ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Τσουρεκάκια μεκαρδάμωμο και κρέμα κάσταρντ

Μία πεντανόστιμη συνταγή για τσουρεκάκια μεκαρδάμωμο και κρέμα κάσταρντ.

1 ΩΡΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 12 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

50 γρ. βούτυρο
300 ml πλήρες γάλα
450 γρ. αλεύρι γ.ό.χ
100 γρ. καστανή ζάχαρη
7 γρ. ξηρή μαγιά
1½-2 κ.γ. τριμμένο καρδάμωμο (κακουλέ)
αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΈΜΑ ΚΆΣΤΑΡΝΤ
200 ml πλήρες γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. πάστα βανίλιας
50 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 κ.σ. κορν φλάουρ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΆΛΥΨΗ
1 αυγό, χτυπημένο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
4 κ.σ αποξηραμένη καρύδα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να είναι απλώς χλιαρό – αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά αν είναι πολύ ζεστό. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το κάρδαμο και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μίξερ με γάντζους ζύμης. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και χύνουμε μέσα το μείγμα με το γάλα. Ανακατεύουμε για 5΄-6΄ ή μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ελαστικό – μπορούμε επίσης να το χτυπήσουμε στο χέρι. Καλύπτουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2΄ ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

ΚΡΈΜΑ ΚΆΣΤΑΡΝΤ: Ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ατμίζει. Χτυπάμε μαζί τη ζάχαρη, τους κρόκους και το κορν φλάουρ σε πυρίμαχο σκεύος μέχρι να ανακατευτούν καλά και μετά ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα με το ζεστό γάλα στον κάδο του μίξερ, όσο αυτό ανακατεύει. Επιστρέφουμε στο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 6΄-8΄ ή μέχρι η κρέμα να σφίξει. Θα σφίγγει περισσότερο όσο κρυώνει. Μεταφέρουμε σε μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια με χαρτί ψησίματος τοποθετημένο κυκλικά.

Μόλις παγώσει, το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε ξανά. Χτυπάμε τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε 12 μπαλάκια, ζυγίζοντάς τα αν θέλουμε για περισσότερη ακρίβεια (περίπου 75 γραμμάρια το καθένα). Πιέζουμε τη ζύμη στη βάση για να σχηματίσουμε μια λεία σφαίρα και τοποθετούμε σε χαρτί ψησίματος, σε απόσταση μεταξύ τους. Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για 30΄. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Πιέζουμε τον δείκτη μας στη μέση κάθε μπαλίτσας (η εσοχή που δημιουργείται πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει τον κρόκο ενός αυγού).

Βάζουμε την κρέμα κάσταρντ σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, κόβουμε την άκρη και πιέζουμε την κρέμα στις εσοχές. Αλείφουμε τη ζύμη γύρω από την κρέμα με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 20΄ μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσουν. Τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με 2-3 κ.γ. νερό για να φτιάξουμε ένα λείο γλάσο και αλείφουμε τις πλευρές από τα ψωμάκια. Βάζουμε την καρύδα σε ένα μικρό πιάτο και κυλάμε τα ψωμάκια μέσα στο πιάτο προτού σφίξει το γλάσο.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.