ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία

Άρχισε η δίκη για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι

Άρχισε σήμερα, λίγο μετά τις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) η δίκη για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες είχαν τραυματισθεί όταν ένοπλοι, οι οποίοι φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά, έβαλαν στόχο έξι μπαρ και εστιατόρια, την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και ένα στάδιο.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο 31χρονος Γαλλομαροκινός που πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό επιζών μέλος της ομάδας που φέρεται ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις, είναι μεταξύ των 20 ατόμων που δικάζονται. Η δίκη διεξάγεται στο Ειδικό Κακουργιοδικείο του Παρισιού και αναμένεται ότι θα διαρκέσει εννέα μήνες, έως τις 24 ή 25 Μαΐου 2022.

Οι επιθέσεις, οι οποίες ήταν οι χειρότερες τζιχαντιστικές επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος, είχαν πραγματοποιηθεί το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Όταν ο Αμπντεσλάμ κλήθηκε από το δικατήριο να δηλώσει την ταυτότητά του κατά την έναρξη της ακροαματικής συηνεδρίασης, εκείνος δήλωσε, «κατ' αρχάς θέλω να μαρτυρήσω ότι δεν υπάρχει Θεός άλλος από τον Αλάχ και ότι ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του», αναφέροντας την ομολογία της μουσουλμανικής πίστης.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το επάγγελμά του, απάντησε: «εγκατέλειψα κάθε επάγγελμα για να γίνω ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους».

Στα εδώλια των κατηγορουμένων, δίπλα στον Αμπντεσλάμ, έχουν πάρει θέσεις άλλοι δέκα άνδρες, που δικάζονται για συμμετοχή στις επιθέσεις και στη διάρκεια της δίκης θα παραμείνουν φυλακισμένοι σε φυλακές στην περιφέρεια του Παρισιού. Τρεις από τους κατηγορουμένους παραμενουν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Έξι άλλοι θα δικαστούν ερήμην.

Συνολικά 12 από τους 20 κατηγορουμένους διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.