ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα απαγόρευσε την επιβίβαση Σύρων, Υεμενιτών και Ιρακινών σε πτήσεις προς τη Λευκορωσία

Πολίτες από τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγοράζουν εισιτήρια για πτήσεις από την Τουρκία προς το Μινσκ, εν μέσω της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας (SHGM).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πως η Λευκορωσία ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι διαφεύγουν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι, να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορά της και μπορεί να επιβάλει από τη Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες.

Η Τουρκία και η αεροπορική εταιρεία της, η Turkish Airlines, κατηγορούνται ότι συμβάλλουν στη ροή των μεταναστών, κατηγορία που απορρίπτεται από την Άγκυρα.

«Σχετικά με το πρόβλημα της παράνομης διέλευσης των συνόρων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία, αποφασίσθηκε ότι δεν θα πωλούνται εισιτήρια σε πολίτες από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, που θέλουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία από τα αεροδρόμια της χώρας μας, και δεν θα τους επιτρέπεται να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα», ανέφερε η SHGM μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν από σήμερα στους πολίτες από τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη να επιβιβάζονται στις πτήσεις της από την Τουρκία που έχουν προορισμό τη Λευκορωσία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ μερικές χιλιάδες μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τη Μέση Ανατολή, είναι αποκλεισμένοι κάτω από δύσκολες συνθήκες στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, η οποία τους εμποδίζει να περάσουν στο έδαφός της.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, βρίσκονται εδώ και ημέρες στριμωγμένοι μέσα σ' έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στη μεθοριακή ζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί το Μινσκ ότι οργάνωσε αυτές τις μεταναστευτικές κινήσεις, χορηγώντας βίζες και ναυλώνοντας πτήσεις, για να εκδικηθεί για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι στο καθεστώς του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένο μετά τη βάναυση καταστολή αντιπολιτευομένων.

Οι Βρυξέλλες, οι οποίες καταγγέλλουν ένα «λαθρεμπόριο ανθρώπων», προσπαθούν να περιορίσουν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λευκορωσία ερχόμενες σε επαφή με χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής, για να τις πείσουν να εμποδίζουν τους ανθρώπους να επιβιβάζονται σε πτήσεις με προορισμό το Μινσκ.

Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης πως νέες κυρώσεις να επιβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο καθεστώς του Λουκασένκο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.