ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δημοσκοπήσεις και σενάρια…

Ας πάμε λοιπόν και στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα πολιτικά σενάρια που προκύπτουν.
Με βάση τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις τους, αλλά και από αυτά που βλέπουμε στις εκδηλώσεις που κάνουν πανελλαδικά οι υποψήφιοι, προκύπτει αναμφίβολα ότι η κούρσα διαδοχής είναι μια κούρσα για τρεις.
Οι υπόλοιποι τρεις, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μετρήσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο (τι και ποιον ωφελεί άραγε) και ψυχανεμίζομαι ότι για δυο απ’ αυτούς το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι οδυνηρό.
Τούτου δοθέντος, ας δούμε τα τρία πιθανά σενάρια και παράλληλα να εξετάσουμε ποιο από τα τρία αυτά σενάρια, ωφελούν το ΚινΑλ και την γενικότερα την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία.
Με ποιον δηλαδή επικεφαλής το ΚΙΝΑΛ (ή όποιο όνομα θα έχει μετά το συνέδριο του), θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του και θα ανατρέψει το σημερινό πολιτικό χάρτη.

Σενάριο 1
Πρόεδρος ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως ισχυρίζονται σήμερα οι δημοσκόποι και διάφοροι …influencers έχει προβάδισμα!
Παρακαλώ να κλείστε τα μάτια σας και να κάντε εικόνα στη Βουλή.
Ο Λοβέρδος αντιπαρατίθεται με τον Κυριάκο για την κλιματική αλλαγή, την πανδημία, το επιτελικό κράτος, τα κοινωνικά θέματα, το μεταναστευτικό, τον ποινικό κώδικα, τα εθνικά θέματα κλπ.
Τα ανοίξατε τα ματάκια σας; Ωραία!!! Τώρα ξανακλείστε τα και κάντε μια άλλη εικόνα.
Αδελφομαχία Λοβέρδου - Άδωνη για το που θα επενδυθούν και ποιοι θα επωφεληθούν από τα 37 δις ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης, που θα έρθουν από την ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Ανοίξτε τα τώρα και κρατήστε τα ανοιχτά, για να μην μου πείτε αύριο δεν ήξερα δεν γνώριζα!
Σημείωση: Δεν στέκομαι καθόλου στις αναμετρήσεις του Ανδρέα με τον Αλέξη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με αυτούς έχει προσωπικές και όχι πολιτικές κόντρες και η συζήτηση θα γίνεται συνέχεια γύρω από την υπόθεση Novartis, τις οροθετικές, που είχε διαπομπεύσει, για την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την Χρυσή Αυγή, που για τον Λοβέρδο ήταν αυθεντικό λαικό κίνημα κλπ και ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση δεν θα γίνει ποτέ!
Βέβαια ο Λοβέρδος επαίρεται ότι το ΚΙΝΑΛ , υπό την ηγεσία του, θα τριπλασιάσει τα ποσοστά του! Θα επιστρέψουν, λέει, πολλοί κεντρώοι που τα τελευταία χρόνια ψηφίζουν ΝΔ και Κυριάκο. Μα, είναι δυνατόν να πιστεύει ότι θα υπάρξουν τόσοι πολλοί ψηφοφόροι που θα εγκαταλείψουν ένα κόμμα εξουσίας και τον Κυριάκο για να ακολουθήσουν έναν demek Κυριάκο; Ή βαυκαλίζεται ότι οι πασόκοι που έφυγαν, λόγω της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ θα γοητευτούν από έναν demek Βενιζέλο;
Γνώμη μου είναι, ότι το ΚΙΝΑΛ με πρόεδρο τον Λοβέρδο θα επανέλθει στο 4,6% που το είχε βρει η αείμνηστη Φώφη.

Σενάριο 2
Πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Καλό παιδί και πασόκος εξ απαλών ονύχων, αλλά …
Στην πορεία για τις εθνικές εκλογές, ένα κόμμα που φιλοδοξεί να γίνει κ πάλι πρωταγωνιστής στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι, για 1,5-2 χρόνια θα δίνει μάχες στη Βουλή ακέφαλο, γιατί ο προεδρος του ΔΕΝ θα μπορεί να συμμετέχει, επειδή δεν είναι βουλευτής της ελληνικής βουλής.
(Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί το 2019 δεν ήταν υποψήφιος για την ελληνική βουλή και προτίμησε ξανά την ευρωβουλή αφού είχε σκοπό και στόχο να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ)!
Άρα το ΚΙΝΑΛ στην Βουλή θα το εκπροσωπεί ο Σκανδαλίδης ή ο Κωνσταντινόπουλος;
Πέρα όμως από αυτό, το πολύ σοβαρό μειονέκτημα του, υπάρχουν και άλλα κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα.
Με ποια εμπειρία, με ποιες γνώσεις, με ποιο πρόγραμμα θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο και τον Αλέξη στις προσεχείς εθνικές εκλογές;
Γιατί η επί 8 χρόνια συνάδελφος του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή, τον θεωρεί ακατάλληλο για πρόεδρο και στηρίζει ως καλύτερο του τον Λοβέρδο;
Αν δεν τον εμπιστεύεται η πασόκα συνάδελφος του, πως θα τον εμπιστευθεί ο απλός ψηφοφόρος, που δεν γνωρίζει καθόλου ή ελάχιστα, τι πολιτικό καπνό φουμάρει;
Ας δούμε όμως, αν η πιθανή προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη.
Πράγματι, ο Ανδρουλάκης έχει ένα πιο καθαρό και σαφές πολιτικό στίγμα από τον Λοβέρδο και μιλάει για σοσιαλδημοκρατία και όχι για ένα θολό κέντρο, ένα κόμμα …πλαστελίνης! Δεν έχει όμως τη στόφα του αρχηγού και ως εκ τούτου δεν πιστεύω ότι μπορεί να συγκινήσει ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων, ούτε από δεξιά, ούτε από αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Τους μόνους που ίσως μπορεί να πείσει είναι όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκαν από τις κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη.
Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, αν επικρατήσει ο Ανδρουλάκης, το ΚΙΝΑΛ δεν θα ξεκολλήσει ποτέ από το 8-10%.

