ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σύμφωνα με τον Guardian

Νέα αντικαρκινική θεραπεία μπορεί ακόμα και να εξαφανίσει όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο ανακάλυψαν οι επιστήμονες, που μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε κεφάλι και λαιμό ασθενών οι οποίοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον "Guardian", σε μια δοκιμή, ένα κοκτέιλ φαρμάκων ανοσοθεραπείας αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να σκοτώσει τα δικά του καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR), στο Λονδίνο.

Ένας ασθενής, ο οποίος αναμενόταν να πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, είπε στον "Guardian" για την "εκπληκτική στιγμή" που τον πήραν τηλέφωνο οι νοσοκόμες εβδομάδες αφότου συμμετείχε στη μελέτη για να του πουν ότι ο όγκος του είχε εξαφανιστεί τελείως. Ο 77χρονος Μπάρι Άμπροουζ είναι τώρα χωρίς καρκίνο και την περασμένη εβδομάδα έκανε κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού σε τελικό στάδιο. Σε ορισμένους, ο καρκίνος τους εξαφανίστηκε εντελώς, με τους γιατρούς να... παιδεύονται να βρουν υπολείμματα της ασθένειας.
Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό νέο όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές προχωρημένου καρκίνου, πιστεύουν οι ειδικοί. Τα αποτελέσματα από άλλες δοκιμές του συνδυασμού φαρμάκων είχαν προηγουμένως δείξει παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου σε τελικό στάδιο.

Εκτός από την αύξηση των πιθανοτήτων μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ασθενών, ανέφεραν οι επιστήμονες, η ανοσοθεραπεία προκάλεσε επίσης πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της "ακραίας" χημειοθεραπείας, η οποία είναι η τυπική θεραπεία που προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

Τα αποτελέσματα από τη φάση 3, στα οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ασθενείς που πέθαιναν από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ήταν πρώιμα και δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, αλλά εξακολουθούσαν να είναι "κλινικά σημαντικά", είπε η ICR, με ορισμένους ασθενείς να ζουν μήνες ή χρόνια περισσότερο και να υποφέρουν από λιγότερες παρενέργειες.

"Αυτά είναι πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα", δήλωσε ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος της ICR, στον Guardian.

Περίπου 12.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου κάθε χρόνο και πολλοί θα διαγνωστούν σε προχωρημένα στάδια. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καλύτερες θεραπείες για αυτούς τους ασθενείς που μπορούν να τους κρατήσουν στη ζωή περισσότερο από το τρέχον πρότυπο περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.