρουσης, το παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο, και ο ρόλος της εργασίας.
  Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι απαιτείται μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας. Με το βλέμμα στο μέλλον.
  Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που χρειάζεται η χώρα, που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, οι πολίτες.
  Για αυτό, αποτελεί συνταγή αποτυχίας.
  Και μαζί, «μοχλό» κοινωνικών αναταράξεων.
  Δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε μια ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, με μέτρα που συμβάλλουν σε περαιτέρω αποδιάρθρωσή της.
  Με απλά παραδείγματα που έχουν αναφερθεί από πολλούς:
  1. Κρίσιμο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι το γεγονός ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να ρυθμίζεται όχι με συλλογική, αλλμε ατομική σύμβαση εργασίας, όπου ο εργοδότης είναι κυρίαρχος.
  Ό,τι δηλαδή, θέλαμε ως κυβέρνηση να αποφύγουμε στην αρχή της κρίσης και σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε, όταν υπό το βάρος του τριπλού ελλείμματος – δημοσιονομικό, ισοζυγίου και αξιοπιστίας -, υποχρεωθήκαμε να καταφύγουμε στον αναγκαστικό δανεισμό.
  Δεν προστατεύεται ο εργαζόμενος, το αντίθετο θα δει:
  • Μείωση των αποδοχών του, λόγω μη πληρωμής της επιπλέον εργασίας τους.
  • Περιορισμό ή και εξάλειψη της ανάγκης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
  • Πλήγμα στη συνδικαλιστική ελευθερία, λειτουργία και δράση, παράκαμψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και παραβίαση της συλλογικής τους αυτονομίας.
  Επικαλεστήκατε, ως επιχείρημα, άλλες χώρες, όπως τη Σουηδία ή τη Δανία, όπου υπάρχει το σύστημα του flexicurity, δηλαδή μεγάλη ευελιξία. Μπορώ να σας μιλήσω και από προσωπική εμπειρία:
  – Πρώτον, οι όροι της ευελιξίας αποφασίζονται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, όχι από τον εκάστοτε εργοδότη.
  – Δεύτερον, υπάρχει ένα τεράστιο κοινωνικό δίκτυο, εάν απολυθείr ο εργαζόμενος, κάτι που δεν ισχύει στην χώρα μας. Διασφαλισμένες υπηρεσίες υγείας, παιδείας, παιδικών σταθμών, στέγασης, συνεχούς κατάρτισης και επανακατάρτισης. Σκεφτείτε τις διαφορές και το έλλειμμα που παρατηρείται στη χώρα μας σε σχέση με αυτές ή και άλλες χώρες.
  – Τρίτον, πάνω από το 60% των εργαζομένων είναι συνδικαλισμένcçοι ενώ αντίστοιχα στην Γαλλία πχ. είναι κάτω του 20%.
  – Και επειδή έχω δουλέψει ως εποχικός εργάτης στην Σουηδία, και μάλιστα με πολλούς συμπατριώτες Έλληνες – σε δουλειές καθαρισμού – καλοκαίρια, για να πληρώσω τις σπουδές μου στην Αγγλία όπου φοιτούσα, δεν μπορούσα να δουλέψω νόμιμα, αν δεν ήμουν γραμμένος στο συνδικάτο. Κάντε το αυτό αυτόματα, με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, αν θέλετε πράγματι να προστατεύσετε τον εργαζόμενο στη χώρα μας.
  – Θυμίζω ότι η ρύθμιση για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, αποτελούσε αίτημα της ΓΣΕΕ καθώς μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο και στον περιορισμό της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.
  Είχε εισαχθεί από την κυβέρνησή μας το 2011 με σκοπό την δημιουργία όλων των υποδομών που θα ήταν απαραίτητες για την εφαρμογή της.
  Δυστυχώς, οι επόμενες κυβερνήσεις, δεν την ολοκλήρωσαν.
  Φοβάμαι όμως ότι η δήλωσή σας, πως θα ξεκινήσετε δειλά – δειλά, από τις μεγάλες επιχειρήσεις, σημαίνει ότι θα πάει στις καλένδες, για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.
  Και αν το 2011 ήταν δύσκολη η καταγραφή όλων με ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, επειδή δεν υπήρχε καν ηλεκτρονική πλατφόρμα, σήμερα δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση, αφού υπάρχει πια η ΕΡΓΑΝΗ και μπορεί να καταγράφεται και η νόμιμη εργασία και όλες οι εργασιακές συνθήκες, απλά και καθαρά.
  2. Το νομοσχέδιο απελευθερώνει ουσιαστικά τις ατομικές απολύσεις και αφαιρεί κάθε προστασία για τους εργαζόμενους και μάλιστα, σε μία εξαιρετικά δυσχερή εποχή για την αγορά εργασίας και την κοινωνία λόγω της πανδημικής κρίσης.
  3. Με το νομοσχέδιο η Επιθεώρηση Εργασίας συστήνεται ως ανεξάρτητη αρχή και δεν υπόκειται πλέον σε ιεραρχικό έλεγχο ή εποπτεία από τον Υπουργό Εργασίας.
  Μια ερώτηση προς την κυβέρνηση. Από πότε αγαπήσατε τόσο τις ανεξάρτητες αρχές.
  Μήπως αγαπήσατε το ΑΣΕΠ; Μα έκανε τα πάντα η ΝΔ για να ξεπεράσει τη συνταγματική υποχρέωση αξιοκρατικής πρόσληψης στο κράτος με τη γαλάζια συνέντευξη και τα λεγόμενα stage.
  Μήπως είχατε καλές σχέσεις με την Ανεξάρτητη Αρχή προστασίας Δεδομένων, όταν βρέθηκαν ίχνη κρατικής παρακολούθησης πολιτών;
  Μήπως αγκαλιάσατε τον Συνήγορο του Πολίτη και τις συστάσεις του προς το κράτος;
  Μήπως συνδράμετε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο έργο της;
  Μήπως λάβατε υπόψη σας τις σοβαρότατες ενστάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων αναφορικά με τις ευάριθμες διατάξεις για απευθείας αναθέσεις και προμήθειες χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, με το πρόσχημα της πανδημίας;
  Μήπως τελικά, η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή δείχνει απλώς την αδυναμία να υπάρξει ένα κράτος που προστατεύει όλους τους πολίτες χωρίς πελατειακά, ταξικά και κομματικά κριτήρια;
  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
  Μια τελευταία, αλλά για μένα καθοριστική παρατήρηση:
