ΕΛΛΑΔΑ

Μίνα Γκάγκα

Ανεμβολίαστοι ή πλημμελώς εμβολιασμένοι το 80% των θανάτων κάτω των 60 ετών

Τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας όσο και οι δύο επιστήμονες που ήταν παρόντες στην ενημέρωση το βράδυ της Πέμπτης, εξέφρασαν την άποψη ότι αν κάνουμε υπομονή και προσέξουμε για τις επόμενες εβδομάδες, είναι ξεκάθαρο ότι πιθανότατα θα κάνουμε «Πάσχα στο χωριό», όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Ωστόσο η πανδημία προς το παρόν παραμένει σε υψηλά σταθερό μετρό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία προσέθεσε ότι τα κρούσματα παραμένουν ψηλά σε αριθμό και τα νοσοκομεία πιέζονται, καθώς συνεχίζουμε να έχουμε πολλές εισαγωγές.

Η ίδια τόνισε, ότι αυτοί που διασωληνώνονται και τελικά χάνουν τη ζωή τους είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί πλημμελώς.

Όπως εξήγησε είναι σημαντική η τρίτη δόση, καθώς φαίνεται ότι βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο, βαριάς νόσησης και θανάτου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Γκάγκα είπε ότι πιθανώς θα υπάρχουν και ορισμένοι θάνατοι από την Όμικρον -και υπάρχουν -άλλα εξήγησε πως όταν έχουμε 20.000 κρούσματα κάθε μέρα είναι λογικό σε μία πανδημία να υπάρχουν θάνατοι που αφορούν κυρίως ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι ανεμβολίαστοι, πολύ μεγάλης ηλικίας, έχουν νοσογόνο παχυσαρκία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με ένα βρέφος 52 ημερών που κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από κορονοϊό, η κυρία Γκάγκα είπε ότι τα βρέφη ανήκουν στις πολύ ευαίσθητες ομάδες και προσέθεσε ότι δυστυχώς πιθανότατα «υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον» γύρω από το βρέφος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση ενός δεκατετράχρονου που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης με μυοκαρδίτιδα ως επιπλοκή του κορονοιού, αναφέρθηκε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι μίλησε με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν. Η ίδια έκανε λόγο για προληπτική εισαγωγή του στην ΜΕΘ. Μάλιστα όπως προέβλεψε το παιδί θα βγει από τη ΜΕΘ στο επόμενο εικοσιτετράωρο, τονίζοντας παράλληλα ότι ήταν εμβολιασμένο και είχε μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, λέγοντας ότι σήμερα έχουμε στη χώρα 170.000 ενεργά κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος νέων κρουσμάτων έχει πέσει στις 20.000 ανά ημέρα, όπως είπε, και έχει μειωθεί η διάμεσή ηλικία των κρουσμάτων στα 35 έτη. Το 40% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 35 έως 64 ετών τόνισε και παρατήρησε ότι κι αυτή την εβδομάδα υπήρξε μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 60 ετών.

«Παρότι υπάρχει μία σταθεροποίηση σε όλη τη χώρα η Κρήτη και η Αχαΐα συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων» ανέφερε.

Όσον αφορά την πληρότητα των απλών κλινών σε όλη τη χώρα, αυτή είναι στο 63%, ενώ το 88% αγγίζει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid.

Επίσης, όπως τόνισε, ένας στους τρεις νοσηλευόμενος είναι κάτω των 60 ετών, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.

Ακόμη, προσέθεσε ότι 80% με 85% όσων βρίσκονται στην ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή πλημμελώς εμβολιασμένοι και ότι το 80% των θανάτων κάτω των 60 ετών αφορά σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένος.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε την Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα, τονίζοντας ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να διασωληνώνονται μόλις φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία.

«Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε νωρίς στο νοσοκομείου εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν» είπε, προσθέτοντας πως παρότι η Όμικρον αποτελεί σήμερα το 80% με 90% του συνόλου των κρουσμάτων, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η Δέλτα, και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, καθώς πάντα οι νέες παραλλαγές είναι ένα ενδεχόμενο υπό εξέταση διεθνώς για την επιστημονική κοινότητα.

Μάλιστα τόνισε ότι το 93% όσων έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας ή δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση.

Αναφερόμενη στα παιδιά, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το σχολείο είναι αναγκαίο και το πλέον ασφαλές περιβάλλον και προσέθεσε ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός στα παιδιά όσον αφορά τη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε, σε περιοχές της χώρας με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων άνω του 60%, παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 15 έως 19 ετών.

Η ίδια αναφερόμενη στις νοσηλείες των παιδιών, είπε ότι υπάρχει μία μικρή αύξηση αλλά η νοσηλείες τους είναι πιο βραχείες και συνολικά αποτελούν το 2% των νοσηλειών στη χώρα μας από κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.