ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία

Ο πρόεδρος Μακρόν και ηγέτες της ΕΕ απέτισαν φόρο τιμής στον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε, μαζί με ηγέτες της ΕΕ, φόρο τιμής σήμερα, πρώτη επέτειο του θανάτου του, στον πρώην πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, "μεγάλο κυβερνήτη του ευρωπαϊκού σχεδίου".

"Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν έκανε την Ένωσή μας πιο δημοκρατική", "πιο αλληλέγγυα" και "πιο σφιχτή", είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που προηγήθηκε στο βήμα των επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, "η Ευρώπη ήταν κάτι περισσότερο από ουτοπία για ένα μακρινό μέλλον και οπωσδήποτε κάτι περισσότερο από ένα αόριστο πακέτο οικονομικών ευκαιριών στον πολιτικό ελάχιστο κοινό παρονομαστή", επέμεινε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Όμως ήταν επίσης "φίλος της Γερμανίας και των Γερμανών" και ιδιαίτερα του τότε καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ, είπε στην ομιλία του ενώπιον της συζύγου του πρώην προέδρου, Αν-Αϊμόν Ζισκάρ ντ' Εστέν, των παιδιών και των εγγονιών του.

Η τελετή, η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί κατά την ημερομηνία γέννησης του "VGE", στις 2 Φεβρουαρίου, καθυστέρησε δέκα μήνες λόγω της υγειονομικής κατάστασης. Έτσι, πραγματοποιήθηκε τελικά έναν χρόνο ακριβώς μετά τον θάνατό του από τις συνέπειες της Covid-19, στις 2 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 94 ετών.

"Ένας εξαιρετικός άνδρας στον οποίο η Ευρώπη μας οφείλει τόσα πολλά" και "Ευρωπαίος από χίλιες πλευρές", σύμφωνα με τα λόγια του Νταβίντ Σασόλι, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν "ήταν αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του", υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Είναι εκπληκτικό να διαπιστώνουμε σήμερα πόσες κορυφογραμμές της δράσης του περιγράφουν τις προκλήσεις του σήμερα και εμπνέουν τη γενιά μας για να ανταποκριθούμε σε αυτές", εκτίμησε ο Σαρλ Μισέλ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πλάι σε ένα μεγάλο πορτρέτο του πρώην προέδρου.

Ευρωβουλευτής από 1989 έως το 1993, μετά την προεδρική θητεία του, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄' Εστέν θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της Ευρώπης, αφού είχε εργαστεί για απαραίτητα στάδια της οικοδόμησής της όπως η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση καθολική ψηφοφορία, οι απαρχές της νομισματικής ένωσης ή ακόμη η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, όπως υπενθύμισε το Ελιζέ πριν από την τελετή. Δράσεις που προβλήθηκαν από εικόνες αρχείου στη διάρκεια της τελετής.

Από το 2001, ο "VGE" ήταν πρόεδρος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, που περιελάμβανε δημόσιες συζητήσεις και σκέψεις για την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ υπογράμμισαν επίσης κατ΄επανάληψη τη δράση του που βοήθησε "να προχωρήσει η γαλλική δημοκρατία", με τη μείωση της ηλικίας ψήφου στα 18 έτη, την αποποινικοποίηση της άμβλωσης ή το διαζύγιο κοινή συναινέσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.