ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη για τέσσερις στην Κεντροαριστερά

Υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Καστανίδης

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ο Χάρης Καστανίδης, αποτελώντας πλέον τον τρίτο μνηστήρα για την θέση της Φώφης Γεννηματά.

Έτσι, μετά την ανακοίνωση του κορυφαίου στελέχους του κόμματος, τον προεδρικό θώκο της Χαριλάου Τρικούπη θα διεκδικήσουν τέσσερις υποψήφιοι: η νυν πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης.

Ιδεολογική πλατφόρμα

Σημειωτέον ότι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ συνόδευσε την υποψηφιότητά του και με μία σύντομη δήλωση ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου, που δείχνει πώς θα κινηθεί ο ίδιος και τί σηματοδοτεί η υποψηφιότητά του. Μεταξύ άλλων, ο Χάρης Καστανίδης υποστηρίζει ότι «στη μεγάλη αυτή παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που άλλαξε τη μοίρα της χώρας και των πολιτών της, δεν ταιριάζει η κατήφεια ενός ισχνού παρόντος».

Αναλυτικά, η δήλωση Καστανίδη έχει ως εξής:

«Υπάρχουν εποχές που τα σύνορά τους μετατοπίζονται πιο κοντά στους ανθρώπους και τις ελπίδες τους. Και γίνεται η ζωή τους καλύτερη και δικαιότερη.

Στην πατρίδα μας, τέτοια άλματα προόδου συνδέθηκαν πάντοτε με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που στα χρόνια της μεταπολίτευσης πήρε το όνομα, τα χρώματα και τη φωνή του ΠΑΣΟΚ.

Στη μεγάλη αυτή παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που άλλαξε τη μοίρα της χώρας και των πολιτών της, δεν ταιριάζει η κατήφεια ενός ισχνού παρόντος. Δεν της ταιριάζει να ζει ανάμεσα στην ανάμνηση ενός λαμπρού παρελθόντος και στη σημερινή μελαγχολία των χαμηλών προσδοκιών.

Είναι ανάγκη να ξαναβρεί την ψυχή της, την ταυτότητά της και τον βηματισμό της, να ξαναγίνει μεγάλη, γιατί μόνο έτσι θα βρουν και τον δικό τους βηματισμό προς το μέλλον η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Η απόφασή μου να διεκδικήσω την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αυτή την επιδίωξη υπηρετεί. Είναι και το προσωπικό μου χρέος απέναντι στην παράταξη που φιλοξένησε τα πιο ευγενικά όνειρα διαφορετικών γενεών».

Η πορεία του Καστανίδη

Σημειωτέον ότι ο Χάρης Καστανίδης έχει μία πολύ πλούσια πολιτική πορεία, καθώς εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1981, ως ο νεαρότερος της Βουλής, αφού ήταν μόλις 25 χρόνων.

Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Καστανίδης, βουλευτής της Ενωσης Κέντρου στην Κοζάνη πριν τη δικτατορία. Ο Γεώργιος Καστανίδης χάθηκε νωρίς, ταλαιπωρημένος από την υγεία του μετά από συνεχείς διώξεις, εξορία και δύο στρατοδικεία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Μητέρα του η δασκάλα Ελένη Ξιφιλίδου. Ο Χάρης Καστανίδης σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο.Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια του ποινικού δικαίου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Συμεωνίδου και έχουν δύο κόρες.
Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 1974 μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Υπήρξε από τα ηγετικά στελέχη του φοιτητικού κινήματος την περίοδο της μεταπολιτευτικής έκρηξης και της αποχουντοποίησης. Επικεφαλής του κινήματος στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, από τις τάξεις της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Έχει διατελέσει υπεύθυνος για θέματα ιδεολογίας και διαφώτισης στη Νομαρχιακή Επιτροπή πόλης Θεσσαλονίκης, πριν την εκλογή του ως βουλευτή το 1981. Όπως προαναφέρθηκε, εκλέγεται βουλευτής της πρώτης Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης συνεχώς από το 1981, όταν εξελέγη για πρώτη φορά σε ηλικία 25 χρονών. Υπηρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1984.

Οι κυβερνητικές θέσεις

Ο Χάρης Καστανίδης διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών την περίοδο 1985 – 1986 σε ηλικία 29 ετών. Υφυπουργός Παιδείας για μικρό χρονικό διάστημα το 1988, ενώ συμμετείχε στην τελευταία Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Με την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργού, ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών στις 22/1/1996 έως 2/9/1997 οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του. Από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι τις 4 Ιουλίου 2003 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Από 7/7/2003 έως 7/3/2004 διετέλεσε Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης. Από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2008 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Από τον Απρίλιο του 2008 διετέλεσε Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών και Συντονιστής των Πολιτικών Εκπροσώπων του Κινήματος. Από τις 7 /10/2009 έως 16/06/2011 διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τις 21 Ιουνίου 2011 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών. Από τις 14 Μαρτίου 2012, ημέρα ίδρυσης της “Κοινωνικής Συμφωνίας”, μέχρι τις εκλογές της 5ης Μαΐου 2012 ήταν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του νέου κόμματος. Από το θέρος του 2012 και ύστερα δεν έχει καμία συμμετοχή στα όργανα διοίκησης και τη λειτουργία της «Κοινωνικής Συμφωνίας». Από τον Ιανουάριο του 2015 συμμετέχει στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ), το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την Κίνηση της Ανανεωτικής Αριστεράς και ανεξάρτητες σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις δημιούργησαν το Κίνημα Αλλαγής. Από τον Ιούλιο του 2019 είναι και πάλι Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. @ K
    ΕΙναι το “Κ “ που χρησιμοποιείς για ψευδώνυμο το ΚΩΣΤΑΚΑΡΑΜΝΛΗΣΜΟΣ ;
    Αυτό που εννοείς όταν μας λες (μεταξύ των όσων πράγματι σωστών περί του εντίμου και προοδευτικού Χάρη Καστανίδη ) ότι η υπόθεσης της Siemens μας έφερε την πτώχευση ;

