ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο

Η Gazprom επικρίνει τη μεταπώληση φυσικού αερίου από την Γερμανία στην Πολωνία

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom δεν θεωρεί «λογική» την μεταπώληση φυσικού αερίου από την Γερμανία στην Πολωνία, εν μέσω εκτόξευσης των τιμών, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα περιορίζει σκοπίμως τις αποστολές προς την Ευρώπη.

«Παρατηρούμε την αντιστροφή των ροών του φυσικού αερίου από την Γερμανία προς την Πολωνία όπως φαίνεται επίσης προς την Ουκρανία, της τάξεως των 3-5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ σε βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα.

«Αυτό το φυσικό αέριο προέρχεται από τις υπόγειες δεξαμενές της Γερμανίας, δεξαμενές το φυσικό αέριο των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί κατά 47%. Και ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε...δεν είναι και η πλέον λογική απόφαση».

Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι οι αποστολές αυτές είναι «σαφώς υψηλότερες από τον όγκο που παραδίδει η Gazprom».

Την Τετάρτη, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε την Μόσχα ότι διέκοψε τις αποστολές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη, ανάμεσα στην Ρωσία τη Πολωνία και την Γερμανία, κατηγορώντας την Gazprom για «χειραγώγηση».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε την Πέμπτη ότι η Gazprom δεν εκτελεί νέες εξαγωγές μέσω του αγωγού αυτού, ελλείψει ευρωπαϊκών παραγγελιών.

Η δυτική Ευρώπη βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: πολύ ψυχρός χειμώνας 2020-2021, οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι τιμές έφθασαν σε ύψος ρεκόρ την Τρίτη, με την πτώση των θερμοκρασιών. Σε αυτό προστίθενται οι γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Μόσχα, η οποία διασφαλίζει το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου.

Οι Δυτικοί υποψιάζονται ότι η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές για να ασκήσει πίεση επί των Ευρωπαίων σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.

«Οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της Gazprom σύμφωνα με τις οποίες στέλνουμε μικρή ποσότητα αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά στερείται απολύτως βάσης», δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Κουπριάνοφ.

«Αυτήν την χρονιά, η Gazprom έστειλε στην Γερμανία 50,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι 5,3 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Η Gazprom έχει ήδη στείλει περισσότερο αέριο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο στις εξής χώρες: Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Δανία, Φινλανδία και Πολωνία», είπε.

Η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι δεν στέλνει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εξαιτίας της ισχυρής έντασης ανάμεσα στο Μόσχα και το Κίεβο. Η Μόσχα απορρίπτει και αυτές τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.