ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διέβη τον Ρουβίκωνα ο πρωθυπουργός

«Μέτρα τέλος» με… «εντολή Μητσοτάκη»!

Το ρίσκο να στείλει σήμα στην κοινωνία πως δε θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα ανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι παραμένει σταθερός στην εκτίμησή του ότι τα παρόντα και ισχύοντα μέτρα αρκούν ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, πέραν των δημόσιων δηλώσεων του πρωθυπουργού σε βρετανική τηλεοπτική εκπομπή, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για νέα μέτρα και σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους που κάλυψαν χθες το ταξίδι του στην βρετανική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον.

Αισιοδοξία

Μάλιστα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές, βάσει της ως άνω ενημέρωσης, ισχυρίζονταν χθες ότι δεν θα αργήσει η ώρα της σταθεροποίησης της πανδημίας, αλλά και ότι μετά την «επιπέδωση» θα έλθει και η σταδιακή μείωση της διασποράς του ιού. Συν τοις άλλοις, η ανάλυση που επικρατεί στο Μαξίμου είναι ότι οι προσδοκίες για επιπέδωση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό μπορούν να σώσουν την «παρτίδα» του φετινού χειμώνα και να μην αποδειχθεί ανεξέλεγκτη η διασπορά του ιού. Βεβαίως, με δεδομένο ότι η πανδημία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τα καθημερινά χιλιάδες κρούσματα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να «παραγάγουν» νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους, πρόκειται για ένα παιχνίδι με τη φωτιά -όπως, τουλάχιστον, εκτιμούν λοιμωξιολόγοι και μέλη της επιτροπής των ειδικών. Κι αυτό διότι, λαμβανομένης υπόψη της ήδη εκρηκτικής κατάστασης στα νοσοκομεία, είναι σαφές ότι αν η διασπορά του ιού συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, τότε τα δημόσια νοσοκομεία αναμένεται να καταρρεύσουν σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, παρά το υψηλό ρίσκο, ο πρωθυπουργός φέρεται να εκτιμά ότι τυχόν νέα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και ένα βαρύ πολιτικό κόστος για την ίδια την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να φοβάται και την αντίδραση των… ανεμβολίαστων πολιτών, εξ ού και αποκλείει την αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου ακόμη και για εκείνους τους συμπολίτες μας.

Δημόσια δέσμευση

Και αυτό δεν αποτελεί διαρροή ούτε δημοσιογραφική πληροφορία: αντιθέτως, είναι η δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού χθες το πρωί, κατά την παρουσία του στην τηλεοπτική εκπομπή «Good Morning Britain» του τηλεοπτικού δικτύου ITV. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα της επιδημίας. Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους». «Δεν μπαίνει κανείς στη χώρα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά φυσικά οι κανόνες ισχύουν για όλους. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα τεστ. Έτσι, σε περίπτωση που θέλει κανείς να πάει για φαγητό σε εξωτερικό χώρο και είναι ανεμβολίαστος χρειάζεται αρνητικό τεστ. Και αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.