ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΝ Ο ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ...

Μετά το 2018 ο φετεινός Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος για τον Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά τα προβλήματα βρίσκονται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση. Τόσο πέρσι όσο και πρόπερσι ο ερχομός του Φθινοπώρου είχε πολλά ...βροχές για την Κουμουνδούρου. Η εσωστρέφεια, οι αρνητικές δημοσκοπήσεις, το ισχυρό αντισυριζα μέτωπο, τα "40άρια" του Μητσοτάκη ήταν καρφιά στο ασθενικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν όλοι προέβλεπαν μια "δεύτερη άνετη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, όποτε κι αν στήνονταν οι κάλπες", και προεξοφλούσαν μια "σίγουρη οκταετία του Κυριάκου". Τα σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαύρα, μαύρα σαν καλιακούδα: Από επιστροφή στο 3% μέχρι αναζήτηση του διαδόχου του Τσίπρα προέβλεπαν οι "προφήτες της συμφοράς", όπως αποκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορισμένους δημοσκόπους και δημοσιολογούντες.

Τώρα, όπως μάς λέει στενός συνεργάτης του Αλέξη, "είναι ο Μητσοτάκης αυτός που έχει χάσει την μπάλα". Βεβαίως, παραδέχεται ότι "ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι θα την πάρει οπωσδήποτε ο Τσίπρας". Μέλλει να αποδειχθεί. Και χρειάζονται πολλά να γίνουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική να έχει γυρίσει το παιχνίδι. Είτε ερχόμενος πρώτος, έστω και με μια ψήφο διαφορά όπως είναι το σύνθημα με το οποίο θα πορευθεί εφεξής η Κουμουνδούρου είτε η απόσταση από τη ΝΔ, σε περίπτωση που είναι αυτή πρώτο κόμμα, να είναι 2-3 μονάδες, ώστε οι επόμενες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, να είναι αμφίρροπο ντέρμπι. Πάντως, την αισιόδοξη αυτή προσέγγιση δεν την ενστερνίζονται όλοι στην Κουμουνδούρου. Με βάση και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, φανερών και μυστικών, η διαφορά για μεν τα κυβερνητικά στελέχη παραμένει διψήφια, κοντά στο 10%, για δε της αντιπολιτεύσεως έχει μειωθεί στο 8%, με τάση περαιτέρω συρρίκνωσης. Υπάρχουν όμως και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που δεν ανήκουν κατ' ανάγκην στην Ομπρέλα- οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένα ακόμη και με τη διαφορά στο 8%. "Με αυτή τη διαφορά (8%) χάσαμε τις εκλογές. Δηλαδή, μετά από δύο χρόνια βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο και πρέπει να είμαστε ευτυχείς;" αναρωτιούνται. Και συμπληρώνουν: "τι άλλο πρέπει να συμβεί στην κυβέρνηση για να επωφεληθεί η αντιπολίτευση; Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, οι ποινές στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τινάζει στον αέρα το ΕΣΥ, κάηκαν 1.200.000 στρέμματα, 40.000 μαθητές "κόπηκαν" από τα πανεπιστήμια, το επιτελικό κράτος απέτυχε, ο Μητσοτάκης με τα "Αποστολικά" έδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό, τι άλλο πρέπει να γίνει για να προηγηθούμε στις δημοσκοπήσεις;".

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται είναι μήπως οι πολίτες αργά αλλά σταθερά αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τα κόμματα και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ηγετικές προσωπικότητες που με τη συνδρομή μιας επιτελικής, και με τεχνοκρατικές ικανότητες, ομάδας υπόσχονται την επίλυση των οξυμμένων κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων. Η προσέγγιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται δύο σχολές σκέψης, και αντίστοιχης συμπεριφοράς, στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μία που υποστηρίζει πως ο Τσίπρας πρέπει να σταματήσει να ασχολείται τόσο πολύ με τα κομματικά και να αρχίσει να συγκροτεί, όπως και ο Μητσοτάκης, ομάδες "κυβερνώσας αντιπολίτευσης" με νέους ανθρώπους, των οποίων τα βασικά προσόντα δεν θα είναι τα κομματικά ένσημα, αλλά οι πολιτικές ευαισθησίες, η επιστημονική γνώση και οι τεχνοκρατικές δεξιότητες. Και η άλλη που επιμένει στον παραδοσιακό τρόπο πολιτικής δράσης, με την ενίσχυση του κόμματος -και ιδιαίτερα των αριστερών χαρακτηριστικών του- ως πρώτης προτεραιότητας καθήκον.

