ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακά, Παιδεία, στέγαση

«Γέφυρες» Τσίπρα στη νέα γενιά

«Γέφυρες» με τη νέα γενιά και, κυρίως την λεγόμενη «γενιά της αποχής» (από τις κάλπες) στήνει ο Αλέξης Τσίπρας, ψάχνοντας εναλλακτικές δεξαμενές ψήφων και επιδιώκοντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Βεβαίως, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του είναι μία περίσταση που εξ ορισμού υπαγορεύει μία ομιλία προσανατολισμένη και επικεντρωμένη στη νέα γενιά και τα όνειρά της. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε χθες να ξεδιπλώσει το σχέδιο του κόμματός του για τη νέα γενιά και να «ξορκίσει» τη θεωρία της «χαμένης γενιάς», δεν σχετίζεται μόνο με το ότι βρισκόταν στο Φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν αυτού, η χθεσινή πολιτική πλατφόρμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη από μία σειρά σχεδιαζόμενων κινήσεων, με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες προς τους νέους.

Σχεδιασμοί

Βεβαίως, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως αυτό το κοινό, δηλαδή των νέων, είναι ένα γήπεδο που για τον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό παιχνίδι παίζεται με όρους «εντός έδρας». Με άλλα λόγια, η υπεροχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους νέους δεν αμφισβητείται από κανέναν, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βάλει στο πολιτικό παιχνίδι και μία κατηγορία νέων -που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους- οι οποίοι είναι εκείνοι που… δεν ψηφίζουν: η λεγόμενη «γενιά της αποχής», δηλαδή άνθρωποι που, απορροφημένοι από τις αγωνίες του παρόντος και του μέλλοντος, δεν αισθάνονται κοντά σε κανένα κόμμα και δεν μετέχουν στην πολιτική διελκυστίνδα. Μάλιστα, ακριβώς επειδή πρόκειται για μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αν κάποιοι εξ αυτών πειστούν ότι τους αφορά η πολιτική αντιπαράθεση, τότε θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

«Δεν πιστεύω στη χαμένη γενιά»

Έτσι, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει στις αγωνίες αυτών των ανθρώπων, που συνειδητοποιούν ότι θα είναι η πρώτη μεταπολεμική γενιά που θα ζήσει με προοπτικές χειρότερες από τους γονείς τους. «Δεν πιστεύω στη θεωρία της χαμένης γενιάς. Καμιά γενιά δεν πάει χαμένη, κανένας δεν παραιτείται από το δικαίωμά του να ζει καλά και με αξιοπρέπεια», επισήμανε κατηγορηματικά χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιπλώνοντας ένα σχέδιο επικεντρωμένο στη νεολαία με συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την εργασιακή ασφάλεια, την αύξηση των μισθών, την ενίσχυση της παιδείας αλλά και πρόνοια για την στέγαση των νέων ώστε να αποκτήσουν αυτονομία. «Πρέπει κάθε νέος να νοιώθει ασφάλεια, ότι μπορεί να ζήσει καλά με όσα αμείβεται από τη δουλειά του, χωρίς εξάντληση, χωρίς απειλές στην εργασία του. Για αυτό σχεδιάζουμε 7ωρο τη μέρα 35 ώρες την εβδομάδα με μισθό όχι λιγότερο από 800 ευρώ. Για αυτό και θα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Για αυτό και θα έχει ένα ισχυρό ΣΕΠΕ απέναντι στην αυθαιρεσία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιλώντας για το προηγούμενο στάδιο από την εργασία, δηλαδή για την Παιδεία, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως το σχέδιο του κόμματός του προβλέπει «αύξηση δημοσίων δαπανών για την Παιδεία με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών. Διπλασιασμός σε βάθος 4ετίας μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ με 2.000 διορισμούς ανά έτος. Καθηγητές στα ΑΕΙ και όχι αστυνομικούς. Άμεση κατάργηση της ειδικής βάσης εισαγωγής και επαναφορά συστήματος με δυνατότητα και ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να μιλήσει και προς όλους όσοι βλέπουν την καθημερινότητά τους να είναι αβίωτη από την ενεργειακή κρίση, τους χαμηλούς μισθούς και το στεγαστικό πρόβλημα. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «μείωση φορολογίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων αν νοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση και τη μείωση του ενοικίου. Επιδότηση ενοικίου για ζευγάρια μέχρι 40 ετών από 140 ευρώ το μήνα το πρώτο άτομο μέχρι 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά» που θα αφορούν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Επίσης σημείωσε πως «σχεδιάζουμε θέσπιση  του πολιτικού γάμου για ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την φρίκη της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αν δεν είναι Πακιστανός, Σύριος και Αφγανός, ο νέος που ζει στην Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να υποστηρίζει τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας και ο ΣΎΡΙΖΑ ευθύνεται για το μεγάλο κύμα αυτοκτονιών και μετανάστευσης κυρίως νέων την περίοδο 2015-2019.

  2. Τι θ ´ Απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε ένα άτομο της νέας γενιάς αν τον ρωτήσει τι συμβολισμούς αριστεροσυνης προβάλει προφασιζόμενος και φορώντας την μάσκα ενός προοδευτικού ανδρός ;
    Όταν από την άλλη , πάει σε κρουαζιέρες με κότερα ρουσφερολειπτων από την κυβέρνηση …., εφοπληστων για ν αποφύγει την κατακραυγή του κόσμου για τους Θανάτους της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικης ;
    Τι θα απαντήσει σε αλλον αν τον ρωτήσει γιατί υποβίβασε τα Ελληνικά κρατικά ή δημοτικά νηπιαγωγεία Στέλνοντας τα δικά του νήπια σε πανάκριβο τέτοιο νηπιαγωγείο και παιδικο σταθμό των Β.Προαστείων ,,,,
    και από την άλλη να μας λέει ότι είναι λαϊκός μένοντας καπου στην Κυψελη , αλλά εχοντας τον τρόπο του δίπλα στην θάλασσα στο Σουνιο :
    Αυτά μόνον για να σχοληθουμε τα απλά τα ανθρώπινα που ελπίζω ν αρχίσουν να παρατηρούν στους πολιτικούς μας η νέα μας γενναιά!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.