ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλαλούμ με τα μέτρα και τις αντιφατικές δηλώσεις για τις απολύσεις

Συναγερμός στο Μαξίμου για την… «κορωνο-Βαβέλ»

«Πονοκέφαλο» για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η «κακοφωνία» που παρατηρείται στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και της συμπολίτευσης γενικώς αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς δεν είναι λίγα όσα κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι σε λίγο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση θα έχει… πολύ σοβαρό πρόβλημα ως προς το να πάρει στα σοβαρά η κοινωνία τις διαβεβαιώσεις της.

Εξάλλου, αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη «Βαβέλ» που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την έναρξη του τέταρτου πανδημικού κύματος και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά ξεκινά πολύ νωρίτερα: η αντιπολίτευση, για παράδειγμα, υπενθυμίζει διαρκώς πόσες φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διαγγελματικού χαρακτήρα τηλεοπτικά του μηνύματα, έχει διαβεβαιώσει ότι «νικάμε την πανδημία» ή πως «βρισκόμαστε κοντά στο τέλος» ή ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι», για να διαψευσθεί πανηγυρικά από την ίδια την πραγματικότητα. Επί της ουσίας, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελάσσων αντιπολίτευση επιχειρούν να απαξιώσουν τον λόγο του ίδιου του πρωθυπουργού, αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα σημεία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να διαψευσθεί από την πραγματικότητα.

Παλινωδίες

Ωστόσο, πέραν αυτών, η Βαβέλ αφορά και την καθημερινή «μικροδιαχείριση» της πανδημίας, αλλά και της επιχείρησης πειθούς -ή πειθαναγκασμού- των πολιτών για να εμβολιαστούν. Για παράδειγμα, τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στην Μύκονο, με απολύτως «οριζόντιο» χαρακτήρα, ήρθαν να διαψεύσουν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δε θα λαμβάνονταν νέα… οριζόντια μέτρα, αλλά και πως «εφεξής δε θα την πληρώνει η οικονομία, αλλά οι ανεμβολίαστοι». Αυτό, άλλωστε, φαίνεται πως αποτέλεσε τον βασικό λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιμηκύνει χρονικά τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο -κι αυτό παρά το γεγονός ότι ουδείς πιστεύει πως μέσα σε… τέσσερα 24ωρα περιορίστηκε η διασπορά της πανδημίας στο «νησί των ανέμων».

Καρότο και μαστίγιο

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και το πολιτικό-κοινωνικό μέτωπο των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχουν πάρει πάνω τους την επιχείρηση… «τρομοκράτησης» των πολιτών ότι η συνεχιζόμενη άρνηση για εμβολιασμό θα επιφέρει απολύσεις, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Όσο, μάλιστα, κι αν το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει τους εν λόγω υπουργούς να λένε όσα λένε, προσδοκώντας ότι θα αποδώσει η τακτική του «καρότου και του μαστιγίου» (με το δίδυμο Βορίδη-Γεωργιάδη να ανήκουν, προφανώς, στην κατηγορία του μαστιγίου), τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο ρυθμός επίτευξης νέων ραντεβού για εμβόλια έχει υποχωρήσει ξανά, ενώ τα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων που φτάνουν σχεδόν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως η κοινωνία αντιδρά με θυμό, οργή και απογοήτευση στις καθημερινές δημόσιες «απειλές» των δύο κορυφαίων υπουργών προς όλους όσοι διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν. Εξάλλου, στο μέτωπο των αντιδρώντων έχουν προστεθεί και αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης, που θεωρούν ότι τέτοιου τύπου δημόσιες «απειλές» θα επισύρουν πολύ βαρύ πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση -ειδικά αν όντως αρχίσει στον ιδιωτικό τομέα ένας χορός απολύσεων σε βάρος των ανεμβολίαστων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου διαφοροποιήθηκε χθες, καθώς με συνέντευξή της χαρακτήρισε «άκυρη» και «καταχρηστική» κάθε απόλυση λόγω μη εμβολιασμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η κ. Ευθυμίου εκφράζει τους προβληματισμούς πολλών «γαλάζιων» συναδέλφων της, που φοβούνται ότι αν ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων προχωρήσει, τότε το φθινόπωρο και ο χειμώνας μπορεί να σημαδευθούν από κοινωνικές εκρήξεις, αλλά και ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε πολλούς χώρους εργασίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.