Οι πρώτοι υποστηρίζουν πως "το επιτελικό κράτος με τον τραγέλαφο του ανασχηματισμού, τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τους λανθασμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημία του covid-19, έχει πληγωθεί" και είναι απαραίτητο ο Τσίπρας "να αναδείξει το δικό του επιτελικό σχήμα με τους ικανούς, τους άριστους, τους πρώτους, με τους οποίους μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά και να επιλύσει τα αυξανόμενα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων". Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν "δεν είναι μόνον ο Μητσοτάκης με το επιτελικό κράτος, είναι και ο Σημίτης με τους εκσυγχρονιστές, ο Γιώργος Παπανδρέου με τους αποκαλούμενους κηπουρους, που δείχνουν ότι η διακυβέρνηση για να κερδηθεί χρειάζεται διακριτή και επιτελική ομάδα γύρω από τον αρχηγό". Οι δεύτεροι διατείνονται πως "δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι ριζοσπαστικές πολιτικές και οι συμμαχίες, με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, που μπορούν να ξαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία". Και οι μεν και οι δε συμφωνούν πάντως ότι η τακτική του ώριμου φρούτου δεν είναι τελεσφόρα. "Ο Μητσοτάκης, παρά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της κυβέρνησης, δεν θα πέσει μόνος του, πρέπει να τον ρίξουμε", υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης. Μ' αυτή τη γραμμή εξάλλου θα πορευθεί εφεξής και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συναίνεση πάει στην άκρη και μετά από τη ΔΕΘ, το "σκληρό ροκ", που λεκτικά θα φθάνει μέχρι και τον "ανένδοτο" (η δήλωση περί απόπειρα εξαγοράς και αποστασίας του Αποστολάκη μάς προετοιμάζει για την ανενειρήνευτη αντιπολίτευση που έρχεται), θα χαρακτηρίζει την τακτική της Κουμουνδούρου μέχρι και τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσίπρας ρίχνει το σύνθημα: "έξι μήνες ζωής απέμειναν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη". Μπορεί να μην το πιστεύει, αλλά θέλει αφενός να κρατάει το δικό του "στράτευμα" σε εγρήγορση και αφετέρου να διευρύνει τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στα δεξιά της ΝΔ με τα κόμματα του Βελόπουλου, του Τράγκα και του Φαήλου Κρανιδιώτη. Επιπροσθέτως, στέλνει μήνυμα, όπως μάς λένε συνεργάτες του, και στα επιχειρηματικά συμφέροντα ότι "πλέον δεν θα είναι μόνος ο Μητσοτάκης στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, είμαι και 'γω εδώ, αφού τα προβλήματα του πρωθυπουργού θα μεγαλώνουν και η φθορά της κυβέρνησης θα οδηγήσει, το αργότερο μέχρι την Άνοιξη, στις κάλπες". Και φυσικά απευθύνεται και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα το ΚΙΝΑΛ. "Αν στόχος σας είναι η διακυβέρνηση και εξουσία αυτή δεν περνάει από τον Μητσοτάκη, αλλά μέσα από τη συνεργασία μαζί μου".

