ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Διαφωνώ με αυτό που λες, σε υπερασπίζομαι, αλλά…

Αίφνης, το γνωστό, από καιρό, μέτωπο φιλεμβολιαστών - αντιεμβολιαστών, που μέχρι τώρα εμφιλοχωρούσε μόνο ακαδημαϊκά στα επίσημα τραπέζια και τις κοινωνίες ανά την επικράτεια, θαρρείς, "στρατιωτικοποιήθηκε" απότομα και παρουσιάζεται, πλέον, σαν ένα κανονικό εμπόλεμο μέτωπο που, φευ, όπως και στις κανονικές μάχες, θα δώσει νέες ανθρώπινες απώλειες.

Η παραδοχή, τώρα, πως αυτή η μάχη θα δοθεί μεταξύ «στρατών» με διαφορετική αντίληψη περί τα της κοινωνίας και του Θεού, και μόνο δια της εμπειρίας, δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση. Το φαινόμενο θα μπορούσε, ίσως, υπό άλλες -κανονικές συνθήκες, να χαρακτηριστεί φαιδρό (με τους ανεγκέφαλους μελλοθάνατους στο δρόμο κι όλους τους άλλους απέναντι απ’ τον δρόμο), όμως, σε καμιά περίπτωση τούτη την ώρα, οι σκληροί χαρακτηρισμοί και οι αφορισμοί δεν βοηθούν καθόλου.

Η ιστορική φράση : «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά, θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του περίφημου Γάλλου φιλοσόφου, Βολταίρου* και επηρέασε εξαιρετικά τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις και εξελίξεις. Αυτή, λοιπόν, είναι η θεμελιώδης φράση - ίσως και απάντηση, που "πάει γάντι" στο θέμα που μας... καίει! Και πάνω σε αυτό πρέπει να εργαστούμε με περίσσια σύνεση και σωφροσύνη!

«Διαφωνώ (λοιπόν), σε αυτό που πιστεύεις και λες με τόσο θόρυβο, θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το πιστεύεις και να το λες»,... πλην, όμως, αν πρόκειται, σύμφωνα με ισχυρές και αδιάψευστες ενδείξεις, αυτό που πιστεύεις και λες να οδηγήσει σε όλεθρο, θα πρέπει να διακανονιστεί έτσι, ώστε, να το πιστεύεις και να το λες χωρίς να κινδυνέψει κανένας άλλος!

Κοντολογίς, η φαιδρότητα που φαίνεται να πλασάρεται ως σκιάχτρο ένθεν κακείθεν στο πεδίο της μάχης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί (από τους υπεύθυνους θεσμούς της πολιτείας) όχι με βία, βέβαια, αλλά με την πλήρη εκλογίκευση της κατάστασης πάνω στη βάση της παλιάς φράσεως του Βολταίρου. Και, ανεξάρτητα, πάλι, τι πιστεύουν όλοι... «ένθεν κακείθεν του πεδίου» θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων : Ουδείς σ' αυτή - τούτη την πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία που, άλλωστε, εξελίσσεται αιφνιδιάζοντας, δεν μπορεί να διεκδικεί την αυθεντία ως χάρη της γνώσης από την μια και μοναδική αλήθεια, αλλά, να συλλογιστεί σοβαρά ό,τι στο σημείο αυτό (σ.σ.: και στο μεταίχμιο) που έφτασε ο Κόσμος, όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Διότι, στις μέρες μας -τόσα χρόνια και αιώνες μετά τον Βολταίρο!-, δεν φτάνει μόνο να πιστεύεις, να λες και να κάνεις ότι θέλεις, αλλά, με μια περίσκεψη που μπορεί να είναι καθ' όλα υπεύθυνη κι ανθρώπινη, να προστατεύεις και να φυλάσσεις 100% (!), εκείνον που δεν λέει και δεν πιστεύει τα ίδια με σένα! Είναι δίκαιο, είναι σωστό και ο αυτοπεριορισμός (σαν συνθήκη λόγου και επιβίωσης πλέον) το καλύτερο όλων...

___________________________

* Τα λόγια ανήκουν στη βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν Μπίατρις Χολ και βιογράφο του Βολταίρου, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre και από γραμματικό - συντακτικό λάθος χρεώθηκε στον ίδιο τον Βολταίρο, γεγονός, για το οποίο η ίδια απολογήθηκε. Πάντως, τα λόγια της εκφράζουν αυθεντικά το λόγο του Βολταίρου που την συγκεκριμένη φάση, προσπαθούσε με «διάφορα» να σώσει τον φιλόσοφο Ελβέτιο από την πυρά...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.