ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...

Το Κέντρο, η σοσιαλδημοκρατία, η κεντροαριστερά, οι μεταρρυθμιστές όπως και να βαφτίσει κάποιος τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, που σήμερα εκπροσωπείται από το ΚΙΝΑΛ, χρειάζεται;

Είναι απαραίτητο στην πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση, αλλά και ευρύτερα στο δημόσιο βίο και την ισορροπία συμφερόντων, να έχουν κομματική έκφραση οι προοδευτικοί πολίτες;

Μήπως θα πρέπει να πάμε σε έναν ισχυρό δικομματισμό που να έχει -όπως στην Μεταπολίτευση και μέχρι να έλθουν η οικονομική κατάρευση και τα μνημόνια- ως χαρακτηριστικά την πόλωση και την οξεία αντιπαράθεση; Τι από τα δύο χρειάζεται η χώρα;

Όχι οι κομματικοί γραφειοκράτες και οι εξουσιολάγνοι, αλλά η χώρα.

Αν το μέλημα είναι η πατρίδα και οι πολίτες της τότε τα όσα τεκταίνονται στο ΚΙΝΑΛ έχουν ενδιαφέρον.

Αν απλώς το πρόβλημά τους είναι ν' αλλάξει βάρδια η κομματική ηγεσία και στη θέση των "γεννηματικών" να πάνε οι "ανδρουλακικοί" ή οι "λοβερδικοί" τότε η ψηφοφορία για την αντικατάσταση της Φώφης Γεννηματά είναι μια εσωτερική και εν πολλοίς μίζερη υπόθεση που αφορά ελάχιστους πέραν της Χαριλάου Τρικούπη.

Αν στις προτεραιότητες βρίσκονται η παραγωγή πλούτου και η δίκαιη κατανομή του, η άμβλυνση των ανισοτήτων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση των απειλών που παράγουν η οικονομική και κλιματική κρίση, η μετανάστευση, η τουρκική επιθετικότητα, ο ευρωπαϊκός μετεωρισμός και οι διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τότε ναι, το μεταρρυθμιστικό κέντρο και η προοδευτική κεντροαριστερά, οι φωνές της σύνεσης, της συννενόησης και της συναίνεσης, έχουν λόγο ύπαρξης και μάλιστα πολύ σημαντικό.

Και οπωσδήποτε σε μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Επιπροσθέτως, η ενίσχυση του λεγόμενου τρίτου πόλου πέραν του να δρα σταθεροποιητικά στο πολιτικο-κομματικό σύστημα, εξορθολογίζει και καταπραΰνει τον λεγόμενο κοινωνικό πόλεμο, βοηθά στην ανάπτυξη της υγειούς επιχειρηματικότητας, ενώ ενδυναμώνει και το λεγόμενο εθνικό μέτωπο στα θέματα άμυνας και διπλωματίας.

Το ουσιαστικό ερώτημα λοιπόν στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ και του ιστορικού ΠΑΣΟΚ είναι: Η διαδοχή της Φώφης Γεννηματά, όπως έχει δρομολογηθεί, συμβάλλει και πως στην επίτευξη των ανωτέρω προϋποθέσεων και χαρακτηριστικών;

Η εκλογή ενός εκ των Ανδρουλάκη, Καστανίδη, Λοβέρδου (η σειρά είναι αριθμητική) ή κάποιου άλλου, όπως ο Γερουλάνος, ο Kεγκέρογλου, ενδεχομένως ο Χρηστίδης, ο Χριστοδουλάκης (για να αναφερθώ στα ονόματα που λέγονται και γράφονται, ως ενδιαφερόμενα για τη θέση του αρχηγού) είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα ο λεγόμενος κεντρώος χώρος;

Μπορεί η εκλογή κάποιου εξ αυτών να διασφαλίσει τουλάχιστον την ενότητα του ΚΙΝΑΛ και την σοβαρή κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση;

Να τη διασφαλίσει και όχι τι δηλώνει ο καθένας εξ αυτών για να γίνει ο εκλεκτός της κομματικής βάσης.

