ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε αναλυτικά

Τι είπε ο Τσίπρας για απλή αναλογική, εκλογές και προοδευτική διακυβέρνηση

Απάντηση στα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, για διπλές εκλογές, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, έδωσε σήμερα από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε σχολιάσει από τη ΔΕΘ με δηκτικό τρόπο τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση για τις πρόωρες κάλπες, σημειώνοντας ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα». Ο κ. Μητσοτάκης είχε μάλιστα ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές και εάν αυτή δεν επιτευχθεί με τις πρώτες κάλπες, όταν θα ισχύει η Απλή Αναλογική, θα πάει σε δεύτερη αναμέτρηση. «Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω»» τόνισε κατηγορηματικά.

Έστειλε δε από τη ΔΕΘ πολλαπλά μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης. «Θα συγκριθεί η επιλογή μίας κυβέρνησης που ζητά αυτοδυναμία παρά τις διπλές κάλπες, και από την άλλη τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Θα κυβερνήσει με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω να θέλει να ζήσει ξανά ο λαός το 2015» σημείωσε με νόημα.

Η απάντηση στα περί Απλής Αναλογικής και «προοδευτικής διακυβέρνησης» δόθηκε από τον κ. Τσίπρα, από το βήμα της κεντρικής επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σίγουρος για την δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής συγκυβέρνησης. «Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι άγονες», είπε και επανέλαβε ότι τη Δευτέρα το πρωί θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση. «Χωρίς νέες εκλογικές περιπέτειες, χωρίς σενάρια διχασμού και ακυβερνησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Το σημείο της ομιλίας για την απλή αναλογική

«Με όπλο μας το δίκιο και πυξίδα μας τις αξίες μας και την ηθική μιας Παράταξης που πάντοτε σε αυτό τον τόπο αναλάμβανε να υπηρετήσει το λαό και τις ανάγκες του στα δύσκολα, θα πορευτούμε και σε αυτή τη δύσκολη μάχη με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Εκλογές στις οποίες θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η απλή αναλογική και ο κ. Μητσοτάκης διαβλέποντας ότι σιγά σιγά απομονώνεται και συμμάχους πρόθυμους να του κρατήσουν το χέρι βρίσκει μόνο στο χώρο της ακροδεξιάς, έχει ήδη ξεκινήσει τα παιχνίδια, και τα σενάρια. Προεξοφλεί διπλές κάλπες, περιφρονεί εκ των προτέρων την εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής, προσπαθεί εκ των προτέρων να ποδηγετήσει την αυθεντική λαϊκή βούληση.

Για μας όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Απορρίπτουμε τα κόλπα, τα σενάρια, τους τακτικισμούς. Λέμε καθαρά και ξάστερα: Οι επόμενες εκλογές όπου θα εκφραστεί αυθεντικά η λαϊκή βούληση, δεν θα είναι άγονες. Γιατί η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή των εκλογών, θα δώσει νέα προοδευτική κυβέρνηση στην υπηρεσία του τόπου και της κοινωνίας, τη Δευτέρα το πρωί, την επόμενη μέρα. Χωρίς νέες εκλογικές περιπέτειες, χωρίς σενάρια διχασμού και ακυβερνησίας.

Μια νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα εγγυηθεί με ασφάλεια και σιγουριά το μέλλον της πατρίδας μας. Ξεκάθαρες κουβέντες, ξεκάθαρες λύσεις.

Και αυτή η προοπτική, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται πλέον ολοένα και πιο ρεαλιστική, γίνεται πλέον ολοένα και πιο ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Μας το δείχνει η ολοένα και εντεινόμενη απαξίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους πολίτες, που πληρώνουν τα σπασμένα των πράξεων και των παραλείψεων της.

Μας το δείχνει η ανταπόκριση που δείχνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι δημοκρατικοί πολίτες. Όχι στον ψεύτικο κόσμο της οθόνης, αλλά στην πραγματική ζωή, στις περιοδείες μας στις γειτονιές, και στους χώρους δουλειάς, στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις».

Μύλος το ΚΙΝΑΛ με την «προοδευτική διακυβέρνηση»

Την ίδια ώρα, αναταραχή μεταξύ των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ φέρνει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «προοδευτική διακυβέρνηση», η οποία απευθύνεται κυρίως στη Χαριλάου Τρικούπη. Επίδικο είναι το περιεχόμενο του όρου «προοδευτική διακυβέρνηση», τον οποίο χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον Αντρέα Λοβέρδο σε πολύ υψηλούς τόνους να δηλώνει ότι θα καταστρέψει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και αν εκλεγεί πρόεδρος θα κόψει και κάθε συζήτηση περί αυτού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.