ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η "Νίκη" είναι η νίκη της Ευρώπης, η νέα πορεία και η νέα ζωή για όλους...

Αναμφίβολα, η παραγωγή της πιο νέας γενιάς συγγραφέων στην χώρα μας, άξιζε ένα διεθνές βραβείο. Μια διεθνή αναγνώριση που θα την διαπιστεύει με ενάργεια στον πιο Ανοιχτό Κόσμο, θα την εδραιώνει όλο και πιο πολύ εσωτερικά και, παράλληλα, θα την αναγκάζει σε νέες ανασκαφές και εξερευνήσεις ιδεών. Και, οπωσδήποτε, η "Νίκη" του Χρ. Χωμενίδη, αποτελούσε, εκ των ων ουκ άνευ, μια καλή πρεσβεία, εκείνου, του πνεύματος που θέλει, μπορεί και, τελικά, επικυριαρχεί -χρόνια τώρα-, προσπαθώντας να σταθεί και να αφήσει διακριτά τα σημάδια του στα ελληνικά λογοτεχνικά πράγματα.

Αλλά, τι είναι η "Νίκη", πέραν από το καλύτερο βιβλίο που έγραψε ο βραβευθής συγγραφέας ; (σ.σ.: τούτο αποτελεί εντελώς προσωπική άποψη, διότι, η εγχώρια ασθμαίνουσα πλειοψηφία, θαρρείς, κολλημένη, πρότασσε ως το καλύτερο, το "Σοφό παιδί" από το Πάπιγκο...). Η "Νίκη" αποτυπώνει και επισημαίνει, εφόσον, καταγράφει επιδέξια όλο το κοινωνικό και πολιτικό δράμα της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από μια οικογενειακή Ιστορία, το ποιος ήταν, τελικά, αυτός που "νίκησε" και ποιος, τελικά, αυτός που "έχασε" στην Ελλάδα από την περιπέτεια ενός πολιτικού - βιωματικού "κινήματος" και μιας "επανάστασης" που, εξ' αρχής, ομοίαζε καταδικασμένη και χαμένη !

Αυτό, βέβαια, ήταν και είναι λίαν γνωστό σε όλους, ωστόσο, με τη "Νίκη" (που έχει χρόνια στην δημοσιότητα), καταγράφεται κάτι που είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα, καίτοι κι αν έχασε η Αριστερά, στο ιδεολογικό - πολιτικό - κοινωνικό επίπεδο διατήρησε επί μακρώ αν δεν διατηρεί, κιόλας, την πρωτοπορία στις ιδέες : η "ήττα" της Αριστεράς σε όλα τα επίπεδα -κυρίως, το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, εφόσον, η Νίκη που είναι και η κεντρική ηρωίδα - σύμβολο του βιβλίου, υπερέβη όλα τα συμπλέγματα, την Ηθική και τα Πρέπει που της είχε δημιουργήσει η ζωή με τον διωκόμενο και σε δυσμένεια Ηγέτη - πατέρα, και, τελικά, "ξέφυγε" -ανοίγοντας τα δικά της φτερά-, προς έναν νέο Κόσμο : τον δικό της κόσμο.

Κι αυτό - τούτο, ακριβώς, είναι που συγκίνησε και ενέπνευσε την επιτροπή βραβείων, ώστε, να την βραβεύσει. Η "Νίκη" (πέραν από την ιστορία με την Αριστερά στην Ελλάδα, το τραγικό τέλος της Σοβιετικής ιδέας, της Σοβιετίας κ.λπ.), συμβολίζει -όχι στο παλιό πλέον, αλλά, στο νέο μεταίχμιο της Ευρώπης και του Κόσμου, η βαθιά μείζονα ανάγκη και αναγκαιότητα να ξεπεράσουν όλοι το "κλειστό παιχνίδι" το "οριοθετημένο σύμπλεγμα" της όποιας καταγωγής, των όποιων ιδεολογιών του όποιου "παλιού κόσμου' τους, και να διαμορφώσουν μια νέα Νίκη για το Άνθρωπο, που θέλει και μπορεί να αρχίσει να ζει την Ζωή του εκ νέου. Κι αυτή, η "Νίκη", αλληγορικά και συσχετικά πάλι, δεν είναι άλλη, από την "Νίκη της Ευρώπης", προαπαιτούμενο μιας νέα πορείας και μιας νέας ζωής για όλους...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.