ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Όταν τα λέγαμε, εκείνοι κινητοποιούσαν ‘αγανακτισμένους’…

Αυτοψία στα καμμένα από το Κίνημα Αλλαγής

Στις περιοχές της Αχαΐας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν χθες Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να στείλουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της ανάγκης σοβαρού σχεδιασμού προς αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον. Αργότερα το απόγευμα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισκέφθηκε και την Βαρυμπόμπη, προκειμένου να δει από κοντά την καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά που ξεκίνησε την Τρίτη και έπληξε το Λεκανοπέδιο.

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καταγγέλλοντας παράλληλα της ‘επικοινωνιακή εικόνα’, όπως την περιέγραψε, του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται και προειδοποιώντας πως αυτή δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειές τους.

Στις δηλώσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε προφανές το ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις φετινές πυρκαγιές, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, αναρωτήθηκε αν είναι κάτι το πρωτοφανές αυτό που βιώνουμε όλοι πλέον ή είναι φαινόμενα για τα οποία κάποιοι είχαν προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια, και είχαν εισπράξει ειρωνικά σχόλια; «Μήπως δεν είχαμε μιλήσει από τις αρχές τις νέας χιλιετίας για την κλιματική κρίση; Μήπως, ακόμη και όταν την πόρτα μας χτύπησε η οικονομική κρίση, δέκα χρόνια μετά, δεν είχαμε πει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο; Ποια ήταν τότε, η απάντηση όσων άφησαν το Μάτι να καταστραφεί και να έχουμε πολλές δεκάδες χαμένες ανθρώπινες ζωές; Ποια ήταν τότε, η απάντηση όσων σήμερα παρακολουθούν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός προαναγγελθέντος φαινομένου; Πράσινα άλογα, ήταν η απάντησή τους. Και υπόγειες κινητοποιήσεις για συγκεντρώσεις δήθεν αγανακτισμένων», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, θυμίζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ όταν ο ίδιος προειδοποιούσε για όλα αυτά από την εποχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ακόμα το 2010. «Σήμερα τι λένε; Και μάλιστα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, αλλά με περισσή υποκρισία. Ότι ευθύνονται οι κλιματικές συνθήκες. Για να αποκρύψουν τις αδυναμίες μιας πολιτικής αντίληψης που εξακολουθεί να κοιτάζει στο παρελθόν», συμπληρώνει, τονίζοντας όμως ότι την ίδια ώρα που μιλούν για τα . ακραία φαινόμενα, δεν φαίνεται να έχουν πάρει το μάθημα, ώστε να σχεδιάσουν μια βιώσιμη επόμενη ημέρα. Αντ’ αυτού, όλα τα αντιμετωπίζουν με γνώμονα μια επικοινωνιακού τύπου αντίληψη για τα πράγματα, «ίσως γιατί κατανοούν ότι, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προκλήσεις των καιρών», όπως σημειώνει με νόημα.

«Η κυβέρνηση, η οποία τρέχει ασθμαίνουσα πίσω από τα μέτωπα των πυρκαγιών, που αφήνουν στο πέρασμά τους την καταστροφή, ας μην αφήσει και τους πληγέντες συμπολίτες μας στην τύχη τους. Αν δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον, ας μεριμνήσουν τουλάχιστον για τις ανάγκες των ανθρώπων που χτύπησαν οι φωτιές», καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας για το ελάχιστο που οφείλουν να πράξουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.