ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΚΤΩ (2+6) ΝΕΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ...

Φαίνεται ότι η 17η Ιουνίου είναι μια σημαντική ημέρα. Το 2012 είχαμε τις (επαναληπτικές) εκλογές, που κέρδισε, με 29,66%, ο Αντώνης Σαμαράς και έγινε πρωθυπουργός και ο Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνυόμενος, με 26,89%, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενέγραψε υποθήκη να είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός. Το 2018, την ίδια ημερομηνία, υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών, επιλύοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών, το Μακεδονικό. Φέτος στος 17 Ιουνίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ψηφιστεί ο νόμος που αλλάζει άρδην -και σε βάρος των εργαζομένων, όπως καταγγέλει σύσσωμη η αντιπολίτευση- το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. Πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να ψηφιστεί την Τετάρτη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ως πρόσθετος λόγος καθυστέρησης εκτιμάται και το γεγονός πως θα είναι πολλοί οι βουλευτές που θα θελήσουν να μιλήσουν. Όχι μόνον λόγω του περιεχομένου του νόμου, αλλά και επειδή έλαβε τέλος η καραντίνα και η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πολλούς μήνες, θα γίνει με φυσική παρουσία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών και οι 86 βουλευτές του, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και την εκδήλωση ακτιβιστικών ενεργειών που θα καταστήσουν εκρηκτικό το κλίμα της αντιπαράθεσης. Ήδη η ατμόσφαιρα έχει υπερθερμανθεί από προχθές με την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα να μην επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για τα υπέρογκα χρέη της ΝΔ προς τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση στο επόμενο δεκαήμερο η καρδιά της Κουμουνδούρου θα χτυπά έντονα αντικυβερνητικά και πρωτίστως στα εργασιακά καθώς μετά την ψήφιση του νόμου, στα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει την προγραμματική του (αντι)πρόταση, που θα καταργεί τον νόμο Χατζηδάκη, θα προβλέπει 7ωρο αντί για 10ωρο, με πληρωμένες υπερωρίες και θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις στη θέση των ατομικών. Με αυτή την εκδήλωση ολοκληρώνεται ο κύκλος των προγραμματικών παρουσιάσεων για ΕΣΥ, ιδιωτικό χρέος, εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης και κλιματική αλλαγή. Η Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη, για να μην συμπέσει με το Συνέδριο του ΚΚΕ (25-27 Ιουνίου), θα γίνει το τριήμερο 2-4 Ιουλίου και σε αυτήν θα συμμετέχουν περισσότερα από 2.500 άτομα (βουλευτές, στελέχη και προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο). Εκτός από την Συνδιάσκεψη και τα εργασιακά ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του το επόμενο διάστημα θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και σε δύο άλλα σοβαρά θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν την επικαιρότητα. Το ένα είναι οι αλλαγές στην ασφάλιση και τις συντάξεις, που θα εισηγηθεί στο κοινοβούλιο ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου και το άλλο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μια ακόμη παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως στο χώρο της Παιδείας, στην οποίαν εναντιώνονται συνδικαλιστές και αντιπολίτευση.

Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε και τα θέματα της οικονομίας, στα οποία η Κουμουνδούρου, εφεξής και όσο περιορίζεται(;) ο κορονοϊός, θα επικεντρώσει την αντιπολιτευτική της δράση γίνεται καθαρή η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δεύτερο μισό της διακυβέρνησης Μητσοτάκη: Ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Μέχρι να γίνουν οι εκλογές -από τον Οκτώβριο του 2022 και μέχρι τον Μάρτιο του 2023 είναι η κυρίαρχη εκτίμηση- ο Αλέξης Τσίπρας θέλει οι πολίτες να έχουν κατανοήσει τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στα θέματα της εργασίας, της οικονομίας, της Παιδείας, του Περιβάλλοντος, της νεολαίας και των νέων ανισοτήτων που προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Και ανάλογα να αποφασίσουν για το ποιός θέλει να τον κυβερνήσει. Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής -και ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά- περιμένει να δει και τα αποτελέσματα των επαφών Μητσοτάκη - Ερντογάν, του Μπάϊντεν με τον Ερντογάν καθώς και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