Μπορεί; Ή μήπως θα ενισχυθούν οι κεντρόφυγες τάσεις χωρίς να αποκλείονται ακόμη και διασπάσεις, που θα τελειώσουν οριστικά το ΚΙΝΑΛ;

Τα ανωτέρω είναι ερωτήματα που υπάρχουν στο νου και τη γλώσσα των προοδευτικών ανθρώπων και της πλειονότητας των στελεχών του ΚΙΝΑΛ.

Και τα οποία είναι λογικό να γίνονται πιο έντονα από τη διάθεση αρκετών, όπως φαίνεται, να γίνουν αρχηγοί.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Η πληθώρα υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εκτός των άλλων δείχνει και ότι τα στελέχη του κόμματος, πέραν της φιλοδοξίας τους, δεν θεωρούν -μετά την αναγκαστική αποχώρηση της Φώφης- τους τρεις υποψηφίους ικανούς ή έστω καλύτερους από τους ίδιους για το προεδρικό αξίωμα.

Η αλήθεια είναι ότι η Φώφη Γεννηματά παρά τη γκρίνια για τη δημοσκοπική καθήλωση κατάφερε τουλάχιστον να μην διαλυθεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Ο προκάτοχός της Ευάγγελος Βενιζέλος της το κληροδότησε στο 4% (Ιανουάριος 2015) και αυτή το πήγε στο 6% (τον Σεπτέμβριο) και στις τελευταίες εκλογές (Ιούλιος 2019) στο8%.

Μικρό, λίγο, μίζερο; Ναι, αν σκεφτούμε τα σαραντάρια και σαρανταπεντάρια των Παπανδρέου και Σημίτη.

Επίσης, η Φώφη κατάφερε να μην προσδεθεί το ΚΙΝΑΛ στο άρμα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Μόλις ανακοινώθηκε η ασθένεια της Φώφης και η αποχώρησή της από την διαδικασία εκλογής ηγεσίας τρία πράγματα αυτομάτως ήρθαν στο μυαλό όλων, ανεξαρτήτως αν είναι ψηφοφόροι ή όχι του ΚΙΝΑΛ.

Το πρώτο, "τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου;".

Το δεύτερο, "ποιός θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή" -και ιδίως σε συζητήσεις επιπέδου αρχηγών- σε περίπτωση που εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και κατά δήλωσίν του θα παραμείνει ακόμη κι αν εκλεγεί στις Βρυξέλες μέχρι να γίνουν εκλογές.

Το τρίτο, θα γίνει το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση εκλογής Λοβέρδου, "παράρτημα" της ΝΔ;

Μπορεί αυτά να αδικούν τον Λοβέρδο ή τον Ανδρουλάκη, αλλά όποιον και να ρωτήσεις η (εδραία) πεποίθηση του αυτή είναι.

Επίσης, υπάρχει ένα ακόμη θέμα: Για δύο μήνες το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή θα είναι ακέφαλο;

Θα έχει η κοινοβουλευτική του ομάδα αρχηγό;

Στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών θα συμμετέχει η Φώφη;

Υπάρχει κάποιος άλλος που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε αυτό τον ρόλο;

Υπάρχουν τρία πρόσωπα, οι ικανότητες των οποίων δεν αμφισβητούνται.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δυστυχώς, οι δύο (Σημίτης, Βενιζέλος) είναι εκτός ενεργούς πολιτικής και, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ο δεύτερος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εμπλακεί στις διεργασίες που συντελούνται στο "ΚΚΕ του Κέντρου", όπως αποκαλεί το ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βουλευτής και εκ των πραγμάτων έχει ευθύνη απέναντι στην παράταξή του (και στην οικογενειακή του παράδοση που έχει δώσει τρεις πρωθυπουργούς στη χώρα) να ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να πράξει.

Θα αποδεχθεί την ιστορική ευθύνη ή θα προτιμήσει να παραμείνει βουλευτής Αχαΐας;

Θα προτιμήσει να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ή θα πρωταγωνιστήσει στην αναδιοργάνωση της Προοδευτικής Παράταξης;

Η αλήθεια είναι ότι διάφοροι, από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τα Μήντια, ακόμη και από το κόμμα του θα επιχειρήσουν να τον πλήξουν με το επιχείρημα ότι έβαλε τη χώρα στα μνημόνια.

