ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τον εκτροχιασμό της πανδημίας

Δεύτερες σκέψεις για τη Θεσσαλονίκη

Ίλιγγος επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Υγείας αλλά και στους κόλπους της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων όταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν εικόνες από την χθεσινή λιτανεία στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, ενόψει της σημερινής γιορτής. Και, όταν αργότερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και τα επιδημιολογικά δεδομένα της μέρας, ο ίλιγγος μετατράπηκε σε τρόμο.

Βεβαίως, τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και σήμερα θα κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσει για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο συνδυασμός των χθεσινών εικόνων και των επιδημιολογικών δεδομένων με τις μνήμες από τις περυσινές αντίστοιχες εκδηλώσεις που είχαν οδηγήσει στον «μαύρο Νοέμβρη» του 2020 έχουν πυροδοτήσει δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση για το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί ένας «μαύρος Νοέμβρης» και φέτος.

Έκτακτα μέτρα

Ήδη από χθες, με αφορμή την αδόκητη εκδημία της Φώφης Γεννηματά, ανακοινώθηκε η ματαίωση της μαθητικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη. Βεβαίως, είναι αυτόνοητο πως η απόφαση ελήφθη ώστε να τιμηθεί η μνήμη της Φώφης Γεννηματά, όμως το γεγονός ότι επελέγη η επιβαρυμένη πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό των δεύτερων σκέψεων που επικρατούν στην κυβέρνηση. Συν τοις άλλοις, ήδη από χθες είχε δοθεί οδηγία να μην εισέρχεται κανείς στον ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσκυνήσει χωρίς μάσκα, κάτι που δημιούργησε και εντάσεις στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, όμως, η εικόνα χιλιάδων πιστών που ακολούθησαν στη λιτανεία, σε συνθήκες συνωστισμού, χωρίς μάσκα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Υγείας. Το ίδιο ισχύει, ασφαλώς για τους πιστούς που… κατέβαζαν την μάσκα προκειμένου να ασπαστούν την εικόνα του Αγίου. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, όλα δείχνουν πως σήμερα θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα στη δοξολογία και τις εορταστικές εκδηλώσεις, που θα παραστεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επίσης, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει η σκέψη να πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές και η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ώστε να μην πυροδοτηθεί συνωστισμός πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την παρέλαση των αρμάτων και των ενστόλων. Βεβαίως, υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που θεωρούν ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μην προκληθεί γενικώς η αναστάτωση στην πόλη που θα φέρει, εκ των πραγμάτων, η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση. Ωστόσο, προσώρας σκέψεις ματαίωσής της δεν υπάρχουν, παρά τις σχεδόν 4.000 κρούσματα χθες, αλλά και τους 54 θανάτους…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.