Δεν είναι πάντως λίγοι αυτοί, που, και στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν την γρήγορη στροφή του Τσίπρα από την καλοκαιρινή συναίνεση στον ανενειρήνευτο πόλεμο του Φθινοπώρου. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι τα "Αποστολικά" ήταν αυτά που έκαναν τον Τσίπρα να συνειδητοποιήσει ότι "ο Μητσοτάκης παρά τα όσα δημοσίως υποστηρίζει, η κίνηση με την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη υπαγορεύθηκε πρωτίστως από την ανάγκη να κάνει ρούμπο στον Τσίπρα, παρά να δημιουργήσει έναν διακομματικό μηχανισμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών". Φέρνουν μάλιστα, ως παράδειγμα, τη συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή και κατά την οποίαν ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει τη δημιουργία ανεξάρτησης αρχής, όπως πρότεινε ο Τσίπρας και είχε δηλώσει, ορθά κοφτά, ότι η πολιτική προστασία ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Η συνειδητοποίηση λοιπόν εκ μέρους του Τσίπρα ότι η γραμμή της συναίνεσης βοηθάει τον Μητσοτάκη και όχι τον ίδιον είναι αυτή που τον έκανε να μεταβάλει γνώμη για την ένταξη ενός πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε αυτό φαίνεται ότι τον βοήθησε η ...Αίγινα. Ναι, ναι η Αίγινα. Είχε πάει από την Κυριακή στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη για να γιορτάσουν τη Δευτέρα μαζί (και με Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστο Σπίρτζη) την ονομαστική γιορτή του εξ απορρήτων και διαχρονικά πιο κοντινού του συνεργάτη.

Οι συζητήσεις των τεσσάρων για τις πολιτικές εξελίξεις, τον ανασχηματισμό και την "παγίδα που του στήνει ο Κυριάκος με τον Βαγγέλη, ο οποίος μετά το υπουργείο Άμυνας έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Coral, εταιρείας συμφερόντων Βαρδινογιάννη" φαίνεται πως τον έπεισαν. Και την Τρίτη το πρωί, που γύρισε στην Αθήνα, έδωσε εντολή να εκδοθεί η σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβερνήσεως και να υπάρξει, από τους υπευθύνους του γραφείου τύπου της Κουμουνδούρου, η (ακόμη πιο σκληρή) διαρροή κατά του Αποστολάκη. Η μετέπειτα υπεράσπιση του ναυάρχου, του ήθους και της εντιμότητάς του, μάλλον δεν ωφέλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ αφού η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι υπήρξε κάποια παρασκηνιακή διαβούλευση για πρόσωπο κοινής αποδοχής στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Αυτό δηλαδή που ήθελε να αποφύγει ο Τσίπρας εξαρχής και το οποίο του επισημάνθηκε και από άλλους συνεργάτες του. Ό,τι δηλαδή η γραμμή της συναίνεσης, εφόσον επικυρώνονταν και με την υπουργοποίηση Αποστολάκη, θα δημιουργούσε την αίσθηση, ιδίως στους πολίτες της Αριστεράς, ότι η αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη είναι ένα είδος εσωκομματικού καυγά.

Αυτή η αίσθηση θα μπορούσε να γίνει εδραία πεποίθηση εφόσον ο Τσίπρας συνέχιζε την μετριοπαθή και κεντρώα γραμμή της συναινετικής και δημιουργικής αντιπολίτευσης, όπως του προτείνουν ορισμένοι συνομιλητές του από το χώρο της πολιτικής επικοινωνίας, αλλά και αρκετοί δημοσιολογούντες, προερχόμενοι από την κεντροαριστερά. Και γι' αυτό το κάψιμο των γεφυρών της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση αποτελεί στρατηγική επιλογή, η οποίαν καθημερινά θα γίνεται εναργέστερη. Βεβαίως, για να ευδοκιμήσει πολιτικά και εκλογικά θα χρειαστούν ακόμη και πιρουέτες καλού χορευτή αφού θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην υπευθυνότητα και τον ριζοσπαστισμό, το αριστερό και το κεντρώο, το πατριωτικό και το αντεθνικιστικό, τον κυβερνητισμό και την αντιπολίτευση, τον δικαιωματισμό και το σφράγισμα των συνόρων. Οι ισορροπίες, όπως παραδέχονται και συνεργάτες του, είναι όντως λεπτές, αλλά η πολιτική εκτός των άλλων είναι και η τέχνη της εξισορρόπησης συμφερόντων.

Επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να τονώσει έτι περαιτέρω τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, τα οποία αδυνάτισαν με την εκλογική ήττα του 2019 και την (ανεξήγητη για πολλούς) επιμονή που επιδεικνύει σε συμπεριφορές στελεχών του και πρωτίστως του Παύλου Πολλάκη, ο οποίος συνεχώς φροντίζει να διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή. Τελευταίο παράδειγμα η υπεράσπιση του αντιεμβολιαστή γιατρού Κούβελα, στο όνομα δήθεν της ελευθερογνωμίας, και η ταύτισή του με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Γιαννάκο, που αρνείται την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών όταν η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του εμβολιασμού και της επιβολής ποινής (όχι με διαθεσιμότητα, αλλά με την πληρωμή από την τσέπη τους δύο υποχρεωτικών μοριακών τεστ (PCR) κάθε εβδομάδα) σε όσους από το υγειονομικό προσωπικό αρνούνται να εμβολιαστούν. Κατά τα άλλα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου αποφασίστηκε, και υποτίθεται συμφώνησε και ο Πολλάκης, πως είναι η τελευταία φορά που γίνεται ανεκτή η διαφοροποίηση του βουλευτή Χανίων και πρώην υφυπουργού Υγείας.

Ενδεχομένως, αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι εισηγούνται στον Τσίπρα την απομάκρυνση Πολλάκη, ως θεαματική κίνηση πριν τη ΔΕΘ, που εκτός από το μήνυμα που θα σταλεί στους εσωκομματικούς αντιπάλους θα τονώσει και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Τσίπρα στην κοινωνία. Δύσκολα βέβαια θα το αποτολμήσει ο Τσίπρας. Όμως ο ίδιος και οι συνεργάτες του ψάχνουν μια θεαματική κίνηση, τις αμέσως προσεχείς ημέρες και ιδιαίτερα στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην ομιλία Μητσοτάκη και τη δική του στη ΔΕΘ, για να αλλάξει το κλίμα, που (πιθανολογείται ότι) θα δημιουργήσει η ομιλία Μητσοτάκη για μείωση φόρων, μεγάλες επενδύσεις και οικονομική ανάκαμψη. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως ο τραγέλαφος του ανασχηματισμού με τον Αποστολάκη και η ενίσχυση των (ακρο)δεξιών χαρακτηριστικών της κυβέρνησης -με την υπουργοποίηση, μετά τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, και του τρίτου πολιτικού τέκνου του Γιώργου Καρατζαφέρη, του Θάνου Πλεύρη- δεν είναι αυτά που ενδιαφέρουν τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες το Μαξίμου, μεγάλο ποσοστό των πολιτών όχι μόνον δεν γνώριζε για το φιάσκο με τον Αποστολάκη, αλλά ούτε ήξερε ότι έγινε ανασχηματισμός!

Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του ξέρουν ότι αυτά που απασχολούν τους πολίτες είναι τα προβλήματά τους και ο φόβος τους είναι για την έξαρση της πανδημίας. Επίσης γνωρίζουν ότι ψηλά στις προτεραιότητες τους είναι η οικονομική και εργασιακή τους ανασφάλεια και όχι αν έγινε πάλι υπουργός ο Θεοδωρικάκος, έφυγε ο Χρυσοχοΐδης και έστειλαν για τουρισμό τον Κικίλια. Από αυτά θα κριθεί και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Απείρως πιο σημαντικό θέμα από τα "Αποστολικά" είναι οι αναμενόμενες αυξήσεις στη ΔΕΗ, το ψωμί, τον καφέ και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, για τα οποία ο τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή. Αν όντως αυξηθεί το "καλάθι της νοικοκυράς" κατά 20%, όπως ορισμένοι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν τότε τον Μητσοτάκη δεν θα τον ρίξουν ο Τσίπρας και ο Φίλης, αλλά οι αυξήσεις στο ψωμί, στους καφέδες, στο ηλεκτρικό, στα είδη πρώτης ανάγκης. Η αύξηση στο πιτόγυρο, το φρέντο και την τυρόπιτα θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση απ' ότι η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ο σουπερμαρκετάς, ο χασάπης, φούρναρης, ο τυροπιτάς, ο καφετζής είναι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι από τον Σπίρτζη, τον Πολλάκη, τον Τζανακόπουλο, την Γεροβασίλη και την Μαριλίζα. Όπως σημαντικά για τις πολιτικές εξλίξεις -εκτός της (αναμενόμενης) ακρίβειας- είναι και τα θέματα του ασφαλιστικού, της Παιδεία, της εργασίας, για τα οποία ο Τσίπρας έχει πει ότι θα καταργήσει τους νόμους που ψήφισε η ΝΔ. Ενδεχομένως, αυτός είναι ο λόγος που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και σε αναζήτηση στελεχών από το χώρο των δημοσκοπήσεων και της πολιτικής επικοινωνίας: να περάσει καλύτερα τις θέσεις της -μέσω και των Μήντια- στους ψηφοφόρους. Και προφανώς αυτά τα θέματα θα συζητήσει, τις επόμενες ημέρες στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης με τους συντρόφους του...

49 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Οι Πακιστανοί από μόνοι τους δεν φτάνουν για να εκλεγεί ο Τσίπρας. Η κατάσταση στην κοινωνία έχει αλλάξει και δεν είναι 2015. Τα ψέματα του πολιτικού απατεώνα Τσίπρα δεν θα πιάσουν τόπο αυτή την φορά. Ο κόσμος θέλει λύσεις και λεφτά που ο Τσίπρας δεν μπορεί και δεν είναι ικανός να του δώσει. θα σας τρίψουμε την μούρη στο χώμα πρεζάκηδες Συριζαίοι. Βρομιάρηδες αριστεροί κηφήνες, είστε οι καταστροφείς της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού.

  2. ΣΥΡΙΖΑΙΑ πατσαβούρα ,
    είσαι απρόσωπη και σκιερή σκευορός,
    ΦΕΜΑ-λιστική αντίδραση σε οποιαδήποτε πρόοδο και προσπάθεια για ηθική ανύψωση της πολιτικής συζήτησης .
    Διπρόσωπη φορες πολυπρόσωπη άλλες,
    Ανεμοδούρα που προσπαθείς να δικαιολογήσεις τά αδικαιολόγητα και τις κωλοτούμπες του της οικογενειας του Τσίπρα …,και των οπαδών του διχασμού στην πατρίδα μας .
    Οπαδών ακόμη των αντί εμβολιασμών , των καταλήψεων στα σχολεία , ,των διαδηλώσεων υπέρ του ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ,.
    Αρνηθήκατε ακόμη το μεγαλείο της Ελληνικής και παγκόσμιας ποίησης που ενσωμάτωσε στις μεγαλειώδεις συνθέσεις του ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ Μίκης ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.
    Για το ίδιο το τιμίσος σας αυτό είχε μιλήσει ο εκλιπών .
    Ούτε καν σε άγγιξαν, φασίστρια / φασίστα
    ΣΥΡΙΖΑΙΕ τις μέρες αυτές του Εθνικού μας πένθους!