Η εκτίμηση πάντως που διαμορφώνεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την πίεση των Καραμανλή, Σαμαρά και των καθαρόαιμων δεξιών της ΝΔ, έχει εγκαταλείψει τη γραμμή της επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία και με προεξάρχοντα τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια έχει προσχωρήσει στο δόγμα: προσχηματικός διάλογος με την Άγκυρα, άξονες με τρίτες χώρες και αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και ως εκ τούτου η προσφυγή στη Χάγη, παρά τα όσα λέγονται, παραπέμπεται για το μακρινό μέλλον. Μάλιστα με τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως "ασφαλής χώρα", η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, εκτός του ρίσκου που αναλαμβάνει, μετατοπίζεται και πιο δεξιά καθώς εμφανίζεται να αναλαμβάνει αυτή, προς ανακούφιση αρκετών χωρών της ΕΕ, την νομική, πολιτική και επιχειρησιακή απόκρουση των μεταναστών στην Ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως, σε περίπτωση που η πολιτική αυτή παράξει θετικά αποτελέσματα και περιοριστούν έτι περαιτέρω οι μεταναστευτικές ροές, ιδίως στα νησιά, η κυβέρνηση (μετά τα γεγονότα στον Έβρο και τις σκληρές δηλώσεις Δένδια μέσα στην τουρκική έδρα, παρουσία του Μεχμέτ Τσαβούσογλου) θα έχει κερδίσει έναν ακόμη "πατριωτικό" πόντο, πράγμα που θα της επιτρέψει από τον Σεπτέμβριο να φέρει προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία -με τις κατάλληλες βέβαια διευθετήσεις που θα ελαχιστοποιούν τις αρνήσεις των ...μακεδονομάχων βουλευτών της. 

Σημειώνουμε πως στην Κουμουνδούρου επικρατεί η άποψη πως "η αριστερά δεν προσδοκά κέρδη από τα λεγόμενα εθνικά θέματα, αλλά είναι η δεξιά αυτή που μπορεί να χάσει εφόσον η στρατηγική περί εθνικών δικαίων -και όχι εθνικών συμφερόντων αποτύχει". Και σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως "πατριωτική στάση συνιστά η επίλυση των διαφορών με την Τουρκία και όχι η διαιώνισή τους, που διατηρεί την ένταση και το φόβο του ατυχήματος στο Αιγαίο και δεσμεύει τη χώρα σε στρατιωτικά προγράμματα και εξοπλισμούς αντί για ανάπτυξη της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους". Μπορεί, από τα μαθήματα διπλωματίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προσδοκά ωφέλη όμως από τις εξελίξεις που θα επισυμβούν στην οικονομία, σε περίπτωση που στους επόμενους μήνες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ανακάμψουν και η ανεργία εκτοξευθεί, περιμένει να πληγωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και μάλιστα ορισμένοι συνεργάτες του Αλέξη υποστηρίζουν πως το πολιτικό και εκλογικό κόστος για την κυβέρνηση μπορεί να είναι σημαντικό εάν α) για λόγους χρεών έχουμε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, β) συνεχιστούν οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, γ) η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει προς τα πάνω φόρους μεταβίβασης, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους επί των ακινήτων, δ) ο τουρισμός δεν πάει τόσο καλά όσο διαφημίζεται, ε) η πανδημία έχει και τέταρτο κύμα και στ) επεκταθεί η εγκληματικότητα. Αν μάλιστα από το Φθινόπωρο έχουμε, όπως προβλέπεται, αναταραχή και συγκρούσεις στα πανεπιστήμια λόγω της παρουσίας αστυνομικών στο χώρο, τότε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα, "η δημοσκοπική ηγεμονία του Μητσοτάκη θα καταρεύσει. Και ο φόβος από την πανδημία θα μετατραπεί σε φόβο για την κυβέρνηση".

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδέχεται -εφόσον τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, όπως προφητεύουν η κυβέρνηση και η πλειονότητα των αναλυτών- η "ασφάλεια" να είναι η λέξη κλειδί, με την οποίαν θα πολιτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες. Μάλιστα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτός που το έθεσε με σαφήνεια, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή: "Εμείς αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε στον κόσμο είναι ασφάλεια με την πραγματική έννοια. Ασφάλεια στη δουλεία του, ασφάλεια ότι θα έχει το σπίτι του, ασφάλεια ότι θα έχει καλά νοσοκομεία και σχολεία, ασφάλεια ότι αν του τύχει κάτι απρόοπτο δεν θα αλλάξει άρδην η ζωή του". Σημειώνουμε πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον α' κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά ή εν πάση περιπτώσει επιχειρείται, ενόψει και της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, "να συζητηθούν με θετική διάθεση" οι διαφορές ανάμεσα στο προεδρικό μπλοκ και την αριστερή αντιπολίτευση. Συνεργάτες του Αλέξη διατείνονται πως για τη γεφύρωση των αντιθέσεων είναι καθοριστικής σημασίας και το γεγονός ότι "για πρώτη φορά δεν υπάρχει κεντρική ιδεολογική αντιπαράθεση, όπως ήταν στο παρελθόν με τον Λαφαζάνη (το 2015) και τον Κουβέλη (το 2010), που οδήγησαν στη διάσπαση και την ίδρυση της ΛΑΕ και της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα".