Το επιχείρημα είναι ξεπερασμένο και εύκολο στην απάντηση αφ' ης στιγμής και ο Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ) και ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) συνέχισαν τον μνημονιακό δρόμο, ενώ ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτη την Μέρκελ, ομολογούν ότι "ήταν λάθος η σκληρή στάση έναντι της Ελλάδος".

Αναμφίβολα, εφόσον υπάρξει υποψηφιότητα Παπανδρέου αλλάζουν όλα στην εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Και φυσικά τροποποιούνται οι γενικότεροι όροι του πολιτικού παιχνιδιού, εφόσον ο πρώην πρωθυπουργός τεθεί επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναγκαστούν, εκ των πραγμάτων, να αλλάξουν γνώμη για τις πολιτικές εξελίξεις.

Και θα δυσκολευτούν.

Μπορεί τα ποσοστά δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του πρώην ΠΑΣΟΚ που θα φύγουν από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ να μην είναι μεγάλα, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να επαναπατρίσει απογοητευμένους ψηφοφόρους του ιστορικού ΠΑΣΟΚ και να καταστήσει τη Χαριλάου Τρικούπη ξανά ισχυρό, έστω και τρίτο παίχτη, στο πολιτικό παιχνίδι.

Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να μην έδωσε στο ΚΙΝΑΛ αίγλη, το κράτησε όμως ζωντανό.

Έχει ευθύνη για τη διαδοχή της και πρέπει να την αναλάβει με τον τρόπο που θεωρεί ως τον πλέον πρόσφορο.

Ιστορική ευθύνη έχει και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Όχι επειδή διάφοροι, συνεργάτες του, φίλοι ή προοδευτικοί ψηφοφόροι θέλουν να επιστρέψει, αλλά επειδή ενδεχομένως είναι αυτός, που στη σημερινή συγκυρία και από το διαθέσιμο πολιτικό προσωπικό μπορεί να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να αλλάξει τις προτεραιότητες της ζωής του, όμως αν το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ναυαγήσει ή ακόμη χειρότερα αν διασπαστεί είναι λογικό κάποιοι να τον κατηγορήσουν: "Γιώργο, μπορούσες να σώσεις το ΚΙΝΑΛ και δεν το έκανες".

Δεν ξέρω αν αυτό είναι αρκετό, αλλά σίγουρα το όνομα των Παπανδρέου, αλλά και η (θεσμική, διεθνής, μορφωτική, ιδεολογική) υπεροχή του Γιώργου αποτελούν πλεονέκτημα.

Όχι μόνο για την ενότητα του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αλλά και στρατηγικά για την αναγέννησή του.

Είναι μια ιστορική ευθύνη, την οποίαν ο Γιώργος, εάν δεν την αναλάβει, χρειάζεται να την αιτιολογήσει επαρκώς...

36 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Οποιος μετα απο 12 χρονια επαναφερει ως επιχειρημα,το πετσοκομενο »λεφτα υπαρχουν…» ,η’ εχει ρολο προβοκατορα η’ εχει πολυ χαμηλο IQ η’ του κοψε την μασα ο ΓΑΠ!Οσο κι αν ψαξω,αλλη εκδοχη δεν βρισκω κ.Μαργαριτα μας…

  2. Πλάνταξε και σκάσε από θυμό και παράλογες σκέψεις ή πολιτικές θέσεις , κ. Βερύκιου.
    Οι αισχρές βρισιές σου γίνονται μπούμερανγκ και σε πλήττουν πίσω .
    Εγώ δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.
    Εσύ ενοχοποιείς και γελοιοποιείς τον εαυτον σου !
    Τι νομίζεις δηλαδή εγώ δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω βρισιές;
    Επι του Παρόντος μου αρκουν τα πολιτικά επιχειρήματα και τα πεπραγμένα των υπό κρίσηπολιτικών μας !
    Αν δεν συμορφωθείς θα τα ακούσεις υποθέτω και από άλλους .
    ΜΗ νομίζεις ότι η ΣΥΜΜΑΧΙΑ σας μας την άλλη την σκουπίδι φορά. Την Φεμα σε , εξασφάλισε στον απόπατο
    Του γραψίματος σου. Παλιοβρώμα !