    ΓΙα τα σκάνδαλα τα χρέη , τα ελλείμματα στην περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή δεν έχεις να πεις τιποτε , αγαπητέ μου ;
    Τι σόι Συμπερασμα είναι αυτό που βγάζεις και το ανακατεύεις μάλιστα με την πράγματι ηθικότατη στάση του Καστανίδη εδώ και πάντα στην ζωή του , ακόμη και αυτήν του πατέρα του στην πολιτική τους καριέρα .
    Η χρεοκοπία μας έχει ονοματεπώνυμο και προήλθε από τον Κώστα Καραμανλή. Της ΝΔ ,
    την οποία συγοντάρηζε ο ΣΥΡΖΑ τοτε .
    Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα που τότε έκανε αντιπολιτευυση στην Αντιπολιτ3υση . Του ΠΑΣΟΚ.

  2. K 14:43 06/09/2021

    Είναι ένας από τους πιο έντιμους και σοβαρούς πολιτικούς όλων των εποχών. Ένας άνθρωπος που τα πιθανά ελαττώματά του είναι πολύ λιγότερα από τα αποδεδειγμένα προτερήματά του. Όποιος θέλει ακεραιότητα, αξιοπρέπεια, εργατικότητα, δημοκρατικό πνεύμα θα επιλέξει τον Χάρη Καστανίδη! Να συμπληρώσω στο άρθρο σας ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 2/9/1997 επειδή δεν δεχόταν να «λαδωθεί» από τη Siemens. Έτσι στη θέση του τοποθετήθηκε ο Τάσος Μαντέλης, ο οποίος είναι επίσημα (με δικαστική απόφαση) ο πρώτος πολιτικός που αποδείχθηκε ότι «λαδώθηκε». Εδώ θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες και από τον Σημίτη, ο οποίος ως Πρωθυπουργός αντικατέστησε έναν έντιμο και ικανό υπουργό με έναν διεφθαρμένο και στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στο τεράστιο σκάνδαλο Siemens, για το οποίο ακόμη και σήμερα δεν μάθαμε ποιοι έφαγαν τόσα λεφτά και οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία. Ποιος του έδωσε εντολή να το κάνει; Ποιος κυβερνούσε την Ελλάδα επί Πρωθυπουργίας Σημίτη; Ποιος κυβερνάει ακόμη και σήμερα την Ελλάδα και προστατεύει αυτούς που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία και τους Γερμανούς (ή και άλλους) συνεργάτες τους; Χάρη Καστανίδη έχεις υποχρέωση στον εαυτό σου και στους Έλληνες πολίτες να ζητήσεις διερεύνηση του σκανδάλου Siemens, ώστε να μάθουν όλοι ποιοι ήταν αυτοί που λαδώθηκαν, ακόμη και αν έχουν παραγραφεί οι ποινικές ευθύνες. Απαιτώ ως πολίτης να ξέρω ποιοι ήταν οι απατεώνες που με οδήγησαν στο να χάσω σε 2 χρόνια το 50% του εισοδήματός μου και να καταστραφεί η κοινωνία μας. Θέλω να το ξέρω, ακόμη και αν αυτοί δεν είναι ενεργοί πολιτικοί, ακόμη και αν δεν ζουν!

  3. Δαν 15:42 01/09/2021

    Σοβαρός καί αξιοπρεπής.
    Μέ αψεγάδιαστη πολιτική διαδρομή.
    Μέ αταλάντευτες δημοκρατικές αρχές.
    Είναι ό μόνος πού μπορεί νά διασώσει
    τήν χειμαζόμενη παράταξη του.
    Μέ τό καλό.

  4. Λίλιθ 14:06 01/09/2021

    Καλή επιτυχία!

  5. To πρώτο γενναίο βήμα μπροστά έγινε από έναν γενναίο , τίμιο και προοδευτικό πολιτικό να επαναφέρει το ήθος στην πολιτική, μαζί και τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία μας .
    Πολλοί σαν εμάς της βάσης αποκτούμε δράση και σκοπό με αφοσίωση για τους πολιτικούς σκοπούς της παράταξης μας που είναι για το γενικό καλό του τόπου μας, την πράσινη Ανάπτυξη με πρόοδο για όλους
    και δικαιωσυνη για τους αδικημένους Έλληνες πολίτες και μόνιμους νόμιμους κατοίκους της χώρας μας .
    Χωρίς προσωπικά ανταλλάγματα και με το οριστικό τέλος των ρουσφετιών στα ειδικά συμφέροντα που δημιουργούν την δυστυχία των καιρών μας .
    Καλή επιτυχία κ. Καστανίδη !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.