ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς κατάφερε η Εθνική να τρέξει μία τόσο ανταγωνιστική διαδικασία;

Εθνική Τράπεζα: Γιατί θέλουν το Project Frontier οι servicers που βρίσκονται στην Ελλάδα;

Η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί τη μεγάλη τιτλοποίηση των 6 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier), χωρίς να κάνει carve-out το δικό της servicer, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 3 συστημικές.

Είναι κατανοητό ότι το Frontier των 6 δις δίνει την ευκαιρία σε όποιον servicer το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.)

Γι’ αυτό το λόγο, η Εθνική απευθύνθηκε στους 3 μεγάλους international servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, DoValue, Intrum, DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι όλοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία.

Ως εκ τούτου, η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές.

Το αποτέλεσμα των προσφορών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό και πέραν των προσδοκιών της Εθνικής, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής της απόφασης. Οι διαφορές μεταξύ των τιμών των δεσμευτικών προσφορών ήταν πολύ μικρές.

Τι άλλο, εκτός από την τιμή, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του σε μία τιτλοποίηση δανείων υπό το Πρόγραμμα «Ηρακλής»;

Σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση του προγράμματος «Ηρακλή», η τράπεζα που πουλάει τα δάνεια κρατάει σχεδόν όλο το senior note της τιτλοποίησης, το οποίο και φέρει τη σχετική εγγύηση του δημοσίου. Στην περίπτωση του Project Frontier αυτό είναι περίπου 3 δις. Για το λόγο αυτό, εκτός από το σχετικό «τίμημα» που θα λάβει από τον αγοραστή, εξίσου σημαντικό είναι o servicer που θα διαχειριστεί τα δάνεια μετά να πετύχει τις απαιτούμενες χρηματοροές για να εξυπηρετείται το senior note.

Εξίσου σημαντικά είναι τα νομικά έγγραφα, τα οποία εμπεριέχουν πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις για την τράπεζα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι στα νομικά έγγραφα καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πώλησης και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η διοίκηση της Εθνικής, μαζί με τους συμβούλους της (Morgan Stanley για την τιτλοποίηση, Clifford Chance και γραφείο Καρατζά για τα νομικά έγγραφα και Accenture για τη «μετάπτωση» των δανείων από το σύστημα της τράπεζας στο σύστημα του servicer) επεξεργάστηκαν με λεπτομέρεια τις προσφορές και στη συνέχεια έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, με συμμετοχή του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ.

Με απόφαση του ΔΣ τη Δευτέρα 19/7, και όπως είθισται σε αυτού του είδους τις συναλλαγές ως επόμενο βήμα, προκρίθηκε η κοινοπραξία της Bain/Fortress/Dovalue για να αρχίσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν μέχρι να κλείσει η συναλλαγή, καθώς οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου, και στη βάση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, το ΔΣ θα εξετάσει τις εξελίξεις.

Γιατί δεν πρέπει να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της συναλλαγής;

Όπως σε όλες τις συναλλαγές, πόσο μάλλον δε σε τέτοιου μεγέθους, με τόσο καλές προσφορές στο «τραπέζι» και σε αυτό το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον, το πιο σημαντικό για την Τράπεζα είναι να αποφευχθούν καθυστερήσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.