  3. FEMA 12:10 15/10/2021

    ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ !!

    ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ…….ΝΑΥΤΑΚΙΑ !!

    Ε, ΜΠΟΓΔ-ΑΝΕ?

  4. Τουρκόσπορε Μπόγδη θα μου πεις και Γκελ Μπουρντα. Τρεις φορές τον ξεβράκωσαν οι Τούρκοι των Αβουρή στα ίμια, στην Μαδρίτη και στο Ελσίνκι. Και υποστηρίζεις ακόμα αυτόν τον προδότη. Είσαι πραγματικά για φτύσιμο και για ροχάλες στα μούτρα σου.

  5. Ο Ααρών Αβουρής η αλλιώς Κώστας Σημίτης δεν ήταν ο μακροβιότερος αλλά ένας δοτός Πρωθυπουργός, ένα τσιράκι των Γερμανών και των Εβραίων, της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Δυστυχώς για εσένα φασίστα κύριε Μπόγδη όλοι γνωρίζουμε ότι στις εκλογές του 2000, έγινε νοθεία ενώ νικητής ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Ψήφιασαν οι λαθρομετανάστες ακόμα και κακοποιοί στους οποίους είχε χορηγήσει το καθεστώς του Σημίτη. Ήθελαν οι ξένοι να τελειώσει αυτός την βρόμικη δουλειά με τους Ολυμπιακούς Αθήνα με τα τέσσερα και το ξεπούλημα της Ελλάδας. Δοτός και όχι μακροβιότερος. Ντρέπομαι που είμαι συμπατριώτισσα με ένα φασίστα, ένα χαμαιτυπείο όπως είσαι εσύ. Πραγματικός λεκές και λακές είσαι για το ΜΑΤΡΙΧ24 φασίστα κύριε Μπόγδη. Το κύριος με πολλά εισαγωγικά. Μόνο κύριος δεν είσαι σουρλουλού. Ντροπιάζεις την Ελλάδα με τις ιδέες σου γέρο κατρουλή. Τρίψε τον Σημίτη στα μούτρα σου απόβρασμα. Δεν ντρέπεσαι να υποστηρίζεις αυτόν τον δολοφόνο που έστειλε στον θάνατο 4 Έλληνες αξιωματικούς στα Ίμια; Που εξόντωσε την Μαλβίνα Κάραλη και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Που βομβάρδιζε τους Σέρβους στην χώρα τους μαζί με το ΝΑΤΟ το 1999;. Τόσο φασίστας είσαι ρε μ@λάκα Μπόγδη; Να υποστηρίζεις έναν κατά συρροή δολοφόνο; Δεν διαφέρεις σε τίποτα από τους Ναζί του ηγέτη σου Αδόλφου Χίτλερ, σκουλήκι κύριε Μπόγδη.

  6. Ο Γιώργος μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα, όπως και όλοι οι άλλοι! Αν έχει τόση μεγάλη επιρροή στο εκλογικό σώμα, όση νομίζουν πολλοί σχολιαστές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε…. Ιδού η Ρόδος……..!

  7. Γράφει ο σύντροφος Σταύρος Σρταυρόλαιμος στο f/b :
    « Τώρα το στοίχημα για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη που υπέστη τα πάνδεινα για να κρατήσει τη χώρα όρθια είναι η μαζικότητα της εκλογικής διαδικασίας για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Μια μεγάλη και μαζική συμμετοχή θα εκπέμψει ισχυρότατο μήνυμα ελπίδας και προοπτικής προς την κοινωνία που αγωνιά και περιμένει και με βεβαιότητα θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.»
    Εγώ προσθέτω όλοι οι υποψήφιοι να αποσείρουν την υποψηφιότητα τους. Κα να παρακαλέσουν τον Γιώργο Παπανδρέου ν αναλάβει αυτός τα ηνία. Για να πάμε πάλι στι 44%.

