ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Folli Follie: «Ναι» στην παραπομπή από το Εφετείο

Οριστική είναι η απόφαση παραπομπής των 13 κατηγορουμένων για τη βασική υπόθεση της Folli Follie μετά την κρίση του Συμβουλίου Εφετών που, αποδεχόμενο ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε τις εφέσεις που είχαν καταθέσει τέσσερις κατηγορούμενοι.

Μετά την απόρριψη των εφέσεων ουσιαστικά επικυρώνεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο διέταξε την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των συγκατηγορουμένων τους στην υπόθεση των πλασματικών στοιχείων που με διάφορα τεχνάσματα κατάρτιζαν, προκειμένου να εμφανίζεται εύρωστους και με μεγάλο κύκλο εργασιών ο όμιλος Folli Follie.

Έτσι πλέον η υπόθεση θα προσδιοριστεί σε δίκη όπου ο ιδρυτής του Ομίλου, η σύζυγος του και ο γιος του αλλά και οι συγκατηγορούμενοι τους, διευθυντικά στελέχη του ομίλου, κατά περίπτωση θα κριθούν για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Ο προσωρινά κρατούμενος Δημήτρης Κουτσολιούτσος βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία για την υπόθεση, η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων ανέρχεται κατ' εκτίμηση στα 413.078.346,17 ευρώ, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσό.

Η δράση των κατηγορουμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φαίνεται να ξεκινά από το έτος 2006 όποτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 11 άτομα.

Οι κατηγορούμενοι, ο καθένας από τη θέση και τον ρόλο που είχε, κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών ( statement), για τεράστια χρηματικά ποσά ώστε να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα. Τα επίμαχα οικονομικά ψευδή δεδομένα οι κατηγορούμενοι τα χρησιμοποιούσαν είτε για τραπεζικό δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων. Αντίστοιχα με πλαστά έγγραφα, εμφάνιζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στην Ασία, με κυκλικές συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα που παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Αυτές τις πλασματικές οικονομικές καταστάσεις της Ασίας, κατά τη δικογραφία, οι πατέρας και υιός επικεφαλής του Ομίλου, τις χρησιμοποιούσαν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του ελληνικού σκέλους της εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Έτσι εμφάνιζαν προς το επενδυτικό κοινό μια κατασκευασμένη ευρωστία εξαπατώντας και το Χρηματιστήριο και τις τράπεζες με στόχο να εξασφαλίζουν υπέρογκες πιστώσεις.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι χειραγώγησαν την αγορά και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων διογκώνοντας τεχνητά την αξία της μετοχής του ομίλου.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε το 2018, μετά από πόρισμα αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου που αμφισβητούσε την οικονομική κατάσταση της Folli Follie πυροδοτώντας εξονυχιστικούς ελ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.