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως το έργο της εξομάλυνσης των διαφορών γίνεται πιο εύκολο για τον Αλέξη Τσίπρα επειδή η βασική αντίθεση αφορά το εύρος των εξουσιών του, αν δηλαδή θα είναι αρχηγός ή πρόεδρος. Η αριστερή μειοψηφία πάντως όχι μόνο δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σχεδόν άπαντες συμφωνούν ότι χωρίς αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ως κυβερνητικό κόμμα. Ούτε και κανείς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, θέτει θέμα αντικατάστασής του σε περίπτωση και νέας εκλογικής ήττας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες και τις συμμαχίες του κόμματος. Κάθε άλλο. Πρόσφατο παράδειγμα ο Νίκος Φίλης όταν έλαβε αποστάσεις από την "μεταγραφή" του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ. "Ο Φίλης, ο Βούτσης, ο Σκουρλέτης διαφωνούν με τα πρόσωπα που φέρνει ο Τσίπρας από τον κεντρώο χώρο, μπορούν να μάς ποια πρόσωπα έφεραν οι ίδιοι από την αριστερά; Κανένα.", μάς λέει επίλεκτο στέλεχος της Κουμουνδούρου, ο οποίος κατά τα άλλα παραδέχεται πως "ο Νίκος ήταν πάντως προσεκτικός στις διαπιστώσεις του και η προσέγγισή του δεν ήταν διχαστική". Η αντιπαράθεση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και ειδικότερα αν η δυναμική της εξαντλήθηκε στις μεταγραφές πολιτευτών ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρωτίστως να στοχεύσει στη νεολαία και την αποχή και να μην κυριαρχήσει ο παλαιοκομματισμός στην προσέλκυση στελεχών και ψήφων είναι από τα θέματα που θα απασχολήσουν έντονα την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, αλλά θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως τελικά οι συμμετέχοντες θα συμφωνήσουν με τη γραμμή Τσίπρα για την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης και τις κοινωνικο-πολιτικές συμμαχίες που θα επιτρέψουν στην κυβερνώσα αριστερά να αμφισβητήσει, στις επόμενες εκλογές, την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της δεξιάς παράταξης"...

30 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. οκ 12:41 17/06/2021

    πάει κι η ….μητέρα των μαχών για το εργασιακό. το έχω ξαναπεί, το νομοσχέδιο είναι κακό γιατί προστατεύει τον δημόσιο τομέα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι …λαιμητόμος, γκιλοτίνα, μεσαίωνας κι άλλα γραφικά που ακούστηκαν από τσίπρα, φώση κι λοιπούς πουθενάδες.

    αλλιώς δεν θα υπερψηφίζονταν τόσα άρθρα από την αντιπολίτευση…
    η οποία φυσικά σύρθηκε να τα ψηφίσει αλλιώς θα γελάγανε κι τα μπετά της βουλής

  2. FEMA δεν είναι ανάγκη να μας πεις ότι είσαι με τον φασίστα Πολάκη για να καταλάβουμε ότι είσαι φασιστόμουτρο.
    Σαν χτες στις 16 Ιούνη του 1945 το ίνδαλμα σου ο ομοφυλόφιλος φονιάς και πράκτορας των Άγγλων ο Άρης Βελουχιώτης έχασε το κεφάλι του. Πιες ένα ποτήρι για την επέτειο νούμερο μαζί με τον Σπίρτζη και τον Πολάκη. Στα Υπουργικά γραφεία τους είχαν το πορτρέτο του οι καραγκιόζηδες σύντροφοι σου.

  3. οκ 11:47 17/06/2021

    πολάκης δαγκωτό ! κάθε φορά που μιλάει ο σύριζα χάνει ψήφους…

    Δημοσθένη, όπως τα λες – όταν ο γιώργαρος μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη τον χλευάζανε, δεξιοί κι αριστεροί.