  8. FEMA 11:34 15/10/2021

    ΠΡΟΣ ΜΕΛΙΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

    ΑΛΙΜΟΝΟ- ΕΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ,ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ-ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ -ΕΠΕΙΔΗ
    ΘΑ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ…
    ΓΙΑΥΤΟ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΘΑΡΡΟΣ
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ-ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΣΟΥ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ,ΠΟΥ ΑΔΙΚΗΘΗΚΑΝ?
    ΟΛΟΙ- ΑΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΙΣ -ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΣΑΝ
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΜΩΣ -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ-ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΑΛΙΝΑΡΙ ΣΤΑ
    ΜΜΕ?
    ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ !!
    ΚΑΙ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ–ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ,ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ–ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
    ΤΟ 2016 ΟΜΩΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ –ΣΤΗΡΙΖΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ
    ΑΠΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ.
    ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
    ΠΡΩΤΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ-ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ–ΤΡΑΒΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΠΥΓΜΗ
    ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΝ .
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΩ–ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ–ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ- ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ–ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕ Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ.
    ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΞΙΑΣ-ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΓΑΠΟΥΛΕΣ.
    ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ….

  9. Η χρυσαυγητισσα κ. Μαργαρίτα Βερύκιου με τα σάπια και τα ρατσιστικά της σχόλια ντροπιάζει την Ζάκυνθο ,
    νήσο καταγωγής της …
    ΕΙδικα το Νησί του Διονύση Σολωμού που ιστορικά παράγει Δημοκράτες και προοδευτικούς συνανθρώπους μας.
    ΑΥτή η κολλημένη Γερμανό ναζίστρια που μας τσαμπουνάει ότι πρέπει να αναγράφεται στην ταυτότητα μας το ΧΟ ιδεα του σαν κομιτη που πέρασε από τον τόπο μας μαρκαριστούν Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου .
    Διόλου απίθανο να τη δείτε με κάνα Σταύρο στο χέρι με να ηγείται αντί εμβολιαστων στο Σύνταγμα,
    ΑΥτο τΓλοιώδες αντικείμενο ,οργής και μισαλλοδοξίας .
    Αχ Διονύσιε τρίζουν τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά ,

    Τα βάζει και μαζί μου , όταν της λέω ότι ο Ελληνικός λαός επέλεξε με δημοκρατικές επιλογές και τακτικές τον Κώστα Σημίτη σαν το μακροβιότερο ΣΥΝΕΧΩΣ. Πρωθυπουργό της νεωτερηα μας Ελλάδας.
    ΓΚΕΛ ΜΠΟΥΡΝΤΑ. Μαργαρίτα μου θα σε στολίζω καθρέπτες φορά που ανοίγεις το στόμα σου αν συνεχίσεις έτσι .

    Όσο για το ΚΙΝΑΛ , εχω μεταφέρει εδώ την γνώμη των Ενεργών Προοδευτικών Δημοκρατών Πολιτων που είναι πολύ απλή
    Όλοι οι μικροπολιτικοί που βλέπουν στον ύπνο τους αρχηγία να δηλώσουν την επιθυμία τους ν´αναλαβει ο Γιώργος Παπανδρέου το κόμμα για να το βγάλει πάλι στο 44% .

  10. FEMA 10:04 15/10/2021

    ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ,ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ (ΕΑΝ)
    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ
    ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ,ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ,ΓΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ,ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
    ΕΑΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ–ΑΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΝ -ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟ ΚΙΝΑΛ
    ΕΑΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΜΟ)
    ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟ ΚΙΝΑΛ -ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ
    ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΕΙ-ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ-ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΛΙΣΟΥΝ ΗΡΕΜΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    ΙΣΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ….
    ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ.
    ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ –ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ-ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ -ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

