ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο φόβος του Κομφούκιου απέναντι στα πέναλτι

Άγνωστο γιατί, με την λήξη του EURO, ένα περίεργο ερώτημα επανέρχεται διαρκώς, ανεπίσημο κι επιτακτικό ταυτόχρονα. Γιατί να μην διεξαχθεί ένας παγκόσμιος τελικός του ποδοσφαίρου, αντί ο ψυχρός πόλεμος Αμερικής – Κίνας που μόλις άρχισε να μετατραπεί, ίσως στο κοντινό μέλλον, σε αναμέτρηση θερμή; Μα δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, χαμογελούν οι διπλωματικοί ειδήμονες κι οι διεθνείς αναλυτές, θυμίζοντας την προηγούμενη πυρηνική απειλή. Στο βιβλίο της σύγχρονης Ιστορίας, το ντέρμπι Δύση – Σοβιετική Ένωση έληξε, υποτίθεται, με σκορ 1 – 0. Θα επαναληφθεί, άραγε, επίσης δίχως απευθείας εχθροπραξίες;

Δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αστυνομεύει (τον πλανήτη), δεν στοιχηματίζει. Μεταξύ των μόνιμων μελών του, πλην ΗΠΑ και Κίνας, η Ρωσία, η Γαλλία και ό,τι απέμεινε ύστερα από το τέλος της αποικιοκρατίας, την παγκοσμιοποίηση, δύο παγκόσμιους πολέμους, την ψηφιακή επανάσταση και, πρόσφατα, την ολοκλήρωση του BREXIT. Όταν ο Σαίξπηρ έγραφε στην γλώσσα που ετοιμαζόταν να κατακτήσει τον πλανήτη, η Αγγλία δεν ήταν ακόμη κοσμοκράτειρα. Όπως δεν είναι πια σήμερα. Έχοντας προσθαφαιρέσει υπηκόους, τίτλους, συμμάχους κι εχθρούς, χώρες κι επωνυμίες (Κοινοπολιτεία, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο) στο στέμμα της, αρνούμενη να συμφιλιωθεί με την παρακμή της, επιμένει ν’ αυτοπροσδιορίζεται ως η πατρίδα του ποδοσφαίρου. Αλλ’ εάν η γλώσσα του εθνικού της ποιητή γνώρισε την μέγιστη εξάπλωση, η δραματική έκπτωση της ποιότητας, του πλούτου και της χρήσης της, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Ούτε στην Ιταλία ομιλείται η γλώσσα του Δάντη. Τα λατινικά, όπως και τα αρχαία ελληνικά, εξορίζονται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια, ως σύμβολα ενός πολιτισμού στον οποίο η «κουλτούρα της ακύρωσης» κι η πολιτική Ορθότητα έχουν κηρύξει ανηλεή πόλεμο. Πάντως, εάν αγνοήσουμε το γεγονός ότι κάποιο άθλημα, παρεμφερές με το σύγχρονο ποδόσφαιρο, ήταν δημοφιλέστατο στην Κίνα του 3ου π.Χ. αιώνα , κάτι παρόμοιο διαδόθηκε στ’ αγγλικά νησιά στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα διαφύλαξε ως Π.Ο.Π. τους Ολυμπιακούς, η Ρώμη την Αρένα και στο διάβα του χρόνου, από το ποδόσφαιρο των πανεπιστημίων ξεπήδησε το άθλημα της εργατικής τάξης, ακριβώς στην καρδιά της βιομηχανικής επανάστασης. Τι άλλο είναι ο «Μάκβεθ» από μιαν καθαρή υπόθεση σφετερισμού;

Παντού και διαρκώς, ήρωες – σφετεριστές, της εξουσίας και του πνεύματος, των μεγάλων τραγωδών και των ευγενών ιδεωδών, των εφευρέσεων και των παραδόσεων. Όσοι υποστήριξαν την Σκουάντρα Ατζούρα του Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν πρόλαβαν, ενδεχομένως, να θυμηθούν ή να πληροφορηθούν, έστω, πολλά από τα παραπάνω. Κατάλαβαν, όμως, την απόπειρα της αγγλικής κυβέρνησης ν’ ανακτήσει μέρος του χαμένου μεγαλείου για λογαριασμό μιας κοινωνίας που δείχνει αγκιστρωμένη σ’ υπερφίαλες εθνικές ψευδαισθήσεις, αγνοώντας πεισματικά ότι η «βιτρίνα» του πλούσιου πρωταθλήματος (όπου συμμετέχουν κορυφαίοι επαγγελματίες, προπονητές και ποδοσφαιριστές, από τους Κλοπ και Γκουαρδιόλα μέχρι τους Σαλάχ, Πογκμπά, Φερνάντες και Ντε Μπρόιν) δεν αντιστοιχεί υποχρεωτικά σ’ υψηλό επίπεδο της Εθνικής Αγγλίας, σ’ αντίθεση με το NBA, για παράδειγμα.

Κατά κάποιο τρόπο, Δάντης – Σαίξπηρ 1 – 0; Και χειρότερα, κι ας μην αποτυπώνεται στο σκορ. Ύστερα από τα εμετικά έκτροπα εντός κι εκτός Γουέμπλεϊ, όχι μόνον εξασθενεί η υποψηφιότητα της Αγγλίας για την διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030, αλλ’ αντίθετα ενισχύεται η ιταλική πρόταση. Επίσης, όπως κάθε θρίαμβος συγκεντρώνει αρκετούς μνηστήρες, σε περίπτωση ήττας όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, μην έχοντας δήθεν την παραμικρή σχέση με το ..έγκλημα. Ο Μπόρις Τζόνσον πήγε για (ξανθό) μαλλί και βγήκε ξυρισμένος, σαν κάθε τυχοδιώκτη κι ανιστόρητο πολιτικό του καιρού μας.

Στον αντίποδα, ο Κομφούκιος ατενίζει μ’ απόσταση αιώνων την συμπλήρωση των πρώτων εκατό (δύσκολων) χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Αν το παιχνίδι με την Αμερική οδηγηθεί στα πέναλτι, ίσως να τον θυμηθούν για την θέση του τερματοφύλακα. Ο φόβος ταιριάζει στον ρόλο, όχι στον ίδιο και στην φιλοσοφία του. Όσα κι αν είναι να συμβούν, έχει τον χρόνο με το μέρος του..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.