    Ο Τσίπρας όμως δεν εκλέχτηκε ποτέ αυτόνομος στην πρωθυποθπυργια !
    Εξελέγει όταν άρχισε να πουλάει δεξιά κι ´αριστερά καρέκλες μαύρης εξουσίας στα ρεμάλια και γυρολόγους πολιτικούς ,δίχως συνείδηση , πολιτική θεωρεία και ανθρώπινες αρχές .με όσους αρκούσε μια καρέκλα καπου …..
    Από πάνω όλο το διάστημα που παρέμεινε εξετέλεσε “διατεταγμένες υπηρεσίες “.
    Σαν τα καπιταλ κοντρολς , την δέσμευση των πλουτοπαραγωγικών μας μέσων και περιουσιών για 100 χρόνια με τα καταδικά του μνημόνια , αυτός ο τάχα μου αντιμνημονικαος
    Καραγκιόζης…..
    Την χαλάρωση και το Ξεπούλημα των Ανεξάρτητων Αρχών του κράτους μας , σε υποκείμενα σαν την Βασιλική Θάνου,
    που έδινε τις νομικές της θεωρειες στο Μέγαρο Μαξίμου …
    και γενικα την ντροπή στο να προσπαθείς γαντζωμένος στην προδοσία να παραμένεις στην εξουσίας…..
    Ησαν ταχαμου-ταχαμου αριστερή πολιτικη όλα αυτά ;ή ο προβιβαστούν Μόσιαλος της Μπαζιανας σε καθηγήτρια του πολιυρχνείου ;
    Τότε γιατί ο πραγματικός αριστερος μεγάλο συνθέτης Μίκης δεν ήθελε ούτε ν ´ ακουσει το όνομα του Τσίπρα ;

  3. ΣΥΡΙΖΑΙΑ πατσαβούρα ,
    είσαι απρόσωπη και σκιερή σκευορός, ΦΕΜΑ λιστική αντίδραση σε οποιαδήποτε πρόοδο και προσπάθεια για ηθική ανύψωση της πολιτικής συζήτησης .
    0παδός του διχασμού στην πατρίδα μας .
    Το μεγαλείο ελληνικής και παγκόσμιας ποίησης ενσωματομένης σε μεγαλειώδεις συνθέσεις του ΑΘΑΝΑΤΟΥ Μικη ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ούτε καν σε άγγιξαν,
    φασίστρια / φασίστα.!… Όλες αυτές τι ημέρες του Εθνικού μας πένθους!
    Ο Τσίπρας όμως δεν εκλέχτηκε ποτέ αυτόνομος στην πρωθυποθπυργια !
    Εξελέγει όταν άρχισε να πουλάει δεξιά κι ´αριστερά καρέκλες μαύρης εξουσίας στα ρεμάλια και γυρολόγους πολιτικούς ,δίχως συνείδηση , πολιτική θεωρεία και ανθρώπινες αρχές ,.
    Τους αρκούσε μια καρέκλα καπου …..
    Από πανω, όλο το διάστημα που παρέμεινε εξετέλεσε “διατεταγμένες υπηρεσίες “.
    Σαν τα καπιταλ κοντρολς , την δέσμευση των πλουτοπαραγωγικών μας μέσων και περιουσιών για 100 χρόνια ,
    Την χαλάρωση κι το Ξεπούλημα των Ανεξάρτητων Αρχών του κράτους μας , σε υποκείμενα σαν την Βασιλική Θάνου που έδινε τις νομικές της θεωρειες στο Μέγαρο Μαξίμου …
    και γενικα την ντροπή στο να προσπαθείς γαντζωμένος στην προδοσία να παραμένεις στην αρχή.
    Ήσαν τάχαμου,αριστερή πολιτικη όλα αυτά ;
    Τότε γιατί ο πραγματικός αριστερος μεγάλο συνθέτης Μίκης δεν ήθελε ούτε νλακουσει το όνομα Τσίπρας ;

  4. FEMA 22:13 10/09/2021

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ (!) ΕΔΩ–ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
    ΔΙΟΤΙ ΕΞΕΛΕΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ !!!
    ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΜΙΣΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΞΕΛΕΓΗ ΔΥΟ (!) ΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
    ΑΡΑ, ΤΟ –ΔΥΟ -ΦΟΡΕΣ ΦΤΑΙΕΙ…….
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ–ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ !!!