  11. Το ΚΙΝΑΛ θα συνθλιβεί από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα λιγοστά του ποσοστά αναμένεται να γίνουν σχεδόν μηδενικά μετά το πολιτικό τέλος της Φώφης Γεννηματά. Το τέλος για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ξεκίνησε από τον Ααρών Αβουρή και την συμμορία του. Τα οικονομικά και κοινωνικά σκάνδαλα της περιόδου του Κώστα Σημίτη καταρράκωσαν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν ήρθε ο Τζέφρι Παπανδρέου με τα Λεφτά Υπάρχουν αλλά από τα μνημόνια και αποτελείωσε το κόμμα. Άσε τον Μπόγδη να κυνηγάει ανεμόμυλους υμνώντας τον εκτελεστή του Ελληνικού λαού τον Ααρών Αβουρή, κατά κόσμο Κώστα Σημίτη. Καμιά παλιά βιντεοκασέτα με συγκεντρώσεις του Αντρέα θα σου είναι απαραίτητη Μπόγδη για να δεις το κατάντημα σας σαν Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Τα λογίδρια σου εδώ μέσα δεν θα σε σώσουν ψευτοδημοκράτη και φασίστα.

  12. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα..θα πρέπει όλοι οι διεκδικητές να συμφωνήσουν σε κοινή απόφαση, για το Γιώργο..Τα υπόλοιπα θα είναι απλά για τον κόσμο…Και για την ίδια την παράταξη..
    ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΑΎΡΟΣ

  13. Αγαπητέ Dimos ,
    (Συνονόματε ; Με δίχως επώνυμο όμως………. )
    Ο Γιώργος Ανδρ. Παπανδρέου δεν είναι ένας απλός πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του κόμματος το οποίο έλαβε το 44% των ψήφων του Ελληνικού λαού !….
    Είναι ο πολιτικός που με τις σωστές πολιτικές και το αδιαφιλονίκητο ήθος του , με το οποίο θυσιάστηκε προσωπικά για να σώσει την πατρίδα μας από την πτώχευση ,
    Την οποία πτώχευση προξένησε άλλος πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός κόμματος .
    Της ΝΔ όμως ! Δίχως Ήθος και πολιτική διορατικότητα . …

    Υπάρχουν και άλλοι πρώην και απο την δίκη μας πλευρά , που δεν πληρούν τα πρωτερηματα που χρειαζονται στην παρούσα κατάσταση που έχουμε περιέλθει στην παρούσα χρονική στιγμή.
    Τέλος δε , Υπαρχει και το μεγαλύτερο μας σφάλμα και κοροϊδία που εισπράξαμε την οποία ονομάσαμε ΠΦΑ με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο του Σύριζα και , των γυρολόγων και των Ακροδεξιων, κωστακαραμανλικά Πολιτικών που γίνονται δεκανίκια του Τσίπρα .
    Το επόμενο λοιπόν που χρειαζομαστε εμείς,
    οι ενεργοί πολίτες που ενδιαφερόμαστε για την αλλαγή της κοινωνίας μας , της καθημερινής μας ζωής και του μεκλλοντος του Πλανιτη μας, χωρίς προσωπικά οφέλη
    είναι ν υιοθετήσουμε την Γνώμη:μη της εκλεκτής συνσχολιστριάς μας
    Της κας. Μελίνας Σταμούλη εδώ σε αυτά τα σχόλια .
    ώστε να πείσουμε τα μέλη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Και του ΠΑΣΟΚ του παρελθοντος μας
    να ζητήσουν και οι ίδιοι από τον Γιώργο Ανδρ. ΠΑπανδρέου :
    Ν ´ αναλάβει τα ηνία και την πολιτικη πλατφόρμα του Κινήματος Αλλαγής πρώτα ,
    και έτσι να εκλεγεί από τον Εκληνικο Λαό σαν πολιτικός που μπορεί να μας δώσει από τον Διχασμό μας .
    Να σώσει και το περιβαλον μας !

  14. Dimos 8:06 15/10/2021

    Ένας πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος , είναι αδιανόητο να επιθυμούμε να λειτουργήσει ως αναπληρωματικός !!!!

