ΕΛΛΑΔΑ

ΚΚΕ: Οι πυροσβέστες μαζί με τον λαό για την υπεράσπιση της ζωής και του περιβάλλοντος

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Τμήματος της ΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας «χαιρετίζει τις ένστολες κινητοποιήσεις των πυροσβεστών που παλεύουν για μαζικές προσλήψεις και μέτρα για να μην ξαναζήσουμε άλλες καταστροφές όπως αυτές του φετινού καλοκαιριού» προσθέτοντας «χαιρετίζουμε επίσης τα συλλαλητήρια των πυρόπληκτων και πληγέντων από πλημμύρες και σεισμούς, στηρίζουμε τον αγώνα τους για να ζήσουν στον τόπο τους».

«Ο καταστρεπτικός απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο σεισμός στην Κρήτη αλλά και οι νέες καταστροφές στα καμένα με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή, αποδεικνύουν ότι με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο λαός βρίσκεται εκτεθειμένος και ανυπεράσπιστος απέναντι σε κάθε είδους φυσικές καταστροφές» αναφέρει η ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «ακόμα και σήμερα, δυόμιση μήνες μετά τις πυρκαγιές, κανένα μέτρο δεν έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση στον τομέα της πρόληψης, ώστε να μην επαναληφθεί το επόμενο καλοκαίρι παρόμοια τραγωδία».

«Αντίθετα και μάλιστα τη στιγμή που σύσσωμοι οι πυροσβέστες απαιτούν την ενίσχυση της πυροσβεστικής με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση απέρριψε σχετική τροπολογία του ΚΚΕ στη Βουλή που προέβλεπε τη μονιμοποίηση όλων των εποχικών και πενταετών πυροσβεστών. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, μέσω της αφωνίας τους, στήριξαν την κυβέρνηση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η επίκληση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι μια βολική δικαιολογία για να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και για να κουκουλωθεί το γεγονός πως τα έργα υποδομής, τα μέτρα πρόληψης και οι πρακτικές διαχείρισης κινδύνων βρίσκονται διαχρονικά στα αζήτητα».

«Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει το έγκλημα διαρκείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αυτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στις πυρκαγιές του καλοκαιριού ό,τι σώθηκε, σώθηκε από τη μάχη που έδωσαν σώμα με σώμα με τη φωτιά οι κάτοικοι, και πυροσβέστες» αναφέρει το ΚΚΕ τονίζοντας ότι η πολιτική και των δύο στον τομέα της προστασίας και ιδίως της πρόληψης απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι «εκκωφαντικά ανύπαρκτη», ενώ «απεναντίας αποδεικνύονται ιδιαίτερα δραστήριες, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και αποτελεσματικές όταν πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση και την παραχώρηση των βουνών και δασών στην εκμετάλλευση των επιχειρηματικών σχεδίων».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει, αναφερόμενο αναλυτικά, στο «αντεργατικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων με το οποίο απασχολούνται οι πυροσβέστες» και σημειώνει ότι «μαζί με τον απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων, υποδομών και εγκαταστάσεων, τα ανεπαρκή ή και ακατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, το «γερασμένο» και ελλιπές προσωπικό αφού δεν ανανεώνεται, δημιουργούν πυροσβέστες εξουθενωμένους που δεν αρκεί το συγκινητικό πολλές φορές φιλότιμό τους για να πέσουν στη μάχη με τις φωτιές».

Το ΚΚΕ ζητά:

--'Αμεση και καθολική 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους, τους σεισμόπληκτους και τους πλημμυροπαθείς .

--Σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί απαιτούνται άμεσα, εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

--Να γίνει σχεδιασμός και χρηματοδότηση των απαραιτήτων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών ημιορεινών περιoχών.

--Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

--Κατάργηση του νόμου 4662/2020, αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφάλειας, μετατροπή του σε πολιτική υπηρεσία στα πλαίσια του κοινωνικού χαρακτήρα της αποστολής του.

--Γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη δασική υπηρεσία, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων.

--Κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάσπασης της δασοπροστασίας, με τον εγκληματικό, τον δολοφονικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση.

«Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος που υπηρετεί το «Πράσινο New Deal» σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Η πραγματική διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σοσιαλιστικός σχεδιασμός, της κοινωνικοποιημένης παραγωγής για τη διασφάλιση της λαικής ευημερίας και του περιβάλλοντος.

Η επιστημονική έρευνα και γενικότερα η επιστήμη θα αξιοποιείται για να ελαχιστοποιήσει την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον, για να πολλαπλασιάσει την ευημερία του λαού από κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Για να ανοίξει ο δρόμος για αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα πρωταγωνιστούν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιπεριβαλλοντική στρατηγική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής» καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.