    δέκα χρόνια μετά η κλιματική αλλαγή είναι πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής

    ουδείς προφήτης στον τόπο του !

  4. ……Το 2008-9, όταν μιλούσα για την ανάγκη μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη και εξηγούσα ότι, τα λεφτά της προσαρμογής θα βρεθούν από εκεί που σπαταλούνται, στις πελατειακές διαδρομές, χτυπώντας την αδιαφάνεια, έτσι ώστε να μην πληρώσουν το τίμημα οι αδύνατοι και η μεσαία τάξη, εσείς, και εσείς, μιλούσατε για πράσινα άλογα.
    Θυμάμαι, το 2008, στο Athens Summit για την κλιματική αλλαγή και ενεργειακή ασφάλεια αλλά και αργότερα στα τέλη του 2011, όταν δεν ήμουν πια πρωθυπουργός – Επέμενα, βλέποντας τι συμβαίνει διεθνώς. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην εργασία; Μίλησα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο Durban της Νότιας Αφρικής, λέγοντας: «τα θέματα του περιβάλλοντος συνδέονται στενά με την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Απαιτείται επένδυση στην εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
    Η εποχή που έρχεται, χρειάζεται δυναμικό εκπαιδευμένο, συνεχώς και δια βίου καταρτιζόμενο, που να αισθάνεται ασφαλές, προστατευμένο από τη στυγνή εκμετάλλευση. Και όχι μόνο!
    Όλο και περισσότερο στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης ο εργαζόμενος φεύγει από το βιομηχανικό μοντέλο και πηγαίνει στην δημιουργική καινοτομική προσφορά στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.
    Η αυξημένη παραγωγικότητα, λόγω της νέας τεχνολογίας και γνώσης, θα πρέπει να μεταφραστεί σε έμπρακτη αναδιανομή, συμμετοχή, λόγο στην παραγωγική διαδικασία, και βέβαια, αξιοπρέπεια για τον εργαζόμενο….

    Ιδου και το πλήρες κείμενο tτου λόγου του στην Βουλή για όσους θέλουν να ξέρουν την αλήθεια :

    http://www.matrix24.gr/2021/06/mitsotakis-me-to-nomoschedio-anametronte-i-dinamis-tis-pragmatika-proodeftikis-skepsis-me-tis-dinamis-tis-sintirisis/

  5. FEMA 9:51 17/06/2021

    ΠΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ !!!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΕΒΑ,ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ !!!

    ΚΑΙ ΤΟ ΖΑΒΟ,ΠΟΥ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑΣ ΕΞΟΧΑΣ

    ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΙΣ !!!

  6. Ο Τσίπρας έδειξε για μια ακόμη φορά εχθές στην Βουλή ότι στερείται αντιπολιτευτικού λόγου και καταφεύγει μόνιμα στην ένταση και στις ύβρεις. Είναι κάτι στο οποίο είναι δυνατός και σηματοδότησε τον δικό του αντιμνημονιακό αγώνα το 2012 που κατέληξε με την υπογραφή του δικού του τρίτου μνημονίου το 2015. Υπάρχουν άνθρωποι σαν την FEMA που είναι θαυμαστές του φασίστα Πολάκη. Ενός ελεεινού υβριστή ανθρώπου που εξευτελίζει το θεσμό του βουλευτή και τέτοιους σαν αυτόν έχει πολλούς τελικά ο ΣΎΡΙΖΑ. Εν ολίγοις και χθες όλοι μας είδαμε ότι ο ΣΎΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του βόθρου και κυριολεκτικά για τα σκουπίδια.

  7. Για τον Αρχηγό της Αξιωματική Αντιπολίτευσης κάπου διάβαζα ότι :
    “ ….. όσο εξελίσσεται σε συστημικό σαματατζή, τόσο θα πλήττεται η αξιοπιστία του.
    Σε λίγο θα τον ξεχωρίζουμε από τον Πολάκη μόνο από το μουστάκι….”,

    “…….Όταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης καταγγέλλει μίσος προς τους νέους από ένα αυταρχικό καθεστώς, υπαινισσόμενος και ότι πήγαν να τους φαρμακώσουν με ένα επικίνδυνο εμβόλιο, δεν μένουν και πολλά για να πεις. Απαντάς και του δίνεις πάσα για την επόμενη ατάκα που θα δώσει σε σένα την ευκαιρία για κάτι αντίστοιχο. Κάτι σαν τα ράλι Τσιτσιπά – Τζόκοβιτς. Τα συμβούλια του «Survivor» είναι πιο κόσμια από τις συνεδριάσεις της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών. Και για αυτό ο Τσίπρας έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Ναι, βέβαια, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Αυτό ξέρει, αυτό εμπιστεύεται. Ομως, όσο εξελίσσεται σε συστημικό σαματατζή, τόσο θα πλήττεται η αξιοπιστία του. Σε λίγο θα τον ξεχωρίζουμε από τον Πολάκη μόνο από το μουστάκι. Πηγή: Protagon.gr Άρθρο τ πιπεράτο , αλλά επίκαιρο και αντικειμενικό του Κωστα Γιαννακίδη .