  15. Είναι δύσκολο να κρατήσουμε το κέντρο ζωντανό, γιατί μερικοί φέρθηκαν, χωρίς ανάστημα, πούλησαν το κέντρο στον Σύριζα, έδωσαν βήμα στο Κυριάκο να φλερτάρει με το κέντρο, οι ψηφοφόροι, που βολεύτηκαν με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, το πούλησαν και πήγαν με το Σύριζα πρέπει με κάθε τρόπο ν ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας

  16. Πολύ καλά τα γράφετε, αλλά περιμένετε να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου αυτοί που τον ανέτρεψαν; Ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί μέσα στο Κίνημα Αλλαγής που του πετάνε ακόμα και σήμερα λάσπη χρησιμοποιώντας επιχειρήματα των αντιμνημονιακών ψεκασμένων της Δεξιάς και της «Αριστεράς» του 2011; Παρακολουθήσατε τα ειρωνικά σχόλια των μμέδων μόλις ακούστηκε το όνομά του για πιθανή υποψηφιότητα; Aν είχαν καταλάβει τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής πόσο έχει αδικηθεί ο πρώην Πρωθυπουργός και πόσο πολύ έχει πολεμηθεί βρώμικα από αντιπάλους, «συντρόφους», διαπλεκόμενα ΜΜΕ και όλο το σύστημα που κρατάει την Ελλάδα πίσω, θα έπρεπε να τον καλέσουν, για να μην πω να τον παρακαλέσουν να επιστρέψει στην ηγεσία και να πάρει το νήμα από εκεί που κόπηκε το μαύρο φθινοπωρο του 2011, τότε που ξεκίνησε από τους υπονομευτές του η διάλυση της παράταξης.

  17. Από το στόμα σου και στου ΓΑΠ το αυτί. Είναι η μόνη λύση. Πρέπει να πιεστεί να το κάνει. Όσοι αγαπούν το ΠΑΣΟΚ και είναι στην Κεντροαριστερά να αναλάβουν πρωτοβουλία, να υπογράψουν κείμενο με το οποίο να τον προτρέπουν να ηγηθεί της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Δεν μπορεί η επιλογή μας να είναι ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα ή στην αποχή και σε ένα ΚΙΝΑΛ καρικατούρα κόμματος. Συνονόματε Γιώργο, γιέ του Ανδρέα, τώρα είναι η ώρα.

  18. Δεν μπορώ να στοιχειοθετήσω ή να πω κάτι διαφορετικό από τα επιχειρήματα που παραθέτει ο κ. Φελέκης.
    Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως για κάτι τέτοιο απαιτείται πέρα από την ενδεχόμενη βούληση του ΓΑΠ και η ανάληψη της ευθύνης που τους αναλογεί από τους προύχοντες και τους αξιωματούχους και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

    Θα πρέπει πρώτα η ταυτόχρονα και εκείνοι να κατανοήσουν τον πολύ ολισθηρό δρόμο που παίρνουν πια τα πράγματα και να κάνουν το σωστό βήμα στην κατεύθυνση που δείχνει ο Νίκος Φελέκης.
    Για να δείξουν στα μέλη, στους φίλους, στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ πως ενδιαφέρονται για την ενότητα και για το εμείς και όχι για την καρέκλα και το εγώ.

    Και να κάνουν κοινωνό τον Γιώργο Παπανδρέου αυτής τους της απόφασης.

    Αν αυτό δεν συμβεί δεν μπορούν να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις που θα έδιναν ουσία και νόημα στην όποια προσπάθεια απο τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Ας το σκεφτούν αυτό οι θεσμικοί τουλάχιστον παράγοντες στο ΚΙΝΑΛ και ας πράξουν τα δέοντα όσο είναι καιρός.

    Αν δεν το κάνουν είναι λογικό κάποιοι να τους κατηγορήσουν:
    » Σύντροφοι μπορούσατε να σώσετε το ΚΙΝΑΛ και δεν το κάνατε»

    Είναι μια ιστορική ευθύνη, την οποίαν τουλάχιστον τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, εάν δεν την αναλάβουν, χρειάζεται να την αιτιολογήσουν επαρκώς…

  19. FEMA 22:11 14/10/2021

    ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΦΩΦΗ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ,ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ

    Η ΙΔΙΑ

    ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ –ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    ΕΛΠΙΖΩ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ,ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΨΕ ΣΤΟ

    ΠΑΡΕΛΘΟΝ

    ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΡΙΟ…..

  20. Καλα τα λες , αλλά πρέπει κάποιοι να σταθούν στο υψος των περιστάσεων και να τον καλέσουν,,,

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.