ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Νιόκι φούρνου με ντομάτα, βασιλικό και κεφαλογραβιέρα

Μία εξαιρετική συνταγή από τον σεφ Γιώργο Δημητρακόπουλο.

1 ΩΡΑ + 20 ΛΕΠΤΆ • ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά (για 4 άτομα)

ΓΙΑ 700 ΓΡ. ΝΙΌΚΙ ΣΠΙΤΙΚΆ
500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και
κομμένες σε κύβους
2 κρόκους αυγού
150-200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (εξαρτάται από την υγρασία που έχουν οι πατάτες)
70 γρ. κεφαλογραβιέρα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΑ ΝΙΌΚΙ ΦΟΎΡΝΟΥ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
5 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
150 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΆΣΟΥΜΕ ΤΑ ΝΙΌΚΙ: Ετοιμάζουμε τον πουρέ βράζοντας τις πατάτες σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις ετοιμαστούν, σουρώνουμε και
αφήνουμε να εξατμιστεί η υγρασία για 15΄ σε ένα σουρωτήρι (πρέπει να τις βγάλουμε αμέσως για να στεγνώσουν. Οσο πιο αφυδατωμένες τόσο πιο επιτυχημένη η συνταγή).

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας περνάμε τις πατάτες από έναν μύλο έτσι ώστε να πάρουμε τον
πουρέ μέσα σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις ο πουρές είναι λίγο χλιαρός, ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, τα 150 γρ. αλεύρι, την κεφαλογραβιέρα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει λίγο σφιχτό, όμως να κολλάει και λίγο στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Παράλληλα βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τα χέρια, σε κορδόνι πάχους 2 εκατοστών. Αλευρώνουμε ελαφρώς, ρολάρουμε απαλά το κορδόνι της ζύμης στο αλεύρι και κόβουμε με μια σπάτουλα, κομμάτια μήκους 2-3 εκατοστών.

Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, ρολάρουμε τα νιόκι μας μια στροφή χωρίς να τα πιέζουμε πολύ.

Τοποθετούμε τα νιόκι σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.

Ρίχνουμε τα νιόκι σε καλά αλατισμένο νερό που βράζει. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια του νερού, τα βγάζουμε και τα κρυώνουμε σε νερό με πάγο. Στη συνέχεια, τα στεγνώνουμε και τα λαδώνουμε.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΙΌΚΙ ΦΟΎΡΝΟΥ: Σοτάρουμε λίγο το σκόρδο σε τηγάνι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και αφήνουμε να
βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό με αλάτι και μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε τα νιόκι. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα (δεν θέλουν πάνω από 2-3 λεπτά). Τοποθετούμε τα νιόκι σε
βουτυρωμένο πυρέξ, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και είναι έτοιμα να τα σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Γ. Μπουροδήμος
Φωτογραφία: Studio M

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.