ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον απόηχο της απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα

«Χορός» υποψηφίων για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο κόμμα, για λόγους υγείας.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και οι διερευνητικές επαφές σειράς στελεχών δίνουν και παίρνουν σε μία προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε με αυτή την εξέλιξη.

Πρώτος χθες, εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα ο Γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου, που μετά από μία σειρά διερευνητικών επαφών με μέλη της ΚΠΕ, απέστειλε επιστολή προς την ΕΔΕΚΑΠ, εκδηλώνοντας στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον του και ζητώντας την παράταση μίας εβδομάδας, έως την επόμενη Παρασκευή, προκειμένου να καταφέρει να συλλέξει τις απαιτούμενες 5000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του. Την απόφασή του αυτή, μάλιστα, συνόδευσε με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μαζικότητας και ως εκ τούτου «κανείς πολίτης δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς τη δυνατότητα επιλογής έκφρασης».
Λίγη ώρα αργότερα, το ενδιαφέρον του να θέσει υποψηφιότητα εφόσον η διαδικασία ανοίξει για περισσότερους υποψηφίους, εξέφρασε με επιστολή του ο Παύλος Γερουλάνος. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας και εκείνος ότι η μη συμμετοχή της προέδρου του κόμματος στη διαδικασία, περιορίζει την αντιπροσώπευση του κόμματος στην κοινωνία και είναι ορατός ο κίνδυνος να στερηθεί η διαδικασία τη συμμετοχή πολιτών που συναποτελούν ένα πολιτικό δυναμικό που έχει ανάγκη ο χώρος, ειδικά όταν οι επικείμενες εθνικές εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τον τόπο, υποστηρίζει ότι «κανείς δεν περισσεύει στην ιστορική αυτή εκλογική πορεία και κάθε νέα υποψηφιότητα θα βοηθήσει στο νέο ξεκίνημα που όλοι επιθυμούμε». Σε αυτό το πλαίσιο ζητά και εκείνος εύλογη χρονική παράταση για τη συλλογή του απαραίτητου αριθμού υπογραφών ώστε να έχει και τυπικά και ουσιαστικά την ευκαιρία να συμμετάσχει ως υποψήφιος, αλλά και –αν είναι δυνατόν- την επιμήκυνση της προεκλογικής διαδικασίας «για να δοθεί η δυνατότητα πολιτικού διαλόγου με την κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά λέει. Ειδικά για το τελευταίο, πάντως, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί φαίνεται ότι δεν θα αλλάξουν, με τις κάλπες να στήνονται οριστικά στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο παρασκήνιο, δε, οι ζυμώσεις συνεχίζονται , με πολλές πληροφορίες να επιμένουν ότι τις δυνάμεις του μετρά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, που θα πρέπει πάντως να βιαστεί καθώς ο χρόνος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές εκπνέει τυπικά σήμερα, στις δύο το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, κλειστά κρατά ως αυτή την ώρα τα χαρτιά του ένα πρόσωπο – κλειδί σε αυτή τη διαδικασία. Ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι είναι εκείνος που θα μπορούσε να συσπειρώσει γύρω του τόσο τους υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά, όσο και ευρύτερες δυνάμεις, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός να δέχεται πιέσεις να είναι υποψήφιος.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Μανος 21:50 15/10/2021

  Αν χαθρι και αυτη η μοναδικη ευκαιρια που λεγεται Γ.Παπανδρεου, τοτε καλα σαραντα συντοφια. Το πολυ-πολυ ναμρινουν στα ιδια ποσοστα οποιος αλλος αναλαβει την Ηγεσια αν και χλωμο α κρατηθουν τα ποσοστα που ειναι σημερα. Ή τωρα ή καληνυχτα σας.

 2. Η Κεντροαριστερά αποτελεί διακριτό πολιτικό χώρο με τη δική της κοινωνική & οικονομική θεωρία. Σήμερα αυτή αποτελεί συνδυασμό δύο ιστορικών πολιτικών ρευμάτων, του δημοκρατικού σοσιαλισμού & του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Μάλιστα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που διεθνώς προάγει την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.

  Τί απ’ όλα αυτά γνωρίζει ο μέσος Έλληνας? Τίποτα. Δυστυχώς η κοινή γνώμη έχει παντελή έλλειψη γνώσεων πολιτικής επιστήμης. Και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα «ό,τι δηλώσεις, είσαι». Γι αυτό ο λαϊκισμός -κι όχι λαϊκότητα- ανθεί σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ενώ οι έννοιες του σοσιαλισμού, του φιλελευθερισμού, του μεταρρυθμισμού έχουν κακοφορμίσει.

  Ο/Η Πρόεδρος του φορέα της Κεντροαριστεράς οφείλει να έχει κάποια προσόντα, πχ:
  – Να είναι γνώστης πολιτικής θεωρίας και με ιστορική μνήμη της Δημοκρατικής Παράταξης του 20ου αιώνα.
  – Να διακρίνει το δημόσιο συμφέρον από την ιδιοτέλεια. Να είναι πιστός στη διαφάνεια και την αντιδιαφθορά. Πολέμιος του ‘αγροίκου πλούτου’.
  – Να αντιλαμβάνεται τις διεθνείς εξελίξεις και να έχει ικανότητα συγχρονισμού με αυτές.
  – Να είναι διορατικός, να προσαρμόζει την εφαρμοσμένη πολιτική του στις συνεχείς αλλαγές και να μην τον προσπερνούν.
  – Να έχει διεθνή κυκλοφορία, να γνωρίζει και τον/την γνωρίζουν προσωπικότητες αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων (= να μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και στην άλλη γραμμή να του απαντήσουν!).
  – Να διακατέχεται από δημοκρατικό αίσθημα και να σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις.

  Νομίζω ότι οι υποψηφιότητες μέχρι σήμερα είναι μέτριες έως αδιάφορες. Εσωτερικής κατανάλωσης. Σ’ έναν Κόσμο που μεταβάλλεται σε πολυπολικό μετα-εθνικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

  Αν δεν βρεθεί εκείνη η προοδευτική προσωπικότητα που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραπάνω παραμέτρους, τότε τα συντηρητικά, λαϊκιστικά κόμματα της ΝΔ & του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το πολιτικό φάσμα και ο τόπος μας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στασιμοχρεωκοπία. Σαν τη ζούγκλα που τρέφεται από τη σήψη της.

  Από την «Ισχυρή Ελλάδα» στην «Οικουμενική Ελλάδα» υπάρχει ο Ηγέτης της ελληνικής κεντρο-αριστεράς του 45% ;

 3. Βρε συντροφοι ,
  Γιατί δεν καλείτε τον πλέον αρμόδιο να μας βγάλει και από αυτό το αδιέξοδο μας ;
  Όλοι βλέπετε τον εαυτον σας με μεγενθετικο φακό, ενώ μόνον ένας αυτήν την στιγμή μπορεί να μας σώσει ! Με μια κοινή σας παράκληση νατον πείσετε τον
  Γιώργο Ανδρ. , Παπανδρέου να αναλάβει τα ηνία !
  Eδώ ο άνδρας αυτός για το καλό της πατρίδας μας παρέδωσε μια αυτόνομη πρωθυπουργία , εκλεγμένος με το 44% των ψήφων των ΣΣυμπατριωτών μας.
  Ελάτε βάλτε πλάτη , σε αυτό τον σκοπό , όχι σε προσωπικές σας ακατόρθωτης φιλοδοξίες !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.