  Το ILO σε πρόσφατη μελέτη του, τονίζει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας προϋποθέτει συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και μάλιστα, εξειδικεύει και τους όρους που πρέπει να προσδιοριστούν με συλλογική συμφωνία.
  Δεν εισακούστηκε η προτροπή του από την Κυβέρνησή σας.
  Αλλά αυτό, υποδηλώνει μια βαθύτερη δική σας φιλοσοφική προσέγγιση.
  ΟΧΙ μόνο ενός νέο-φιλελεύθερου, παρωχημένου πια μοντέλου, αλλά μια φιλοσοφία που θέτει τον πολίτη στο περιθώριο αντί να τον φέρνει στην κεντρική σκηνή.
  Παίρνω ως παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης, και τον τρόπο που το αντιμετωπίσατε.
  Προσφέρει κατά τη γνώμη μου, τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα σχέδιο μετάβασης της Ελλάδας στη νέα εποχή.
  Μια νέα κοινωνική συμφωνία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ένα green deal, που θα μεριμνά για την υγεία του ανθρώπου και του κόσμου που μας περιβάλλει ως ενιαία πραγματικότητα, την παιδεία, τα δικαιώματα, και βέβαια, την εργασία.
  Ουσιαστικά, μιλώ για ένα σχέδιο μετάβασης – μια επανάσταση του αυτονόητου, όπως την έχω αποκαλέσει εδώ και 20 χρόνια, που θα λειτουργήσει απελευθερωτικά.
  Αυτό είναι το ζητούμενο, που θα μας καταστήσει ικανούς να τιμήσουμε έμπρακτα, τους αγώνες εκείνων που ξεκίνησαν μια άλλη απελευθερωτική διαδικασία, πριν από 200 χρόνια.
  Αυτή η μετάβαση ή θα γίνει δημοκρατικά, συμμετοχικά, μαζί με τον πολίτη ή δεν θα γίνει καθόλου.
  Θα κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού, κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, νέους Έλληνες στην Ελλάδα και στη Διασπορά, ερευνητικά κέντρα, αλλά και τα κόμματα, ή θα μείνουμε στα μισά του δρόμου;
  Που είναι η αυτοδιοίκηση που θα έπρεπε να είναι από τους κύριους σχεδιαστές και διαχειριστές τους Ταμείου αυτού;
  Πουθενά – όλα εδώ, στην Αθήνα, σε ένα κέντρο, για πελατειακή διαχείριση.
  Και βέβαια, υπάρχει σαφής και άμεση ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της αγοράς εργασίας και αναβάθμισης του συνδικαλισμού στην χώρα μας.
  Οι θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις οποίες στηρίζω, άργησαν να έρθουν. Δείχνουν, όπως είπα, την απουσία προταγμάτων από μεγάλο μέρους του πολιτικού συστήματος.
  Και βεβαίως, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για τις αρνητικές σας ρυθμίσεις.
  Το νομοσχέδιό σας, διέπεται από μια παλιά συντηρητική λογική. Του φόβου απέναντι στην κοινωνία και τον εργαζόμενο.
  Δεν απελευθερώνει, αλλά χειραγωγεί.
  Και δείχνει το μελλοντικό αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθείτε εσείς αλλά και η χώρα, όταν τα λεφτά θα έχουν ξοδευτεί χωρίς τη συμμετοχή, συναίνεση, δημιουργικότητα και κινητοποίηση του Ελληνισμού.
  Σας ευχαριστώ “.

 10. FEMA 14:13 17/06/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΟΥ ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ–ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ

  ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ,ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ

  ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΧΤΕΩΣΗ ΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ!!

  ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΚΑΙ ΣΑΠΙΟΙ– ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ –ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΩΣ

  ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ !!!

  ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ !!

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ–ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΗΜΟΥΝΑ–ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΝΑ

  ΓΕΛΑΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ–ΚΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ?

  Ο Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΜΩΣ–ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ–ΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  ΠΟΣΟΣΤΟ 43 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ !!–ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ–ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?

  ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ,–ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ–ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΖΗΤΗΜΑ

  ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ !!

  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ –Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΩ–ΜΕ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΩ–ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ,ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ–ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ,ΜΟΝΟ ΤΟΥ !!

  ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ–ΗΤΑΝ ΑΡΓΑ–ΓΙΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΟΝ

  ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ !!!

  ΗΤΑΝ Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ–ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ

  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ—Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΧΕ

  ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ !!!

  ΑΡΑ ΣΤΟ ΟΥΔΕΙΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ–ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ

  ΑΣΤΟΧΕΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ !!!

  ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.