ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δύο γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία

Πολάκης VS Γεροτζιάφας και στο βάθος… Βαβέλ

Μπορεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ευλόγως εγκαλείται επειδή ανακοίνωσε κάτι που «ξόρκιζε» έως πριν μερικές ημέρες, ωστόσο χθες ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που, τόσο στη Βουλή όσο και γενικώς, παρουσίασε δύο «πρόσωπα» για την πανδημία, με τον Αλέξη Τσίπρα να ισορροπεί κάπου στη μέση.

Ο πρώην πρωθυπουργός, στη σκληρή αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν καταδίκασε γενικώς και αορίστως την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά την λογική του προστίμου των 100 ευρώ. Ταυτοχρόνως, εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης για την απροθυμία της να ενισχύσει το ΕΣΥ, επικαλούμενος μάλιστα και στοιχεία της ΟΕΝΓΕ που δείχνουν ότι δεν ισχύει ο κυβερνητικός ισχυρισμός πως… «δεν μπορούν να βρεθούν άλλοι υποψήφιοι γιατροί για πρόσληψη». Την ώρα, όμως, που ο Αλέξης Τσίπρας ισορροπούσε μεταξύ των προτάσεων για δυσάρεστα, αλλά αναλογικά, μέτρα και του «σκληρού ροκ» κατά της κυβέρνησης, το μήνυμα που ήθελε να περάσει η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνυόταν για μία ακόμη φορά «θολό».

Μπρος Πολάκης, πίσω… Γεροτζιάφας!

Κι αυτό διότι, πέραν των ευαίσθητων ισορροπιών και της «συμπεριληπτικής» στάσης που θέλησε να κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμως η Κουμουνδούρου εξέπεμπε αντιφατικά μηνύματα: από τη μία, ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και μέλος του «think tank», Γρηγόρης Γεροτζιάφας, εισηγούνταν το υποχρεωτικό εμβολιασμό με καθολικά κριτήρια εφαρμογής, από την άλλη ο Παύλος Πολάκης επιδιδόταν στη Βουλή σε ένα παραληρηματικό κρεσέντο, που έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κατηγορήσει τόσο τον ίδιο όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για «φλερτ με τους αντιεμβολιαστές». Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, εξάλλου, όταν ο κ. Πολάκης προσπαθούσε, από βήματος Βουλής, να αποδείξει ότι πολλοί εμβολιασμένοι έχουν καταλήξει τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που κορυφώνεται η εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποδείξει ότι συστρατεύεται σε αυτή την μάχη. Με δεδομένο, εξάλλου, ότι ουδείς διαφοροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το παραλήρημα Πολάκη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνέδεσαν την εκκωφαντική παρουσία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας στη Βουλή με την έκταση και τη δημοσιότητα που πήραν οι θέσεις και οι προτάσεις του καθηγητή Γεροτζιάφα, ως συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση Γεροτζιάφα

Ο κ. Γεροτζιάφας, ο οποίος, εξάλλου, από την αρχή είχε μιλήσει για «πινοσετικής έμπνευσης εξαγγελία», διαφώνησε μεν με το πρόστιμο των 100 ευρώ, ωστόσο πρότεινε καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό με… αρκετά σκληρές «ποινές» -που βρίσκουν πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ κάθετα αντίθετους. «Η χρήση του εργαλείου του εμβολιασμού πρέπει να γίνει με καθολικότητα. Κατά συνέπεια και o υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να είναι καθολικός. Εφόσον η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει τον πληθυσμό να εμβολιαστεί (δηλαδή απέτυχε να κάνει αυτό που έκανε η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία), εφόσον δεν κατάφερε να οργανώσει την περίθαλψη των ασθενών ώστε να αποφευχθεί η σημερινή δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, ας εφαρμόσει σωστά, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση την αρχή της ισονομίας, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού», επισήμανε (ieidiseis) ο κ. Γεροτζιάφας, παρουσιάζοντας τις εξής αρχές για «ισονομία»:
o Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες πολίτες ανεξάρτητα εισοδήματος, τάξης, τόπου κατοικίας.
o Εφαρμογή «ποινών» που να διαπνέονται από τις αρχές της ισονομίας και να στηρίζονται στο βασικό εργαλείο που αποδεδειγμένα έχει δουλέψει στις χώρες με επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα: δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μια απλή ιδέα είναι να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κλπ.
o Παρουσίαση ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης και διαφώτισης του πληθυσμού».
«Επειδή η χώρα εν όψει των χριστουγεννιάτικων γιορτών εισέρχεται σε πολύ κρισιμη περίοδο ας μην φοβηθούν οι κυβερνώντες να προχωρήσουν στον μοναδικό δρόμο που θα οδηγήσει στην κατάκτηση του ορίου 90% του εμβολιασμένου πληθυσμού άνω των 12 ετών που είναι ο μαζικός, καθολικός, υποχρεωτικός εμβολιασμός. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε στην Κίνα και στην Κούβα και πέτυχε. Μόνο που η απόφαση πρέπει να παρθεί τώρα», κατέληξε ο καθηγητής Αιματολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόνης, με πολλούς, ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνούν με τη θέση αυτή και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να αποφεύγει να σηκώσει το γάντι που τού είχε πετάξει χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.