ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Μία ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ με άρωμα ρεβιζιονισμού

Τέσσερις ημέρες για έναν αιώνα Ιστορίας: το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται στην τρίτη και προτελευταία ημέρα της σημαντικότερης ολομέλειας του έτους, η οποία θα κληθεί να βάλει την σφραγίδα της στο ιστορικό μανιφέστο του Σι Τζινπίνγκ για τα «μεγάλα επιτεύγματα» του κόμματος.

Μόνο ο Μάο Τσετούνγκ και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ έχουν τολμήσει μέχρι σήμερα να ξαναγράψουν την πολιτική ιστορία της χώρας, σε δύο μανιφέστα που επικύρωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε δύο χρονολογίες σταθμούς για την Ιστορία της Κίνας: το 1945, τέσσερα χρόνια πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τον Μάο, και το 1981, όταν ο Ντενγκ έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τις μεταρρυθμίσεις που μετέτρεψαν την Κίνα σε δεύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο.

Ο Σι Τζινπίνγκ με την σειρά του θα παρουσιάσει την δική του εκδοχή για την Ιστορία του Κόμματος κατά την 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, που ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο.

Αν και το περιεχόμενο αυτού του κειμένου δεν έχει γίνει γνωστό, θεωρείται ότι θα πρόκειται για την «επανερμηνεία ορισμένων γεγονότων της πρόσφατης Ιστορίας της Κίνας», σύμφωνα με τον Marc Lanteigne, ειδικό για την Κινεζική Πολιτική του Norwegian Institute of International Affairs (NUPI).

Στην εξουσία εδώ και εννέα χρόνια, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου ετοιμάζεται να εξασφαλίσει και νέα, τρίτη, θητεία στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενισχύοντας το στάτους του ισχυρότερου ηγέτη της Κίνας μετά τον ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος Μάο Τσετούνγκ (1949-1976).

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής διεξάγεται, ως συνήθως, κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Στην ημερήσια διάταξη, μία «ανακεφαλαίωση» της Ιστορίας του Κόμματος, που γιόρτασε τον Ιούλιο τα 110 του χρόνια. Ο Σι Τζινπίνγκ «εξήγησε» το περιεχόμενο αυτού του μανιφέστου ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Αυτή η ανακεφαλαίωση εντάσσεται προφανώς στις κινήσεις του Σι Τζινπίνγκ για την παράταση της παρουσίας του στην ηγεσία του Κόμματος μετά το 20ό Συνέδριο», το 1922, σχολιάζει η Alice Ekman, αναλύτρια για την Ασία του European Union Institute for Security Studies (EUISS).

Εξ ου και η ανάγκη για την επιβολή του δικού του mantra για την εξουσία: ενίσχυση της εξουσίας του Κόμματος για την αποφυγή μιας τύχης ανάλογης με εκείνη του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Σοβιετική Ενωση.

Χαλιναγώγηση του ιδιωτικού τομέα

Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εκμεταλλευθεί την περίσταση για να εκκαθαρίσει «τις ιστορικές στιγμές που δεν του αρέσουν», κυρίως τις υπερβολές των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον σινολόγο Chris Johnson του Center for Strategic International Studies στην Ουάσινγκτον.

Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ εκμεταλλεύθηκε την ιστορική αναθεώρηση του 1983, την δεύτερη που έχει επικυρώσει το ΚΚΚ στην 100ετή του ύπαρξη για να γυρίσει την σελίδα του μαοϊσμού, επικρίνοντας τις υπερβολές του προκατόχου του, συγκεκριμένα την αναγκαστική βιομηχανοποίηση του «Μεγάλου Αλματος προς τα Εμπρός» και το χάος της «Πολιτιστικής Επανάστασης».

Ο Σι Τζινπίνγκ «θα κάνει στον Ντενγκ ό,τι ο Ντενγκ έκανε στον Μάο και θα επικρίνει τις υπερβολές της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος;», αναρωτιέται ο Chris Johnson.

Αυτό θα ενταχθεί στην λογική της χαλιναγώγησης του ιδιωτικού τομέα τους τελευταίους μήνες, όπως του τομέα της ψηφιακής οικονομίας και των εταιρειών ακινήτων, ο κολοσσός των οποίων, η Evergande, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας έπειτα από την εισαγωγή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τα χρέη.

«Το ειδικό βάρος του ΚΚΚ επί της κινεζικής οικονομίας ενισχύθηκε με ταχείς ρυθμούς κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Η διαδικασία φιλελευθεροποίησης που υιοθετήθηκε από τους προηγούμενους κινέζους ηγέτες ετέθη υπό αμφισβήτηση», παρατηρεί η Alice Ekman.

«Λευκή νύκτα»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ επιδιώκει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιρροή του στο κόμμα και την χώρα, την πρώτη που επλήγη από την επιδημία του νέου κορονοϊού εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Σι θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει την επιδίωξή του να εξασφαλίσει και τρίτη θητεία στην ηγεσία του ΚΚΚ και της Κίνας. Και αυτό θα σημαίνει αναγκαστικά ρήξη με την παρακαταθήκη του Ντενγκ, ο οποίος εισήγαγε το 1981 τον περιορισμό των θητειών ενός προσώπου στην εξουσία για να αποφευχθεί η προσωποπαγής εξουσία της περιόδου του Μάο, σύμφωνα με τον Marc Lanteigne.

Για τον λόγο αυτόν θα προβάλει πρόσφατα γεγονότα περιβάλλοντάς τα με ένα απειλητικό μανδύα: την οικονομικοπολιτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την υγειονομική κρίση. Και θα προβάλει την εικόνα του ως ισχυρού ηγέτη που θα κρατήσει το κόμμα ενωμένο σε μία κρίσιμη περίοδο.

Στην πολιτικοοικονομική σφαίρα, η ρήξη που πολλοί αναλυτές περιμένουν από τον Σι, και θα παρουσιασθεί ως συνέχεια της κινεζικής πολιτικής ιστορίας, θα αφορά την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε τίμημα, ακόμη και αν οδηγεί σε αύξηση των ανισοτήτων. Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Σι θα εντάξει στην δική του ιστορική «αλήθεια» τον ισχυρισμό ότι προτεραιότητα της κινεζικής πολιτικής υπήρξε πάντοτε η έννοια της «κοινής ευημερίας», η οποία περιλαμβάνει περισσότερο μετρημένη οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με περισσότερο δίκαιη κατανομή του πλούτου

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν αδιάκοπα ότι η πολιτική «0 Covid» που ακολούθησε το Πεκίνο είναι η ορθή, παρά τις αναζωπυρώσεις σε πολλές κινεζικές περιοχές.

Σε μακροσκελές τηλεγράφημα που μετέδωσε το Σάββατο το πρακτορείο Νέα Κίνα αναφέρει ότι ο πρόεδρος πέρασε «μία λευκή νύκτα» τον Ιανουάριο 2020 μόλις πριν από την επιβολή της καραντίνας της Γουχάν.

«Ο χρόνος έδειξε ότι αυτή η αυστηρή προσέγγιση ήταν η μόνη βιώσιμη επιλογή», επεσήμανε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Για την Νέα Κίνα, ο Σι είναι «ένας άνθρωπος αποφασισμένος και ενεργητικός, ένας άνθρωπος του στοχασμού με βαθιά συναισθήματα, ένα άνθρωπος κληρονόμος μιας Ιστορίας ο οποίος δεν διστάζει να καινοτομήσει, που έχει ένα όραμα για το μέλλον και είναι αποφασισμένος να εργασθεί χωρίς ανάπαυλα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.