  8. οκ 13:03 16/06/2021

    καλά τα λες – να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον μακαρίτη τον σύριζα…

  9. FEMA 12:39 16/06/2021

    ΠΡΟΣ ΟΚ

    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ !!!!

  10. οκ 10:14 16/06/2021

    σχετικά με το εμβόλιο, όποιος διαφωνεί από την επιτροπή, παραιτείται. Δεν λέει μετά, «εγώ σας τα λεγα»…

    αλλά όλοι τους κονομάνε γερά.

    στα άλλα νέα της ημέρας, η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα κατηγορεί το πρώην κόμμα της στο οποίο τονίζει ήταν γραμματέας της να πληρώσει τα χρέη του…!!

    ενώ ο κωμικός Ευκλείδης καλεί σε «δημοκρατική συγκυβέρνηση με ΚΚΕ κι Βαρουφάκη»…

    με αυτά κι μ αυτά η ΝΔ θα πάρει 40% κι πλέον στις εκλογές…

  11. Επικίνδυνος για όλους τους Έλληνες FEMA είναι ο Τσίπρας και οι οπαδοί του ΣΎΡΙΖΑ σαν εσένα. Άνθρωποι χωρίς μυαλό όπως εσύ που ανάθεμα και αν έχεις τελειώσει το Δημοτικό αγράμματη. Όταν μια χώρα χρεοκοπεί δεν δανείζεται και αυτό έγινε επί ημερών Τσίπρα. Και χρεοκόπησε την Ελλάδα ο γελοίος Τσίπρας μαζί με τον κουνιστό υπάλληλο του Σόρος τον Γιάνη Βαρουφάκη και έκλεισε τις τράπεζες στις οποίες οι κολλητοί του καθεστώτος ΣΎΡΙΖΑ όπως ο Λαζόπουλος έμπαιναν από την πίσω πόρτα. Κανείς δεν θα λογοδοτήσει όπως γράφεις, απλά γιατί στην Ελλάδα τα κόμματα και ειδικά το μόρφωμα του ΣΎΡΙΖΑ λειτουργούν σαν καμόρα και το ένα καλύπτει και ξεπλένει το άλλο. Άντε να βοσκήσεις στην Αυγή τώρα πρόβατο. Το σανό το δικό σου πάντως δεν θα το φάμε.

  12. FEMA 12:09 15/06/2021

    ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ Η ΛΙΝΟΥ ,ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΤΟ ΖΕΝΕΚΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ !!!

    ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ –ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ –ΞΕΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΖΕΝΕΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ–ΠΑΡΤΕ ΚΟΣΜΕ !!!

    ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Ο …ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ ΤΟΥ ΣΚΑΙ !!!

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ?

    ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ !!!!

    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ !!!

    ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ !!!

  13. FEMA 10:19 15/06/2021

    Ο ΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΔΙΑ ΓΥΜΝΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ !!!

    ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΕΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ(!) ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ !!!

    ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΟΙ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΙ ΔΙΑ ΓΥΜΝΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ !!

    ΠΟΣΟ ΠΗΓΕ ΤΟ ΜΑΛΛΙ –ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ –ΚΥΡΙΑΚΟ?

  14. FEMA 9:39 15/06/2021

    ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΓΙΔΙ–ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ

    ΕΠΙ ΤΣΙΠΡΑ–ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ

    ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ–ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !!!

    ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ–ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ?

  15. Ο ΣΎΡΙΖΑ χρεοκόπησε οικονομικά την πατρίδα μας το 2015, της αφαίρεσε το δικαίωμα να δανείζεται, την πρόδωσε και την γέμισε με αποβράσματα από όλο τον Ισλαμικό κόσμο. Το ότι ο Τσίπρας σαν πολιτικός είναι ένας τενεκές ξεγάνωτος το γνωρίζουν όλοι σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Το πόσο καλή ήταν η συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε κατ’ εντολή ΗΠΑ. Γερμανίας και Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης με το παχύδερμο τον Κοτζιά το είδαμε στο πρόσφατο ποδοσφαιρικό Αγώνα των Σκοπίων με την Αυστρία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπου στις μπλούζες των Σκοπιανών υπήρχε ,μόνο η λέξη Μακεδονία χωρίς κανένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Μόνο να εξαπατούν και να παραμυθιάζουν τον Ελληνικό λαό είναι ικανοί οι απατεώνες της Κουμουνδούρου.