Σενάριο 3
Πρόεδρος ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Ένας ηγέτης με διεθνή αποδοχή και αναγνώριση, ένας πολιτικός που με τις διεθνείς του επαφές και γνωριμίες μπορεί να βοηθήσει την παράταξη, αλλά και την χώρα στα εθνικά μας θέματα, που εισάγει συνεχώς στην δημόσια συζήτηση «καινά δαιμόνια», που μιλάει για την κλιματική αλλαγή 20 χρόνια τώρα, που έσωσε τη χώρα από την χρεοκοπία που την είχαν οδηγήσει οι πολιτικές της ΝΔ και του Καραμανλή, με προσωπικό και κομματικό κόστος, που εν μέσω μνημονίων κατάφερε να κάνει 100 μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και έφερε την διαύγεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος, κτύπησε τη διαπλοκή και έκλεισε στη φυλακή πολλά λαμόγια, δεν έκανε ποτέ παιχνίδια ούτε με Βατοπαιδινούς, ούτε με κατόχους βοσκοτόπων, που δεν είχε ποτέ την εύνοια, ούτε καν την ανοχή των ΜΜΕδων.
Ένας πολιτικός που μόνο με την υποψηφιότητά του και την πιθανότητα να είναι ο αυριανός πρόεδρος, τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ (παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες και τους σκληρούς αγώνες που έδωσε η Φώφη Γεννηματά) ενώ ήταν για χρόνια κολλημένα στο 6,5% τώρα έφτασαν στο 10% και έπεται συνέχεια!
Δεν θα συνεχίσω με το πιθανό τρίτο σενάριο γιατί έτσι και αλλιώς, όπως λένε οι δημοσκόποι και οι «έγκριτοι κ έγκυροι» αναλυτές των ΜΜΕ και των s/m, δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει!
Εκτός και ΑΝ οι χιλιάδες πολίτες που θα πάνε την Κυριακή 5/12/2021 στις κάλπες, έχουν διαφορετική άποψη από τον Μπέο, τον Πρετεντέρη, τον Πορτοσάλτε και λοιπούς influencers, και κόντρα στα συμφέροντα των γνωστών κύκλων, πάρουν τις τύχες τους και το μέλλον της παράταξης στα χέρια τους!
Οψόμεθα

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Καλοί όλοι τους οι υποψήφιοι αλλά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα μείνει στο 6 με 8% το πολύ. Πιστεύω ότι μόνον ο ΓΑΠ έχει την πείρα και το πολιτικό βάρος και τον Τσίπρα να τον αντιμετωπίσει και τον Μητσοτάκη να τον στριμωξει άγρια στη Βουλή. Φανταστειτε έναν Παπανδρέου αργηγο πώς θα τον ακούνε και οι δύο. Είναι μαθητουδια μπροστά στον Γιώργο.

  2. Αφηνω ολα τ’αλλα (μεταρρυθμισεις,διεθνες κυρος,διασωση απο χρεοκοπια κλπ) και κρατω μονον τουτο:»..που δεν είχε ποτέ την εύνοια, ούτε καν την ανοχή των ΜΜΕδων.» Kαι μονο αυτο μου αρκει!

  3. Ν. Τ 8:38 24/11/2021

    Αγγιζει απολυτα την πολιτικη πραγματικοτητα.Μπραβο σου

  4. Εξαιρετική προσέγγιση από τον κ.Πλασκοβίτη. Νηφάλια, αντικειμενική και κυρίως στα πλαίσια της πραγματικότητας της κανονικής και όχι της εικονικής.
    Σας ευχαριστούμε κ.Πλασκοβίτη.

  5. Τ. Π. 8:32 22/11/2021

    Ένα κείμενο με βαθυστόχαστη πολιτική σκέψη επί της πραγματικότητας!

  6. Τα είπες και τα στήριξες άψογα φίλε Λευτέρη Πλασκοβίτη …… Μακάρι να τα λάβουν υπόψη, όσοι πρόκειται να ψηφίσουν και όσοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ νοιάζονται για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και της ταλαίπωρης Πατρίδας μας …..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.