ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο πρώην ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19

Ο Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

"Χάσαμε ένα σύζυγο, έναν πατέρα, έναν παππού σπουδαίο και στοργικό και έναν μεγάλο Αμερικανό", ανέφερε η οικογένεια του σε ανακοίνωση. Η οικογένειά του πρόσθεσε ότι ο Πάουελ ήταν πλήρως εμβολιασμένος ενώ ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ, στα περίχωρα της Ουάσινγκτον, για τη φροντίδα που του πρόσφερε.

Ο Πάουελ, ο πρώτος Αφροαμερικανός που έγινε αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, προτού γίνει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Γ. Μπους, διορίστηκε σε ανώτατα αξιώματα από τρεις Ρεπουμπλικάνους προέδρους. Ο Πάουελ, που είχε τραυματιστεί στο Βιετνάμ, θήτευσε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν από το 1987 έως το 1989. Ως στρατηγός, ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1991.

Μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός και ρεαλιστής, ο Πάουελ είχε σκεφθεί να κατέβει ως υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος το 1996 αλλά οι ανησυχίες της συζύγου του, της Άλμα, για την ασφάλειά του τον έκαναν να επανεξετάσει τα σχέδιά του. Το 2008 αψήφησε το κόμμα του, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, που έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που εξελέγη στον Λευκό Οίκο.

Συνηγορώντας υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ο Πάουελ είχε εκφωνήσει στις 5 Φεβρουαρίου 2003 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μια μακρά ομιλία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι είχε στην κατοχή του το Ιράκ, επιχειρήματα που είχαν χρησιμεύσει για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ.

Ο Πάουελ παραδέχθηκε αργότερα πως η παρουσίαση έβριθε ανακριβειών και διαστρέβλωνε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που είχαν δώσει άλλοι στην κυβέρνηση Μπους και ήταν "μια κηλίδα" η οποία θα είναι "πάντα ένα μέρος του απολογισμού μου".

Ο Τζορτζ Μπους αποτίει φόρο τιμής στον Κόλιν Πάουελ, έναν "σπουδαίο υπηρέτη του κράτους"

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Κόλιν Πάουελ που πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας του, υπογραμμίζοντας ότι ήταν "ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους", "πολύ σεβαστός".
"Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στην κρίση και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ", σημείωσε ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση. "Ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στη χώρα και στο εξωτερικό", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.