  16. Στον κύριο εδώ, που αναφέρει ότι η ΝΔ ( ειδικά εκείνη του Κώστα Καραμανλή του άπραγου) η οποία μας έφερε την ανεπίσημη πτώχευση και τις μετέπειτα σωτήριες ενέργειες και προσπάθειες από την διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου (της περιόδου 2009 – 2011 ), η οποία απέτρεψε την επίσημη τοιαύτη……..,
    Εχω να υπενθυμίσω την ευθύνη για την συνέργια και σύμπλευση των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ , ή των ακροδεξιών χρυσαυγητών , που έκαναν τόσο καιρό αντιπολίτευση στην Αξιωματική,
    η οποία πολεμούσε τον Κωσταξκαραμανλησμό για τα “ greekonomics “ και τα παράφορα σκάνδαλα του .
    Να έλεγε κανείς οτι οι μετέπειτα του Γιώργου Παπανδρέου κόμματα και πρωθυπουργοί σταματησαν τα μνημόνια για να δανειστούμε ;
    Όχι ! Με χειρότερους του πρώτου μνημονίου όρους και ξεπούλημα του μέλλοντος μας ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ σε αλλά τρία μνημόνια και πάμε λέγοντας μέχρι και σήμερα ….
    Επομενως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπα σημερινά αποκόμματα της Βουλής πλην του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ που προσπαθεί να αλλάξει πρώτα τους ίδιους ( μέλη και φίλους του ) για ν.αλλάξουμε πολιτική νοοτροπία κατά την οποια δεν θα έχουμε εμείς οι πολίτες μόνον δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις προς την Δημοκρατια μας για να επέλθει Δικαιοσύνη για όλους , ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ τους ΙΣΧΥΡΟΥΣ και τους πλούσιους !

  17. Νικ 14:10 14/06/2021

    Καλά εσύ δεν πήρες χαμπάρι ότι η νέα δημοκρατία είναι το κόμμα που χρεοκόπησε τη χώρα; Και ότι είναι το κόμμα που βάσει σχεδίου καλλιεργεί συνεχώς την ένταση και σπέρνει τοξικότητα για να συγκρατήσει τα ακροδεξιά Ουγκάντα στο μαντρί; Σε ποια χώρα ζεις;

  18. FEMA 11:54 14/06/2021

    ΠΡΟΣ ΟΚ

    ΑΠΕΛΠΙΣΤΗΚΕΣ Ε?

    ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ !!!

    ΕΡΧΕΤΑΙ……

  19. Στον διχασμό και στην πόλωση θα καταφύγει ο Τσίπρας για να αλλάξει το κλίμα. Μην ξεχνά κανείς μας ότι ηγείται στο κόμμα της καταστροφής και του μπάχαλου. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι τελικά προαπαιτούμενο για να πάρουμε τα χρήματα από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης. Για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αυτός ο πολιτικός απατεώνας και για να κερδίσει λίγα ψηφαλάκια, είναι αποφασισμένος να τινάξει ακόμα και ολόκληρη την χώρα στον αέρα και να την οδηγήσει ξανά στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.

  20. οκ 10:15 14/06/2021

    good diplomacy εεε?!! που έλεγε κι σταλινικός Κοτζιάς.

    είδαμε τα αίσχη των Σκοπιανών που έχουν αποθρασυνθεί πλέον μετά την καταστροφική συμφωνία των πρεσπών.

    η κυβέρνηση δεν πρέπει να ψηφίσει τα διάφορα πρωτόκολλα μέχρι να βάλουν μυαλό.

    στα υπόλοιπα νέα της μέρας, οι συριζαίοι ως συνήθως βρίσκονται στον κόσμο τους ελπίζοντας σε δήθεν κοινωνική έκρηξη με αφορμή το εργασιακό.

    τέλος, προβλέπω ότι τον Σεπτέμβρη η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγαλώσει περισσότερο.

    για το κινάλ δεν συζητάω καν, να φύγει άμεσα η άχρηστη Φώφη

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.