ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ακύρωσε τη σύμβαση JEDI με τη Microsoft, ύψους 10 δισ. δολαρίων

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ακύρωσε την κολοσσιαία σύμβαση, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε αναθέσει στη Microsoft για την ανάπτυξη του συστήματος αποθήκευσης δεδομένων στο διαδίκτυο (cloud), την οποία αμφισβητούσε η εταιρεία Amazon.

Το Πεντάγωνο ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας Microsoft Corp και Amazon.com είναι οι μοναδικοί πάροχοι που θεωρούνται «ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις» του έργου.

Η, ακυρωμένη πλέον, σύμβαση JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud), δεκαετούς διάρκειας, αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Πενταγώνου, με στόχο να καταστούν πιο τεχνολογικά ευέλικτες οι υπηρεσίες του. Η σύμβαση ανατέθηκε το 2019 στη Microsoft, όμως η Amazon την αμφισβήτησε, προσφεύγοντας στα δικαστήρια και υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε αντικατόπτριζε την αθέμιτη επιρροή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, που τότε ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, χλεύαζε δημοσίως τον Τζεφ Μπέζος, τον τότε πρόεδρο-γενικό διευθυντή της Amazon και επέκρινε κατ’ επανάληψη την εταιρεία. Τον περασμένο Απρίλιο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αρνήθηκε να απορρίψει την προσφυγή της Amazon.

Στην ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η σύμβαση αυτή «δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες του» κυρίως «λόγω της εξέλιξης των απαιτήσεων» και «της προόδου» που έχει επιτευχθεί στον τομέα. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι η νέα σύμβαση θα είναι ύψους «δισεκατομμυρίων δολαρίων», αποφεύγοντας όμως να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.