ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός

Γαλλία: Από σήμερα το υγειονομικό πάσο είναι υποχρεωτικό και για τους εφήβους 12 -17 ετών

Αν και μέχρι τώρα εξαιρούνταν από το μέτρο, οι έφηβοι ηλικίας 12 με 17 ετών στη Γαλλία θα πρέπει από σήμερα να επιδεικνύουν το υγειονομικό τους πάσο προκειμένου να συμμετάσχουν σε πολλές δραστηριότητες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση της covid-19.

Το μέτρο ισχύει για τους ενήλικες Γάλλους εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Πρέπει να επιδεικνύουν τακτικά το πάσο τους με τη μορφή ενός κωδικού QR, προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19, ότι έχουν νοσήσει ή ότι διαθέτουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Από σήμερα και οι έφηβοι θα είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν το υγειονομικό τους πάσο προκειμένου για παράδειγμα να πάνε σε ένα εστιατόριο, να πάνε στον κινηματογράφο ή στην πισίνα ή να κάνουν ένα ταξίδι με το τρένο.

Δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα θα ισχύσει η υποχρέωση αυτή. Αν και η επιδημία του κορονοϊού μοιάζει να βρίσκεται σε ύφεση στη Γαλλία από τον Αύγουστο, η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοσχέδιο που θα παρατείνει τη χρήση του υγειονομικού πάσου μετά τις 15 Νοεμβρίου. Το Παρίσι θέλει “ να διατηρήσει τη δυνατότητα” η υποχρέωση αυτή να επεκταθεί “ ως το καλοκαίρι” του 2022, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Οι έφηβοι μέχρι τώρα δεν ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν υγειονομικό πάσο διότι ο εμβολιασμός τους είχε αργήσει να ξεκινήσει. Οι υγειονομικές αρχές επέτρεψαν μόλις τον Ιούνιο στους ανήλικους 12 με 17 ετών να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

Πλέον όμως σχεδόν τα δύο τρίτα των εφήβων είναι πλήρως ανοσοποιημένοι, ενώ συνολικά το 84% του πληθυσμού της Γαλλίας, που μπορεί να εμβολιαστεί, το έχει πράξει.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει κι άλλο την ανοσοποίηση των ανηλίκων οργανώνοντας μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εκστρατείες εμβολιασμού στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και αυτές δεν φάνηκε να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς χορηγήθηκαν λιγότερες από 30.000 δόσεις.

Ο εμβολιασμός των ανηλίκων είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και ένα από τα βασικά θέματα διαμαρτυρίας στη διάρκεια των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Γαλλία κατά του υγειονομικού πάσου. Ωστόσο ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτές. Το προηγούμενο Σάββατο περίπου 64.000 άνθρωποι πήραν μέρος σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία, έναντι 237.000 στο απόγειο του κινήματος, στις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση εξάλλου έχει κάνει και κάποιες υποχωρήσεις για τους ανήλικους, οι οποίοι αντίθετα με τους ανεμβολίαστους ενήλικους, θα εξακολουθήσουν να μπορούν να κάνουν δωρεάν μοριακά τεστ μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.