ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος» - Μία μεγαλειώδης έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι μια ιστορική επέτειος για την αναγνώριση των αγώνων του ελληνικού λαού και την απελευθέρωση, αλλά και μια στιγμή αναστοχασμού για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

Το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Alpha Bank τιμούν αυτή τη σημαντική επέτειο, διοργανώνοντας μια μεγάλη έκθεση ιστορίας και τέχνης για τον απελευθερωτικό αγώνα και το νεότερο Ελληνισμό, με τίτλο «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος».

Με περισσότερα από 1.200 αντικείμενα και ένα μνημειώδη κατάλογο 1.218 σελίδων περνούν μπροστά από τους επισκέπτες 100 χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από το 1770 έως το 1870.

Η έκθεση «αφηγείται» τη μοναδική ιστορική πορεία προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους.  Από την προετοιμασία για τον Αγώνα, την κορύφωση με την Ελληνική Επανάσταση έως και τις πρώτες δεκαετίες ζωής του ελληνικού κράτους. Μέσα από έργα τέχνης, σπάνια ιστορικά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης ζωντανεύουν τρεις ιστορικές περίοδοι: η πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), ο πόλεμος της ανεξαρτησίας (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες ζωής του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870).

Ο κατάλογος της έκθεσης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα. Πολυτελή τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας από την προεπαναστατική περίοδο, κειμήλια πολέμου από τα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων, μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους, συνδυάζονται με έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα που μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης από τους νεότερους Έλληνες.

Σε μία τέτοια μεγαλειώδη έκθεση για μία επέτειο ορόσημο για όλους τους Έλληνες, η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε παρά να διατηρεί σημαντικό ρόλο, τιμώντας το ιστορικό και εθνικό της καθήκον.

Γιατί η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας είναι η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Είναι η ιστορία της πρώτης ελληνικής τράπεζας –που παράλληλα με την πορεία της Ελλάδας– θεμελίωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και ανέλαβε ένα διαχρονικά ιστορικό και θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας, συμπορεύτηκε με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία σε όλες τις καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές.

Σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής αξίας, η Εθνική Τράπεζα στέκεται αρωγός στην έκθεση «1821 ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ», προσφέροντας από το αρχείο της ιδιωτικής της συλλογής σημαντικά έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα, αλλά και ιστορικά κειμήλια.

Ειδικά για τους μικρούς επισκέπτες

Το ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση» ταξιδεύει τους μικρούς επισκέπτες στην περίοδο της γέννησης του ελληνικού κράτους μέσα από 21 αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες επιλεγμένες από το πλούσιο υλικό της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά».

Μάθετε περισσότερα για το σύνολο των επετειακών δράσεων που στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύοντας την ιστορική περίοδο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 εδώ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως το Νοέμβριο 2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.