  5. FEMA 21:27 10/09/2021

    ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ !!
    ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ–ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΟΠΗΣ–ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΤΑ 20%!! Η ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΕΙΠΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ–ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ !!!
    ΤΖΑΝΑΚΗΣ-ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ !!!
    ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ –ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ- ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ !!!
    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ !!!
    ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ..ΚΑΘΑΡΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ–ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΦΘΟΡΑ !!
    ΜΑΣΚΕΣ-ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ!!!
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΞΕΙ ΑΡΧΗΓΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ !!
    Η ΠΡΟΦΑΣΗ?
    ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !!
    ΧΑΝΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΤΗΝ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ !!
    ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΤΣΙ
    ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ –ΓΙΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ !!!
    ΜΙΑ ΩΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΝΑ ΞΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ !!!

  6. Επιθυμω να με τούτο το σχόλιο μου να επαναλάβω την δήλωση μου προς
    Φοβισμένη Ελεινολογία Μοχθηρής Αμάθειας δηλ.τον / την FEMA :
    Ότι είμαι ΠΑΣΟΚΟΣ όσο ποτέ γίνεται αφού προϋπήρξα και στο ΠΑΚ Εξωτερικού επι της φασιστικής Χούντας των συνταγματαρχών στην Χώρα μας .
    Αλλά δεν μισώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν δύναμαι, αφού ο νυν πρωθυπουργός μας εξελέγει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ από τον Ελληνικό Λαό .
    Έτσι ενοχλούμαι κί εγώ μα τις φασιστικές παρεκτροπές ανθρώπων που καταργούν την δημοκρατία μας για κομματικες οφέλη ,
    Είμαι λοιπόν τώρα με την συνεχεια του ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει Κίνημα Αλλαγής , χωρίς να αποβλεπω σε αντιδωρα και ρουσφέτια ή κομματικά πόστα .
    Παραμένω απλός φαντάρος της προόδου , της δημοκρατικής κανονικότητας και νομιμότητας και των αλλαγών, που χρριαζονται να γίνουν για να βελτιώσουμε την κοινωνία με περισσότερο ήθος και πολιτικό ύφος .
    Έχω επανειλλημένα τονίζει ότι αωνυμιες κατηγορίες ,ψευδώνυμα και fake news δεν προωθούν τις δημοκρατικές μας Αρχές
    Αυτό λοιπόν το « ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΠΑΘΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ !!! » που έγραψες κα το γατρκ´γαρα για να γλυτώσεις από του να γίνει τσερλα σου !
    Όπου δαφωνουμε με τον Κυρ. Μητσοτάκη του το δηλώνουμε όπως ότι πρέπει να απαγάγει από τον κωστακαραμανλησμο που έχει Πλημμυρίσει τον Συ4ιζα , τον Τσίπρα και τα πρωυοπληκαρα του !

  7. FEMA 19:33 10/09/2021

    ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ !!
    ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ……
    ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΟΛΟΤΑΧΩΣ !!
    ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ !!!

  8. FEMA 15:30 10/09/2021

    ΠΡΟΣ ΟΚ

    ΓΙΑΤΙ- ΕΙΠΑ ΕΓΩ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΟΥ?

    ΣΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ !!

    ΚΑΡΑΔΕΞΙΟΣ ΕΙΣΑΙ !!

    ΣΥΝΤΡΟΦΑΚΙ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ–ΒΟΡΙΔΗ–ΠΛΕΥΡΗ !!!

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΓΩ ΤΕΛΙΚΑ–ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΕΣΥ?????????

  9. @ΟΚ

    Το Κίνημα Αλλαγής είναι απαλλαγμένο από τα παράσιτα . Όσα ταλαιπώρησαν και προσπάθησαν να αμαυρώσουν τις Δημοκρατικές αλλ@γες που έγιναν Στην Χώρα μας από τους τίμιους ΠΑΣΟΚΟΥΣ .
    Δες τι καταφέραμε ττην περίοδο 2009 -2011.
    Είναι στην αφετηρία του τώρα για να εκτοξευθεί ίσια και ψηλά , ούτε με βαρονιες της δεξιάς σαν την οικογενεια του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ! Ούτε τις μαφίες της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ του Τσίπρα και των Φλαμπουραρη -Παππά .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.